Dit eet de Belg met de kerst!
Nieuws

Dit eet de Belg met de kerst!

Toen men sterrenchef Sergio Herman vroeg: “wat eten jullie thuis het liefste met kerstmis?”, zei hij zonder verpinken: wij houden op kerst eigenlijk wel van gourmet. De ingeweken Nederlandse topchef doet daar mee wat de grote meerderheid van de Belgen doet.

Gourmetten of fondue is nog steeds wat wij het liefste doen met de feesten. Ja, kerst is een traditioneel feest, en dan hoeft het eten niet te hip te zijn. Liever kroketjes dan quinoa. Liever een garnaalcocktail dan avocadomousse. En dat snap ik best.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen maakte vorig jaar bekend dat slagers meer dan 36 procent van de mensen zien kiezen voor gourmet of fondue. En daarnaast worden ook veel kant- en klare menu’s gekocht. En nog een klassieker, en dat weten de bakkers maar al te goed, is de traditionele kerstbuche met biscuit en boterroom. Bijna de helft van de Belgen haalt die in huis. Er wordt wel vriendelijk gevraagd om op tijd je bestelling te plaatsen. Ook al accepteren de meeste zelfstandigen bestellingen tot op de dag voor kerstmis zelf , en blijft drie kwart van de slagers en bakkers op kerstdag open tot na de middag.

Ik ga trouwens naar Barcelona in de kerstvakantie. En dan ga ik naar de markt waar ik bijna altijd voor verse vis ga. Of een kreeftje. En dan trekken we een lekker flesje open en genieten van de rust.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer