En dan voel ik me plots schuldig, op vakantie.
Nieuws

En dan voel ik me plots schuldig, op vakantie.

Ik voel me niet schuldig omdat ik op reis ben. Niet schuldig omdat ik naar ons flatje in Barcelona ben gereden. Ook niet omdat ik mijn reisverhalen deel op de sociale media. Ik voel me niet schuldig omdat ik op restaurant ga. Of omdat ik vrienden zie hier. Ik voel me niet schuldig omdat ik al een goede fles wijn opentrek voor bij de lunch. Of omdat ik donderdagavond naar een concert met de muziek van Bach ben gegaan. Ook niet omdat ik überhaupt vakantie neem. Daar heb ik recht op.

Maar toch voel ik me schuldig. Soort van. En dat is typisch voor mijn eerste dagen vakantie. Elk jaar opnieuw. Ik die elke dag duizend dingen doe, doe sommige dagen absoluut niks in Barcelona. En geloof me, dat niks valt al bij al nog mee. Gisteren heb ik een column geschreven voor De Zondag, en twee artikels voor Would Be Chef. Ik heb de flat wat opgekuist. Ik heb inkopen gedaan op de markt, gebakjes gekocht voor bij de koffie en cava. Ik heb de App van TV-Vlaanderen succesvol geïnstalleerd. En ik heb uitgebreid gekookt voor vrienden die mee kwamen supporteren voor de Rode Duivels.

Maar ik heb weinig gewandeld. Het was te warm. Ik heb maar een paar pagina’s in mijn boek gelezen. en het dan weer weggelegd. Ik heb niet verder geschreven aan mijn wandelboek, terwijl ik maar een paar stukjes meer moet afwerken voor het boek eindelijk in druk kan. Ik heb wat geslapen. Beetje zitten zappen op TV. Beetje zitten surfen. Instagram swipen. Beetje naar buiten zitten staren. Een geurkaars aangestoken. Een facetime gesprek gehad met mijn ouders. Een oude vriendin gebeld.

Allemaal dingen met weinig “resultaat”. En dan denk ik: is dit nu een verloren dag? Dat kan toch niet? Dat mag toch niet. En dan voel ik me dus schuldig. “Luie aap Ornelis”, denk ik dan: “Je had echt wel wat meer kunnen lezen Sven, meer kunnen schrijven ook, meer kunnen wandelen.” En ik besef ook wel: eens niks doen mag. Ik doe al zoveel. Ik werk genoeg. En eens op standby mag wel eens. Een mens heeft het soms eens nodig om weer wat op te laden. Maar toch heb ik die eerste zomerdagen vaak een raar schuldgevoel. Afkicken van de ratrace is dat zeker? Herkenbaar?

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer