Dit eet de Belg met de kerst!
Nieuws

Dit eet de Belg met de kerst!

Toen men sterrenchef Sergio Herman vroeg: “wat eten jullie thuis het liefste met kerstmis?”, zei hij zonder verpinken: wij houden op kerst eigenlijk wel van gourmet. De ingeweken Nederlandse topchef doet daar mee wat de grote meerderheid van de Belgen doet.

Gourmetten of fondue is nog steeds wat wij het liefste doen met de feesten. Ja, kerst is een traditioneel feest, en dan hoeft het eten niet te hip te zijn. Liever kroketjes dan quinoa. Liever een garnaalcocktail dan avocadomousse. En dat snap ik best.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen maakte vorig jaar bekend dat slagers meer dan 36 procent van de mensen zien kiezen voor gourmet of fondue. En daarnaast worden ook veel kant- en klare menu’s gekocht. En nog een klassieker, en dat weten de bakkers maar al te goed, is de traditionele kerstbuche met biscuit en boterroom. Bijna de helft van de Belgen haalt die in huis. Er wordt wel vriendelijk gevraagd om op tijd je bestelling te plaatsen. Ook al accepteren de meeste zelfstandigen bestellingen tot op de dag voor kerstmis zelf , en blijft drie kwart van de slagers en bakkers op kerstdag open tot na de middag.

Ik ga trouwens naar Barcelona in de kerstvakantie. En dan ga ik naar de markt waar ik bijna altijd voor verse vis ga. Of een kreeftje. En dan trekken we een lekker flesje open en genieten van de rust.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer