Er is één ding dat de horeca vandaag moet doen!

Vandaag is er, alweer, een overlegcomité. Er zullen verstrengingen komen in alle mogelijke sectoren. De politici kunnen niet doof blijven voor de wanhoopskreten uit de zorgsector, hoor je nu weer overal. Ook de horeca zal waarschijnlijk opnieuw in de klappen delen. Of alles helemaal dicht gaat is lang niet zeker, maar met name ’s avonds zou er een vroeg sluitingsuur komen. Er wordt gesproken over 8 uur ’s avonds. Dat wil eigenlijk zeggen dat er een streep zal getrokken worden door de avondservice. En dat is sowieso weer een dikke streep door de rekening.

Ik hoor ook van verschillende restaurateurs dat ze hun hart vasthouden. Weer eens (half) moeten sluiten zien ze echt niet meer zitten. Anderzijds zijn het voor hen ook al lastige weken geweest. Constant worden er nu immers reservaties afgezegd omdat er steeds vaker mensen ziek worden of in quarantaine moeten. Je ziet vandaag bijna voortdurend op de sociale media van restaurants berichten dat er last minute nog tafeltjes zijn vrijgekomen.

De belangrijkste vraag van vandaag wordt wellicht: zijn de restaurateurs er weer klaar voor om take away te organiseren. Ze hebben ervaring van vorig jaar en sommige chefs waren er echt fantastisch goed in. Ik weet dat ze er eigenlijk geen zin meer in hebben, maar ik vrees dat er weinig andere opties zullen zijn. Mensen zullen we willen genieten van lekker eten met de feestdagen en als dat niet op restaurant meer zal mogen, dan zal take away weer het logische en mooie alternatief zijn. Eén opluchting: zo’n lange sluiting als vorig jaar zal er wel niet meer komen. Maar nu lijkt het me toch slim om de kartonnen bakjes weer boven te halen. Succes chefs, jullie kunnen het. En als ik niet meer mag komen eten bij jullie, bestel ik graag take away.