En toen ging het compleet fout in de keuken…

Het overkomt iedereen wel eens. Beginnende of onzekere koks nog sneller dan mensen met meer ervaring. Maar stel: je nodigt vrienden uit voor een etentje bij je thuis en er gaat iets volledig fout bij het koken. Iets brandt aan, schift, het zoutvatje valt in je kookpot. Wat doe je dan?

Regel 1: geen paniek. Jij weet immers zelf wel hoe je gerecht er uit moet zien. Maar het perfecte plaatje in je hoofd (of in je kookboek) kennen je gasten natuurlijk niet. Misschien gaat je gerecht er helemaal anders uitzien dan je gehoopt had, maar dat is niet per se een ramp. Valt het esthetisch te redden? Doe dat dan. Serveer je mislukte gerecht op een andere manier waardoor het lijkt alsof het zo bedoeld is. Is één van de extra ingrediënten fout gegaan, één van de side dishes, of de saus? Laat die dan weg. Of vervang die snel. Er is maar één belangrijke vraag: smaakt het nog lekker? Dan kun je heel veel fantaseren en improviseren om er nog iets creatiefs van te maken, en is er in feite niets aan de hand. No panic.

Enkel wanneer je gerecht volledig de mist is ingegaan, en dus compleet niet te vreten is, moet je dat eerlijk durven toegeven. En dan is er maar één echte manier om hier mee om te gaan: humor. Veel humor. Iedereen vindt dat charmant en OK: een beetje zelfrelativering. Bestel snel iets bij de afhaal-Chinees of laat iets leveren. Improviseer een tapas-plankje met alle restjes uit de frigo. Of pimp een diepvriespizza. Dat is super creatief en plezant! Zorg dat je altijd basispizza’s in de diepvries zitten hebt, en top ze met de restjes uit de frigo: wat pesto, kerstomaatjes, parmezaanse kaas, pijnboompitten, ham, salami, verschillende kazen, alles kan. En doe dan alsof het van in het begin al zo bedoeld was. Maar doe het vooral met de glimlach, want dat blijft het allersmakelijkste ingrediënt!