
Vergiftig je gasten niet: zo lang kan eten uit de koelkast staan
Het is zomer, en het is ook in België nog een paar dagen echt zomerweer. Andere volgers van me zitten nu in het buitenland “te bakken” in echt hete temperaturen. En wat doen mensen dan? Ze organiseren barbecues en maken daar leuke frisse slaatjes bij. Want die zijn lekker wanneer het warm is. En we eten een hele dag lang kleine lekkere frisse dingetjes van de zomerse tafel.
Toch moet je echt wel een beetje uitkijken met verse gerechten, wanneer het buiten warm is en de zon lekker schijnt. Sowieso kun je bereide gerechten niet eindeloos lang buiten op tafel laten staan, maar wanneer het echt warm is moet je uiteraard extra uitkijken. Op gezondheid.be worden enkele nuttige tips gegeven over hoe lang je eten buiten de ijskast bewaren kunt.
Bederfbare levensmiddelen (bereid of niet), ook restjes, die gedurende meer dan twee uren op kamertemperatuur in een schaal hebben gelegen, zijn een geliefkoosd terrein voor de ontwikkeling van bacteriën. Ongeveer na twee uren kunnen zich zoveel bacteriën gevormd hebben dat het levensmiddel niet langer als veilig mag beschouwd worden. Vandaar dat we spreken van een ’twee uren regel’.
Bacteriën ontwikkelen zich uitstekend tussen 30 en 40°C. Sommige bacteriën verdubbelen zich bij deze temperatuur elke 20 minuten. Ze kunnen zich ook vermenigvuldigen op lagere of hogere temperaturen (tussen 7 en 65°C). Daarom moet bederfbare voeding in de koelkast bewaard worden. Daar kunnen nog wel bacteriën aanwezig zijn, maar ze vermenigvuldigen zich niet meer optimaal omdat het te koud is.
Een hele goede tip om te onthouden dus, die TWEE UREN REGEL. Maar ook goed om te weten is dat je bereide gerechten niet eindeloos kunt bewaren in je koelkast, zonder het risico te lopen op een voedselvergiftiging. Bereide gerechten kun je twee dagen in de koelkast en zo’n drie maanden in de diepvriezer bewaren. En wanneer je ze dan gaat eten moet je ze sowieso snel op temperatuur brengen en ze door en door verhitten.
Reacties