Dit eet de Belg met de kerst!
Nieuws

Dit eet de Belg met de kerst!

Toen men sterrenchef Sergio Herman vroeg: “wat eten jullie thuis het liefste met kerstmis?”, zei hij zonder verpinken: wij houden op kerst eigenlijk wel van gourmet. De ingeweken Nederlandse topchef doet daar mee wat de grote meerderheid van de Belgen doet.

Gourmetten of fondue is nog steeds wat wij het liefste doen met de feesten. Ja, kerst is een traditioneel feest, en dan hoeft het eten niet te hip te zijn. Liever kroketjes dan quinoa. Liever een garnaalcocktail dan avocadomousse. En dat snap ik best.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen maakte vorig jaar bekend dat slagers meer dan 36 procent van de mensen zien kiezen voor gourmet of fondue. En daarnaast worden ook veel kant- en klare menu’s gekocht. En nog een klassieker, en dat weten de bakkers maar al te goed, is de traditionele kerstbuche met biscuit en boterroom. Bijna de helft van de Belgen haalt die in huis. Er wordt wel vriendelijk gevraagd om op tijd je bestelling te plaatsen. Ook al accepteren de meeste zelfstandigen bestellingen tot op de dag voor kerstmis zelf , en blijft drie kwart van de slagers en bakkers op kerstdag open tot na de middag.

Ik ga trouwens naar Barcelona in de kerstvakantie. En dan ga ik naar de markt waar ik bijna altijd voor verse vis ga. Of een kreeftje. En dan trekken we een lekker flesje open en genieten van de rust.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer