Dit eet de Belg met de kerst!

Toen men sterrenchef Sergio Herman vroeg: “wat eten jullie thuis het liefste met kerstmis?”, zei hij zonder verpinken: wij houden op kerst eigenlijk wel van gourmet. De ingeweken Nederlandse topchef doet daar mee wat de grote meerderheid van de Belgen doet.

Gourmetten of fondue is nog steeds wat wij het liefste doen met de feesten. Ja, kerst is een traditioneel feest, en dan hoeft het eten niet te hip te zijn. Liever kroketjes dan quinoa. Liever een garnaalcocktail dan avocadomousse. En dat snap ik best.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen maakte vorig jaar bekend dat slagers meer dan 36 procent van de mensen zien kiezen voor gourmet of fondue. En daarnaast worden ook veel kant- en klare menu’s gekocht. En nog een klassieker, en dat weten de bakkers maar al te goed, is de traditionele kerstbuche met biscuit en boterroom. Bijna de helft van de Belgen haalt die in huis. Er wordt wel vriendelijk gevraagd om op tijd je bestelling te plaatsen. Ook al accepteren de meeste zelfstandigen bestellingen tot op de dag voor kerstmis zelf , en blijft drie kwart van de slagers en bakkers op kerstdag open tot na de middag.

Ik ga trouwens naar Barcelona in de kerstvakantie. En dan ga ik naar de markt waar ik bijna altijd voor verse vis ga. Of een kreeftje. En dan trekken we een lekker flesje open en genieten van de rust.