De constante druk van de (bijna) perfectie is echt wel zwaar om dragen. Dat blijkt nu er alweer een driesterrenrestaurant in de Benelux de deuren dicht gaat doen . Restaurant De Leest in Vaassen, tussen Apeldoorn en Zwolle gaat namelijk dicht? Dat maakten de eigenaren Jacob Jan Boerma en Kim Veldman vandaag bekend. Ik ben nooit in Restaurant De Leest geweest, maar het stond wel al even op mijn verlanglijstje. Maar ik zal er dus wellicht ook niet meer raken, want nog voor het einde van het jaar stoppen ze er al mee.
Sergio Herman deed het zes jaren geleden al. Toen stopte hij met Oud Sluis. Enkele jaren terug stopten ook Gert De Mangeleer en Joachim Boudens met Hertog Jan. De uitleg die chefs geven wanneer ze een grote culinaire tempel dicht doen is altijd plausibel en ook erg herkenbaar. De chef wil eens iets nieuws, iets anders, iets kleinschaligers, een meer conceptuele aanpak, en vooral wat meer tijd voor zijn of haar privéleven. De familie gaat nu weer wat meer aandacht krijgen, tenminste, dat is dan toch de bedoeling. Want vaak zijn de nieuwe projecten die zo’n topchefs opstarten minstens even tijdrovend. Maar de culinaire stress is wellicht wat minder.
Hoe zeer ik het ook snap: het is verdomd lastig om elke dag perfectie na te streven, zowel in de keuken als in de zaal, toch is en blijft het jammer dat zoveel topchefs ook wat schrik krijgen van die druk, en dat daardoor onze allermooiste culinaire adressen verdwijnen. Zou het ook niet kunnen dat het toch ook wat met de financiële druk op zulke klassieke zaken te maken heeft, en de lucratieve mogelijkheden die de eigenaars eerder zien in een uitstekende bistro keuken zonder al te veel poespas of chique gedoe? Ik vrees van wel…
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer