En alweer sluit er een restaurant met drie sterren de deuren
Nieuws

En alweer sluit er een restaurant met drie sterren de deuren

De constante druk van de (bijna) perfectie is echt wel zwaar om dragen. Dat blijkt nu er alweer een driesterrenrestaurant in de Benelux de deuren dicht gaat doen . Restaurant De Leest in Vaassen, tussen Apeldoorn en Zwolle gaat namelijk dicht? Dat maakten de eigenaren Jacob Jan Boerma en Kim Veldman vandaag bekend. Ik ben nooit in Restaurant De Leest geweest, maar het stond wel al even op mijn verlanglijstje. Maar ik zal er dus wellicht ook niet meer raken, want nog voor het einde van het jaar stoppen ze er al mee.

Sergio Herman deed het zes jaren geleden al. Toen stopte hij met Oud Sluis. Enkele jaren terug stopten ook Gert De Mangeleer en Joachim Boudens met Hertog Jan. De uitleg die chefs geven wanneer ze een grote culinaire tempel dicht doen is altijd plausibel en ook erg herkenbaar. De chef wil eens iets nieuws, iets anders, iets kleinschaligers, een meer conceptuele aanpak, en vooral wat meer tijd voor zijn of haar privéleven. De familie gaat nu weer wat meer aandacht krijgen, tenminste, dat is dan toch de bedoeling. Want vaak zijn de nieuwe projecten die zo’n topchefs opstarten minstens even tijdrovend. Maar de culinaire stress is wellicht wat minder.

Hoe zeer ik het ook snap: het is verdomd lastig om elke dag perfectie na te streven, zowel in de keuken als in de zaal, toch is en blijft het jammer dat zoveel topchefs ook wat schrik krijgen van die druk, en dat daardoor onze allermooiste culinaire adressen verdwijnen. Zou het ook niet kunnen dat het toch ook wat met de financiële druk op zulke klassieke zaken te maken heeft, en de lucratieve mogelijkheden die de eigenaars eerder zien in een uitstekende bistro keuken zonder al te veel poespas of chique gedoe? Ik vrees van wel…

Gerelateerde nieuwsberichten

Deel1_Nakd_Lotus-33

Wat een zalige wandeltocht met nākd. #advertentie

Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer