En toen ging het compleet fout in de keuken...
Nieuws

En toen ging het compleet fout in de keuken…

Het overkomt iedereen wel eens. Beginnende of onzekere koks nog sneller dan mensen met meer ervaring. Maar stel: je nodigt vrienden uit voor een etentje bij je thuis en er gaat iets volledig fout bij het koken. Iets brandt aan, schift, het zoutvatje valt in je kookpot. Wat doe je dan?

Regel 1: geen paniek. Jij weet immers zelf wel hoe je gerecht er uit moet zien. Maar het perfecte plaatje in je hoofd (of in je kookboek) kennen je gasten natuurlijk niet. Misschien gaat je gerecht er helemaal anders uitzien dan je gehoopt had, maar dat is niet per se een ramp. Valt het esthetisch te redden? Doe dat dan. Serveer je mislukte gerecht op een andere manier waardoor het lijkt alsof het zo bedoeld is. Is één van de extra ingrediënten fout gegaan, één van de side dishes, of de saus? Laat die dan weg. Of vervang die snel. Er is maar één belangrijke vraag: smaakt het nog lekker? Dan kun je heel veel fantaseren en improviseren om er nog iets creatiefs van te maken, en is er in feite niets aan de hand. No panic.

Enkel wanneer je gerecht volledig de mist is ingegaan, en dus compleet niet te vreten is, moet je dat eerlijk durven toegeven. En dan is er maar één echte manier om hier mee om te gaan: humor. Veel humor. Iedereen vindt dat charmant en OK: een beetje zelfrelativering. Bestel snel iets bij de afhaal-Chinees of laat iets leveren. Improviseer een tapas-plankje met alle restjes uit de frigo. Of pimp een diepvriespizza. Dat is super creatief en plezant! Zorg dat je altijd basispizza’s in de diepvries zitten hebt, en top ze met de restjes uit de frigo: wat pesto, kerstomaatjes, parmezaanse kaas, pijnboompitten, ham, salami, verschillende kazen, alles kan. En doe dan alsof het van in het begin al zo bedoeld was. Maar doe het vooral met de glimlach, want dat blijft het allersmakelijkste ingrediënt!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer