De constante druk van de (bijna) perfectie is echt wel zwaar om dragen. Dat blijkt nu er alweer een driesterrenrestaurant in de Benelux de deuren dicht gaat doen . Restaurant De Leest in Vaassen, tussen Apeldoorn en Zwolle gaat namelijk dicht? Dat maakten de eigenaren Jacob Jan Boerma en Kim Veldman vandaag bekend. Ik ben nooit in Restaurant De Leest geweest, maar het stond wel al even op mijn verlanglijstje. Maar ik zal er dus wellicht ook niet meer raken, want nog voor het einde van het jaar stoppen ze er al mee.
Sergio Herman deed het zes jaren geleden al. Toen stopte hij met Oud Sluis. Enkele jaren terug stopten ook Gert De Mangeleer en Joachim Boudens met Hertog Jan. De uitleg die chefs geven wanneer ze een grote culinaire tempel dicht doen is altijd plausibel en ook erg herkenbaar. De chef wil eens iets nieuws, iets anders, iets kleinschaligers, een meer conceptuele aanpak, en vooral wat meer tijd voor zijn of haar privéleven. De familie gaat nu weer wat meer aandacht krijgen, tenminste, dat is dan toch de bedoeling. Want vaak zijn de nieuwe projecten die zo’n topchefs opstarten minstens even tijdrovend. Maar de culinaire stress is wellicht wat minder.
Hoe zeer ik het ook snap: het is verdomd lastig om elke dag perfectie na te streven, zowel in de keuken als in de zaal, toch is en blijft het jammer dat zoveel topchefs ook wat schrik krijgen van die druk, en dat daardoor onze allermooiste culinaire adressen verdwijnen. Zou het ook niet kunnen dat het toch ook wat met de financiële druk op zulke klassieke zaken te maken heeft, en de lucratieve mogelijkheden die de eigenaars eerder zien in een uitstekende bistro keuken zonder al te veel poespas of chique gedoe? Ik vrees van wel…
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer