Er zat duidelijk een culinaire blunder in mijn kerstmenu!

Nou nou. Wat zijn jullie streng en kritisch. Mag hoor. Maar ik schrok er toch van hoeveel mensen me gisterenavond tussen het feesten door toch even op de vingers tikten. Ik had een paar filmpjes op mijn Instagram geplaatst van ons etentje met twee gisterenavond in Barcelona. En ik heb blijkbaar toch een redelijk grote culinaire blunder gemaakt.

We hadden eerst van ons favoriete feestgerecht genoten: gestoomde krielaardappelschijfjes met wat zure room en wat Royal Belgian Caviar. Ik had namelijk een paar blikjes meegenomen naar Barcelona voor de kerstperiode, en de Osietra ging gisteren open. Zalig. Daarna had ik voor ons allebei drie lekkere oestertjes gegratineerd met wat spinazie. Altijd lekker.

Maar het was het hoofdgerecht waar de kritiek op kwam. Ik had namelijk kreeftjes gemaakt met frietjes en lekkere gekruide kropsla met Spaanse tomaatjes. Op zich niks mis mee…. En toch waren er een aantal aandachtige kijkers die een fameuze culinaire blunder hadden opgemerkt.

De poten van de kreeften die op ons bord lagen waren nog stevig vastgebonden met van die dikke gekleurde rubberen elastieken. “Die doe je er toch af wanneer je ze serveert, Would Be Chef,” kreeg ik  te horen. “Hoe onsmakelijk ziet dat er uit zeg, die elastieken rond die kreeft,” zei een ander. En dan waren er nog een paar mensen die zeiden: “die elastieken kunnen wel een hele slechte smaak afgeven aan je court-bouillon, die moeten er af voor je ze in de kookpot stopt.”

Ik heb dat toch maar even opgezocht. Ik lees eigenlijk nergens op het internet dat die elastieken een slechte smaak zouden afgeven aan je kreeft. De meeste koks zeggen zelfs: “laat die elastieken tijdens het koken zeker rond de poten van de kreeft voor je veiligheid.”

Hoe dan ook: ik heb de kreeftjes niet gekookt, maar gestoomd in mijn steamer. Normaal stoom ik ze één minuutje en grill ze dan in de oven, en dan gaan de elastieken er uiteraard altijd af. Maar we wilden ze gisteren zo puur mogelijk eten, lauw, met een beetje zelfgemaakte whiskysaus bij. En geloof me: ze waren echt verrukkelijk.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het uiteraard eleganter zou geweest zijn om die elastieken van de poten te halen voor ik ze op tafel bracht. Dus ja, dat is wel een blundertje, culinair, of minstens een foutje tegen de etiquette. Maar we hebben heerlijk gegeten en een goed glas gedronken, dus ons hoor je vooral niet klagen!