Erg veel geklaag en schrik in de horeca in Barcelona
Nieuws

Erg veel geklaag en schrik in de horeca in Barcelona

Het was weer een zalig weekje vakantie in Barcelona. Mooi weer. Veel gewandeld. Rustig wat gewerkt. Terrasjes gedaan. Concertje meegepikt. Lekker gegeten. Goede vrienden terug gezien. Mooie restaurantjes ontdekt. Kortom: het was weer schitterend om even wat bij te tanken in mijn tweede thuisstad.

Veel mensen vroegen me wel hoe het nu zit met de betogingen en de protesten. Eerlijk gezegd: weinig van gemerkt deze week. Ja, vorige zaterdag was er een betoging van de mensen die voor onafhankelijkheid zijn. En vorige zondag eentje van zij die voor de eenheid van Spanje willen blijven strijden. Beide betogingen zijn behoorlijk rustig verlopen. Ik las zelfs in de krant dat de opkomst bij beide betogingen een beetje tegenviel. De opflakkering die we gekend hebben toen de Catalaanse politici een paar weken geleden werden veroordeeld tot een lange gevangenisstraf, lijkt weer wat geluwd te zijn. Maar…

Maar er is echt wel een grote maar. De gewelddadige protesten enkele weken terug hebben Catalonië weer geweldig veel pijn gedaan. Ten eerste binnen de bevolking zelf. Beide kampen willen geen compromissen meer sluiten, en graven zich steeds dieper in hun stellingen in. Dat is geen goed nieuws. Steeds minder hoor ik praten over compromissen. Binnen wijken, binnen huizen, binnen bedrijven, binnen gezinnen loopt de kloof en ze wordt steeds dieper. Terwijl praten volgens mij de enige oplossing is. Maar die bereidheid is er steeds minder.

En dan zijn er de gevolgen voor de economie. En die zijn echt zwaar. In elk restaurant waar ik de voorbije week ging eten ging het er wel over, toen ik met de chefs of de mensen in de zaal even doorpraatte over de protesten. Eén van mijn favoriete restaurants had op de vrijdag van de gewelddadige betoging 48 annuleringen gehad. Nooit meegemaakt. Het restaurant zat maar halfvol. Normaal gezien moet je maanden op voorhand reserveren om er een tafeltje vast te krijgen. Maar ja, mensen sloegen in paniek, en wilden gewoon thuis of in hun hotelkamer blijven.

En nu voelen ze het dus keihard in alle restaurants, cafés, winkels en clubs. Na het volgens Spanje illegale, en dus zwaar aangepakte referendum over onafhankelijkheid in 2017 had de economie en het toerisme al een stevige knauw gekregen, maar dat was weer langzaam hersteld. Maar nu lijkt het nog een stuk erger te zijn geworden. Veel toeristen denken: “laat ons maar eens iets anders doen dan Barcelona, steden genoeg, in Spanje en daarbuiten.” En ik snap ze. Ook al is er in de meeste wijken bijna nooit iets aan de hand, je zult maar eens de pech hebben om hier op het verkeerde moment te zijn. En de economie lijdt daar ontzettend onder. Ik denk dat veel horecazaken het erg moeilijk hebben op dit moment. Eén voordeel misschien: in sommige restaurants waar je bijna nooit een tafeltje te pakken kreeg lukt dat tegenwoordig plots veel makkelijker. Het is er gewoon minder druk.

Niemand in Catalonië leest deze blog en zit op mijn mening te wachten. Maar ik blijf er van overtuigd dat de leiders in Barcelona en die in Madrid echt moeten praten. Er moeten compromissen gesproken worden. Het moet over een soort van autonomie gaan, en er moet gewoon een soort van amnestie komen voor de veroordeelde Catalaanse politici. En de Catalaanse onafhankelijkheid-strijders moeten beseffen dat het draagvlak voor een eenzijdige afsplitsing gewoon niet groot genoeg is. Dit is een verscheurde regio. En elke dag wordt de situatie ernstiger. En dat maakt niemand gelukkig.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer