Eindelijk orde in de chaos van mijn keukenkasten

Het verhaal dat ik nu ga vertellen klinkt misschien een beetje ongeloofwaardig maar het is helemaal gelopen zoals ik het ga vertellen, en ik ben er echt blij mee. Het was ergens half juli. We zouden bijna verhuizen van Rijmenam naar Lochristi en op mijn stories op Instagram had ik wat foto’s van de chaos in ons huis geplaatst. Ken je dat? Alle mannen van onze aannemer en onderaannemers waren bezig aan een race tegen de klok, want enkele dagen later zouden we verhuizen, en het was ook bijna bouwverlof. Schilders, keukenbouwers, de mensen van het keukenblad en van de kranen waren nog door elkaar aan het racen, en het werkmateriaal en de dozen stonden nog hoog opgestapeld in alle ruimtes. De gekende chaos. Storm voor de stilte. Het zijn van die momenten waarop je denkt: dit komt nooit (op tijd) klaar.

Net op dat moment had ik dus wat ‘sfeerbeelden’ van onze bouwwerf geplaatst op Instagram. En niet zoveel later gebeurde iets wat ik niet verwacht had; ik kreeg ik een mailtje van Stijn. Stijn schreef het volgende: “Dag Sven, Ik volg je al een tijdje en met veel aandacht en ook zeker je keukenproject. Eergisteren stelde ik plotseling vast (op de foto van je preview) dat je lade-indelingen (die Orgalux-doos met gele strepen) van ons had gekocht via de keukenbouwer, een afvalsetje. Ik wou je even melden dat we ook voorstellen kunnen doen om je andere lades in te delen met gepaste organisatie. Als je onder je lade kijkt, zul je merken dat er telkens een QR-code kleeft onderaan. Als je die code scant, krijg je een aanbeveling om je een idee te geven van hoe je de lades kunt indelen.”

Om eerlijk te zijn, ik snapte de mail maar half, maar ik was wel getriggerd. Dus ik belde even met Stijn. Wat blijkt, onze keukenbouwer Luyten Interiolizers, had lades gekocht van Van Hoecke, het bedrijf waar Stijn marketing manager is, en Stijn had de dozen dus herkend op mijn foto’s. En hij vroeg zich af of we ook ‘lade-indelingen’ hadden besteld. Ik hoorde het in Keuken donderen. Lade-indelingen? Neen dus. Blijkbaar was er wel een setje met afvalemmertjes voorzien, maar dat was het ook. Stijn legde me uit dat zoiets meestal het geval is. Architecten tekenen prachtige keukens. Keukenbouwers werken die prima af, maar vaak worden specifieke indelingen in de lades niet voorzien. En wat doen mensen dan: alle materiaal wordt gewoon in de lades gelegd, of er wordt ergens in een doe-het-zelf-zaak eenvoudige plastic bakjes voorzien waarin messen, vorken en lepels, en alle keukengerei worden gelegd. En dat is zonde, zei Stijn, want bij Orgalux kun je ook echt volledige gepersonaliseerde voorstellen laten uitwerken op basis van die QR-codes onderaan de lades. Je scant die gewoon in en zelfs van op afstand kunnen ze perfect zien welke lades je hebt, welke maat, welke kleur tot welke afwerking.

Ik vond het een super idee, want inderdaad, de keuken was prachtig, maar in mijn lades was het ook een slagveld. Ik besefte dat het beter zou kunnen. Maar hoe mooi het zou worden kon ik nauwelijks vermoeden. Want toen zijn de mensen van Orgalux aan de slag gegaan op basis van de gescande gegevens en hebben ze een schitterend persoonlijk plan voorgesteld. En wat nog mooier is, Danielle, een professionele ‘kastenindeelster’ van Orgalux, die bijna niks anders doet dan klanten helpen om hun keukenkasten slim, proper en praktisch in te delen, is een week of twee later bij ons op bezoek gekomen. Dat bezoek was echt zeer indrukwekkend.

Danielle viel meteen met de deur in huis. “Mag ik mijn gang gaan,” zei ze? “Mag ik alle indelingen in de lades en trekkasten installeren, en al je keukenspullen zo slim mogelijk in de lades leggen.” Ik wist niet wat ik hoorde en zag. Maar ik ontdekte wel meteen dat mijn kastindeling nergens op sloeg, een complete chaos was, en vooral dat Danielle een echte professional is. Ze haalde al m’n messen, vorken, lepels en ander kookgerei uit de lades. Ze haalde allerlei slimme tools om kasten in te delen uit de kartonnen dozen die ze mee had gebracht en begon m’n ganse keuken te herorganiseren.

Drie uur later herkende ik mijn eigen kasten niet meer. Werkelijk al mijn spullen waren op een slimme manier verhuisd van de ene kast naar de andere. De spatels en het keukengerei waren terecht gekomen in m’n kookeiland, daar waar ik het echt nodig heb; m’n bestek kwam in de buurt van de wasbak te liggen. En alle kasten waren met handige onderverdelingen bijzonder overzichtelijk geworden. Messen, vorken en lepels kregen hun eigen propere vakjes. De keukenmessen zitten in een veilig opbergsysteem. De rollen aluminiumfolie en vershoudfolie zitten in handige rollen met een heel makkelijk snijsysteem. En in de lades waarin de potten en pannen zitten heeft Danielle een soort van horizontale lat geplaatst waarachter de deksels superhandig rechtop kunnen geparkeerd worden, zodat er enorm veel plaats wordt gespaard.

Kortom: mijn keuken is sinds de doortocht van Danielle van Orgalux tien keer beter georganiseerd. Elke tool heeft een slimme plek gekregen. Ik vind al m’n spullen meteen terug. En het is alsof ik plots veel meer ruimte heb gekregen. En het ziet er ook allemaal chique uit, want de lade-indelingen hebben allemaal dezelfde mooie zwart metalen kleur, zodat ze goed passen bij de zwarte binnenkant van al mijn lades. Als je zelf trouwens voor andere kleuren, of voor een houtlook zou willen gaan, de mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Je hoort het: ik ben een tevreden kok. Oorspronkelijk waren de lade-indelingen dus niet voorzien door onze architect en keukenbouwer. Maar beiden zijn nu ook erg overtuigd van deze systemen en vertelden me dat ze het in de toekomst ook aan al hun andere klanten gaan voorstellen. Meer info over deze lade-indelingen kun je vinden op www.orgalux.com Ik ben alvast fan!