Vergiftig je gasten niet: zo lang kan eten uit de koelkast staan
Nieuws

Vergiftig je gasten niet: zo lang kan eten uit de koelkast staan

Het is zomer, en het is ook in België nog een paar dagen echt zomerweer. Andere volgers van me zitten nu in het buitenland “te bakken” in echt hete temperaturen. En wat doen mensen dan? Ze organiseren barbecues en maken daar leuke frisse slaatjes bij. Want die zijn lekker wanneer het warm is. En we eten een hele dag lang kleine lekkere frisse dingetjes van de zomerse tafel.

Toch moet je echt wel een beetje uitkijken met verse gerechten, wanneer het buiten warm is en de zon lekker schijnt. Sowieso kun je bereide gerechten niet eindeloos lang buiten op tafel laten staan, maar wanneer het echt warm is moet je uiteraard extra uitkijken. Op gezondheid.be worden enkele nuttige tips gegeven over hoe lang je eten buiten de ijskast bewaren kunt.

Bederfbare levensmiddelen (bereid of niet), ook restjes, die gedurende meer dan twee uren op kamertemperatuur in een schaal hebben gelegen, zijn een geliefkoosd terrein voor de ontwikkeling van bacteriën. Ongeveer na twee uren kunnen zich zoveel bacteriën gevormd hebben dat het levensmiddel niet langer als veilig mag beschouwd worden. Vandaar dat we spreken van een ‘twee uren regel’.

Bacteriën ontwikkelen zich uitstekend tussen 30 en 40°C. Sommige bacteriën verdubbelen zich bij deze temperatuur elke 20 minuten. Ze kunnen zich ook vermenigvuldigen op lagere of hogere temperaturen (tussen 7 en 65°C). Daarom moet bederfbare voeding in de koelkast bewaard worden. Daar kunnen nog wel bacteriën aanwezig zijn, maar ze vermenigvuldigen zich niet meer optimaal omdat het te koud is. 

Een hele goede tip om te onthouden dus, die TWEE UREN REGEL. Maar ook goed om te weten is dat je bereide gerechten niet eindeloos kunt bewaren in je koelkast, zonder het risico te lopen op een voedselvergiftiging. Bereide gerechten kun je twee dagen in de koelkast en zo’n drie maanden in de diepvriezer bewaren. En wanneer je ze dan gaat eten moet je ze sowieso snel op temperatuur brengen en ze door en door verhitten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer