Het overkomt iedereen wel eens. Beginnende of onzekere koks nog sneller dan mensen met meer ervaring. Maar stel: je nodigt vrienden uit voor een etentje bij je thuis en er gaat iets volledig fout bij het koken. Iets brandt aan, schift, het zoutvatje valt in je kookpot. Wat doe je dan?
Regel 1: geen paniek. Jij weet immers zelf wel hoe je gerecht er uit moet zien. Maar het perfecte plaatje in je hoofd (of in je kookboek) kennen je gasten natuurlijk niet. Misschien gaat je gerecht er helemaal anders uitzien dan je gehoopt had, maar dat is niet per se een ramp. Valt het esthetisch te redden? Doe dat dan. Serveer je mislukte gerecht op een andere manier waardoor het lijkt alsof het zo bedoeld is. Is één van de extra ingrediënten fout gegaan, één van de side dishes, of de saus? Laat die dan weg. Of vervang die snel. Er is maar één belangrijke vraag: smaakt het nog lekker? Dan kun je heel veel fantaseren en improviseren om er nog iets creatiefs van te maken, en is er in feite niets aan de hand. No panic.
Enkel wanneer je gerecht volledig de mist is ingegaan, en dus compleet niet te vreten is, moet je dat eerlijk durven toegeven. En dan is er maar één echte manier om hier mee om te gaan: humor. Veel humor. Iedereen vindt dat charmant en OK: een beetje zelfrelativering. Bestel snel iets bij de afhaal-Chinees of laat iets leveren. Improviseer een tapas-plankje met alle restjes uit de frigo. Of pimp een diepvriespizza. Dat is super creatief en plezant! Zorg dat je altijd basispizza’s in de diepvries zitten hebt, en top ze met de restjes uit de frigo: wat pesto, kerstomaatjes, parmezaanse kaas, pijnboompitten, ham, salami, verschillende kazen, alles kan. En doe dan alsof het van in het begin al zo bedoeld was. Maar doe het vooral met de glimlach, want dat blijft het allersmakelijkste ingrediënt!
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer