Etentjes met vrienden organiseren in volle lockdown? Dat kan!
Nieuws

Etentjes met vrienden organiseren in volle lockdown? Dat kan!

Eerst en vooral wil ik zeggen: het is en blijft super belangrijk om het virus te verslaan. Daar is absoluut geen discussie over. We moeten het met alle mogelijke middelen klein krijgen. En daarom moeten we eerst en vooral ons gezond verstand gebruiken en geen onnodige  risico’s nemen. En het is uiteraard belangrijk om je altijd aan alle regels te proberen houden. Laat dat heel duidelijk zijn. Dit is absoluut geen artikel om illegale lock down feestjes te promoten of je gezondheid in gevaar te brengen. Wel integendeel.

Dit gezegd zijnde blijft het toch belangrijk om, binnen de regels en op een slimme manier, te blijven “leven”. Sociaal contact is en blijft essentieel. Veel mensen voelen zich erg slecht in deze moeilijk tijden. Ze dreigen te vereenzamen. Koppels raken op elkaar uitgekeken, omdat ze gewoon constant op elkaars lip zitten. En dan kan het fijn zijn om eens iemand anders te zien. Wandelen met iemand van je familie, of met een goede vriend of vriendin, met je ouders of een bevriend gezin is dan altijd een goed idee.

Maar eens een “etentje” organiseren kan ook altijd. Wij doen het heeeeeel af en toe eens. En we overtreden daarbij geen enkele reden. Hoe pakken we dat dan precies aan?

  1. We houden ons aan het maximum aantal gasten. Je mag met z’n vieren samenkomen (buiten). Wij zijn met z’n twee. Dus we nodigen dan een koppel vrienden uit. Dat mag. Het is een legale “samenscholing” zeg maar.
  2. We zetten ons altijd buiten. Binnen mag je slechts één iemand ontvangen, en dat is je knuffelcontact. Maar een knuffelcontact, dat heb ik niet. Er wordt hier zelfs met geen  familie of vrienden geknuffeld sinds maart.
  3. We zitten ver van elkaar aan een grote tafel, zo respecteren we zeker de regel dat je ten allen tijde anderhalve meter afstand moet houden. Het is misschien een beetje een raar zicht, maar het is wel veilig.
  4. We zitten dus buiten op het terras. Onder een hoog afdak voor wanneer het regent. Alleen wanneer er slagregen is die van opzij komt, zoals vorige zondag dan lukt zo’n etentje niet.
  5. Van de koude hebben we niet zoveel schrik. Ik zeg altijd: er bestaat geen slecht weer. Er bestaan wel ongeschikte kleren. We houden onze dikke pulls en jassen dus lekker aan buiten. Gezellig.
  6. We hebben onlangs twee handige elektrische terrasverwarmers gekocht. Elk koppel krijgt er eentje in de nek zeg maar. Dat zijn geen hittekanonnen, dat nu ook niet. Maar zo blijft het toch warm genoeg.
  7. We voorzien ook extra dekentjes voor als het echt koud wordt. Gezellig is dat. Zo met z’n vieren ingepakt als wollen cadeaus aan een terrastafel.
  8. Ik heb nu ook van die voetverwarmers gekocht in de AS Adventure hier aan de overkant van onze straat in Lochristi. Maar ook in de Action of online zul je die wel kunnen vinden. Het zijn van die dikke stickers die je in je schoenen moet leggen en waardoor je urenlang warme voeten hebt. Heerlijk hoor.
  9. Voor echte vriesdagen heb ik zo’n stickers zelfs voor onder de kleren aangeschaft. Opgelet. je mag ze niet op je huid kleven, maar aan de buitenkant van je hemd of t-shirt. Zo krijg je ook nog eens een lekker warme rug. Je wordt vanzelf een kacheltje.
  10. We wassen en ontsmetten onze handen veelvuldig. Naast drinkbare alcohol in de vorm van een goede fles wijn staat er ook een fles alcohol op tafel om onze handen regelmatig te ontsmetten.
  11. Het is geestig om eten te laten bezorgen. Dan moet je zelf niet teveel met borden heen en weer sleuren in de keuken. Gisteren hadden we bijvoorbeeld de heerlijke Libanese feestgerechten van Beiruti in Gent laten leveren. Een luxebuffet aan een zeer schappelijke prijs. Er stonden zeker 15 handige doosjes op tafel met koue gerechten en warme bereidingen en voldoende lepels voor beide koppels om zichzelf te bedienen. Voor de veiligheid. Uiteraard.
  12. Het beste is natuurlijk op de middag afspreken. Maar ’s avonds is ook leuk, met extra veel kaarsjes op tafel en de lichten van de tuin aan. Maar we houden ons dan uiteraard ook netjes aan de avondklok. Dus om elf uur gingen onze vrienden op de fiets naar huis.
  13. We spreken op voorhand af: het mag aan tafel in de gesprekken maar heel even over corona gaan. Er zijn zoveel andere veel gezelligere onderwerpen om over te praten. Er is meer in het leven dan klagen over het virus. Toch? Leve het leven.
  14. We genieten met volle teugen en zijn blij dat dit ten minste nog mag. We zijn uiterst voorzichtig, maar zo’n paar uurtjes samen met vrienden genieten van het leven, doet zoveel deugd.
  15. Ook bij het afscheid, na het eten en de alcohol, wordt er niet geknuffeld. Daar schuilt dan het gevaar, dat je aan het einde van zo’n etentje, een beetje in de wind, toch een hand of een zoen zou geven. Maar dat doen we dus niet. We willen het absoluut veilig houden. Maar we zeggen wel elke keer bij het afscheid: als deze covid eenmaal voorbij is gaan we elkaar toch eens goed vastpakken hé.

Gerelateerde nieuwsberichten

Verfijnd, en makkelijk te maken: vichyssoise

Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer

Zo makkelijk kun je zelf pickles saus maken

Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer