En alweer sluit er een restaurant met drie sterren de deuren

De constante druk van de (bijna) perfectie is echt wel zwaar om dragen. Dat blijkt nu er alweer een driesterrenrestaurant in de Benelux de deuren dicht gaat doen . Restaurant De Leest in Vaassen, tussen Apeldoorn en Zwolle gaat namelijk dicht? Dat maakten de eigenaren Jacob Jan Boerma en Kim Veldman vandaag bekend. Ik ben nooit in Restaurant De Leest geweest, maar het stond wel al even op mijn verlanglijstje. Maar ik zal er dus wellicht ook niet meer raken, want nog voor het einde van het jaar stoppen ze er al mee.

Sergio Herman deed het zes jaren geleden al. Toen stopte hij met Oud Sluis. Enkele jaren terug stopten ook Gert De Mangeleer en Joachim Boudens met Hertog Jan. De uitleg die chefs geven wanneer ze een grote culinaire tempel dicht doen is altijd plausibel en ook erg herkenbaar. De chef wil eens iets nieuws, iets anders, iets kleinschaligers, een meer conceptuele aanpak, en vooral wat meer tijd voor zijn of haar privéleven. De familie gaat nu weer wat meer aandacht krijgen, tenminste, dat is dan toch de bedoeling. Want vaak zijn de nieuwe projecten die zo’n topchefs opstarten minstens even tijdrovend. Maar de culinaire stress is wellicht wat minder.

Hoe zeer ik het ook snap: het is verdomd lastig om elke dag perfectie na te streven, zowel in de keuken als in de zaal, toch is en blijft het jammer dat zoveel topchefs ook wat schrik krijgen van die druk, en dat daardoor onze allermooiste culinaire adressen verdwijnen. Zou het ook niet kunnen dat het toch ook wat met de financiële druk op zulke klassieke zaken te maken heeft, en de lucratieve mogelijkheden die de eigenaars eerder zien in een uitstekende bistro keuken zonder al te veel poespas of chique gedoe? Ik vrees van wel…