En toen ging het compleet fout in de keuken...
Nieuws

En toen ging het compleet fout in de keuken…

Het overkomt iedereen wel eens. Beginnende of onzekere koks nog sneller dan mensen met meer ervaring. Maar stel: je nodigt vrienden uit voor een etentje bij je thuis en er gaat iets volledig fout bij het koken. Iets brandt aan, schift, het zoutvatje valt in je kookpot. Wat doe je dan?

Regel 1: geen paniek. Jij weet immers zelf wel hoe je gerecht er uit moet zien. Maar het perfecte plaatje in je hoofd (of in je kookboek) kennen je gasten natuurlijk niet. Misschien gaat je gerecht er helemaal anders uitzien dan je gehoopt had, maar dat is niet per se een ramp. Valt het esthetisch te redden? Doe dat dan. Serveer je mislukte gerecht op een andere manier waardoor het lijkt alsof het zo bedoeld is. Is één van de extra ingrediënten fout gegaan, één van de side dishes, of de saus? Laat die dan weg. Of vervang die snel. Er is maar één belangrijke vraag: smaakt het nog lekker? Dan kun je heel veel fantaseren en improviseren om er nog iets creatiefs van te maken, en is er in feite niets aan de hand. No panic.

Enkel wanneer je gerecht volledig de mist is ingegaan, en dus compleet niet te vreten is, moet je dat eerlijk durven toegeven. En dan is er maar één echte manier om hier mee om te gaan: humor. Veel humor. Iedereen vindt dat charmant en OK: een beetje zelfrelativering. Bestel snel iets bij de afhaal-Chinees of laat iets leveren. Improviseer een tapas-plankje met alle restjes uit de frigo. Of pimp een diepvriespizza. Dat is super creatief en plezant! Zorg dat je altijd basispizza’s in de diepvries zitten hebt, en top ze met de restjes uit de frigo: wat pesto, kerstomaatjes, parmezaanse kaas, pijnboompitten, ham, salami, verschillende kazen, alles kan. En doe dan alsof het van in het begin al zo bedoeld was. Maar doe het vooral met de glimlach, want dat blijft het allersmakelijkste ingrediënt!

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer