
In welk Europees land eet je het goedkoopste?
Gisteren maakte het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) opvallende cijfers bekend. Ze vergeleken namelijk hoe duur het aankopen van eten en drinken is in de populairste vakantiebestemmingen van de Nederlanders.
We kennen namelijk het cliché van de volgeladen “sleurbakken” (caravans) waarmee onze Noorderburen elk jaar weer naar het Zuiden rijden. Dan gaan ze bij wijze van spreken de roomboter, rookworst, karnemelk en zelfs kartonnetjes Franse wijn nog bij Albert Heijn in Nederland halen, terwijl er in het Zuiden van Frankrijk ook wel supermarkten zijn natuurlijk. Waar heeft dat mee te maken? Traditie misschien. Of heeft het met de prijs te maken, want een Nederlander denkt wel aan de centen. En misschien terecht. Zeker als ze naar Frankrijk reizen, of naar Zwitserland…
Want wat blijkt: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk zijn in de zomer de door Nederlanders meestbezochte vakantielanden. En in vier van de vijf landen zijn de voedselprijzen hoger dan in Nederland. In Frankrijk liggen de voedselprijzen zelfs 16 procent hoger dan gemiddeld in de EU. En het kan nog pittiger zelfs, want in Oostenrijk, het vijfde populairste vakantieland voor de Nederlanders, liggen de prijzen voor voeding bijna 27 procent boven het gemiddelde van de EU.
Maar dan het goede nieuws: In Spanje ben je als toerist wel goed af, want Spanje is het voordeligst voor vakantiegangers die zelf de boodschappen doen. In Spanje zijn de prijzen voor voeding zo’n 4 procent lager dan gemiddeld in de Europese Unie. 0ok de prijzen van drank, en de prijzen van etentjes zijn een stuk goedkoper in Spanje. Ideaal land dus om op vakantie te gaan, want je eet er nog eens lekker ook. Ik merk het zelf in Barcelona elke dag. En dat is dan nog een relatief dure stad. Op het platteland is alles nog een stuk goedkoper. En zeker in vergelijking met België, want ons landje is zelf een stuk duurder dan Nederland als het over eten gaat, zo’n 13 procent duurder en zelfs 20 procent duurder dan Spanje.
Het duurste land voor het aankopen van eten is trouwens Zwitserland. Daar is eten 63 procent duurder dan het gemiddelde in Europa. Het goedkoopste is Noord-Macedonië, daar is alles 40 procent goedkoper, de “place to be” dus
Reacties