Eind volgende week beslissing over opening horeca

Dat is tenminste wat de restaurateurs aan de overheid vragen: geef ons op tijd nieuws, zodat we aan de voorbereidingen kunnen beginnen. De besmettingscijfers zijn aan het dalen. Nog niet spectaculair. En het is maar de vraag of we op schema liggen voor een heropening van de horeca op 1 mei. Het lenteweer dat het virus parten zou kunnen spelen is intussen ook weer winterweer geworden, en de vaccinaties gaan ook niet bepaald aan een rotvaart. Het wordt dus behoorlijk krap om over drie weken opnieuw open te gaan. Ik zou er mijn geld echt niet op durven inzetten.

Ook de restaurateurs zelf hebben niet al teveel hoop. Twee dingen hoor ik nu constant: als we opengaan op 1 mei dan moeten we ook absoluut open kunnen blijven. Geen spelletjes asltublieft, geen valse hoop, en geen wisselvalligheid. Wat de kappers onlangs weer overkomen is wil de horeca echt nooit meer meemaken: opengaan en dan enkele weken later weer dicht moeten. Dat zouden ze financieel absoluut niet overleven. Dus liever nog een maandje langer wachten dan dat risico lopen. Dus: alle begrip als 1 mei niet lukt.

Maar de heropstart kost ook tijd. De zaak moet weer in gereedheid gebracht worden, er moeten producten en ingrediĆ«nten worden ingekocht, en die zijn niet allemaal meteen voorhanden. Het is een machine die na maanden inactiviteit moet worden geolied en met volle moed in gang worden gestoken, en daar hebben de meeste chefs tien dagen tot twee weken voor nodig. Dat zou dus zeggen dat eind volgende week de beslissing al moet vallen. Maar de kans dat die beslissing, met de huidige cijfers, over tien dagen al genomen zal kunnen worden, lijkt hen bijzonder klein…