Gisteren maakte het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) opvallende cijfers bekend. Ze vergeleken namelijk hoe duur het aankopen van eten en drinken is in de populairste vakantiebestemmingen van de Nederlanders.
We kennen namelijk het cliché van de volgeladen “sleurbakken” (caravans) waarmee onze Noorderburen elk jaar weer naar het Zuiden rijden. Dan gaan ze bij wijze van spreken de roomboter, rookworst, karnemelk en zelfs kartonnetjes Franse wijn nog bij Albert Heijn in Nederland halen, terwijl er in het Zuiden van Frankrijk ook wel supermarkten zijn natuurlijk. Waar heeft dat mee te maken? Traditie misschien. Of heeft het met de prijs te maken, want een Nederlander denkt wel aan de centen. En misschien terecht. Zeker als ze naar Frankrijk reizen, of naar Zwitserland…
Want wat blijkt: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk zijn in de zomer de door Nederlanders meestbezochte vakantielanden. En in vier van de vijf landen zijn de voedselprijzen hoger dan in Nederland. In Frankrijk liggen de voedselprijzen zelfs 16 procent hoger dan gemiddeld in de EU. En het kan nog pittiger zelfs, want in Oostenrijk, het vijfde populairste vakantieland voor de Nederlanders, liggen de prijzen voor voeding bijna 27 procent boven het gemiddelde van de EU.
Maar dan het goede nieuws: In Spanje ben je als toerist wel goed af, want Spanje is het voordeligst voor vakantiegangers die zelf de boodschappen doen. In Spanje zijn de prijzen voor voeding zo’n 4 procent lager dan gemiddeld in de Europese Unie. 0ok de prijzen van drank, en de prijzen van etentjes zijn een stuk goedkoper in Spanje. Ideaal land dus om op vakantie te gaan, want je eet er nog eens lekker ook. Ik merk het zelf in Barcelona elke dag. En dat is dan nog een relatief dure stad. Op het platteland is alles nog een stuk goedkoper. En zeker in vergelijking met België, want ons landje is zelf een stuk duurder dan Nederland als het over eten gaat, zo’n 13 procent duurder en zelfs 20 procent duurder dan Spanje.
Het duurste land voor het aankopen van eten is trouwens Zwitserland. Daar is eten 63 procent duurder dan het gemiddelde in Europa. Het goedkoopste is Noord-Macedonië, daar is alles 40 procent goedkoper, de “place to be” dus
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer
De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer
Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer
Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer
Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer
Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer
Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer
Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer