Er zat duidelijk een culinaire blunder in mijn kerstmenu!
Nieuws

Er zat duidelijk een culinaire blunder in mijn kerstmenu!

Nou nou. Wat zijn jullie streng en kritisch. Mag hoor. Maar ik schrok er toch van hoeveel mensen me gisterenavond tussen het feesten door toch even op de vingers tikten. Ik had een paar filmpjes op mijn Instagram geplaatst van ons etentje met twee gisterenavond in Barcelona. En ik heb blijkbaar toch een redelijk grote culinaire blunder gemaakt.

We hadden eerst van ons favoriete feestgerecht genoten: gestoomde krielaardappelschijfjes met wat zure room en wat Royal Belgian Caviar. Ik had namelijk een paar blikjes meegenomen naar Barcelona voor de kerstperiode, en de Osietra ging gisteren open. Zalig. Daarna had ik voor ons allebei drie lekkere oestertjes gegratineerd met wat spinazie. Altijd lekker.

Maar het was het hoofdgerecht waar de kritiek op kwam. Ik had namelijk kreeftjes gemaakt met frietjes en lekkere gekruide kropsla met Spaanse tomaatjes. Op zich niks mis mee…. En toch waren er een aantal aandachtige kijkers die een fameuze culinaire blunder hadden opgemerkt.

De poten van de kreeften die op ons bord lagen waren nog stevig vastgebonden met van die dikke gekleurde rubberen elastieken. “Die doe je er toch af wanneer je ze serveert, Would Be Chef,” kreeg ik  te horen. “Hoe onsmakelijk ziet dat er uit zeg, die elastieken rond die kreeft,” zei een ander. En dan waren er nog een paar mensen die zeiden: “die elastieken kunnen wel een hele slechte smaak afgeven aan je court-bouillon, die moeten er af voor je ze in de kookpot stopt.”

Ik heb dat toch maar even opgezocht. Ik lees eigenlijk nergens op het internet dat die elastieken een slechte smaak zouden afgeven aan je kreeft. De meeste koks zeggen zelfs: “laat die elastieken tijdens het koken zeker rond de poten van de kreeft voor je veiligheid.”

Hoe dan ook: ik heb de kreeftjes niet gekookt, maar gestoomd in mijn steamer. Normaal stoom ik ze één minuutje en grill ze dan in de oven, en dan gaan de elastieken er uiteraard altijd af. Maar we wilden ze gisteren zo puur mogelijk eten, lauw, met een beetje zelfgemaakte whiskysaus bij. En geloof me: ze waren echt verrukkelijk.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het uiteraard eleganter zou geweest zijn om die elastieken van de poten te halen voor ik ze op tafel bracht. Dus ja, dat is wel een blundertje, culinair, of minstens een foutje tegen de etiquette. Maar we hebben heerlijk gegeten en een goed glas gedronken, dus ons hoor je vooral niet klagen!

Er zat duidelijk een culinaire blunder in mijn kerstmenu!

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer