Etentjes met vrienden organiseren in volle lockdown? Dat kan!
Nieuws

Etentjes met vrienden organiseren in volle lockdown? Dat kan!

Eerst en vooral wil ik zeggen: het is en blijft super belangrijk om het virus te verslaan. Daar is absoluut geen discussie over. We moeten het met alle mogelijke middelen klein krijgen. En daarom moeten we eerst en vooral ons gezond verstand gebruiken en geen onnodige  risico’s nemen. En het is uiteraard belangrijk om je altijd aan alle regels te proberen houden. Laat dat heel duidelijk zijn. Dit is absoluut geen artikel om illegale lock down feestjes te promoten of je gezondheid in gevaar te brengen. Wel integendeel.

Dit gezegd zijnde blijft het toch belangrijk om, binnen de regels en op een slimme manier, te blijven “leven”. Sociaal contact is en blijft essentieel. Veel mensen voelen zich erg slecht in deze moeilijk tijden. Ze dreigen te vereenzamen. Koppels raken op elkaar uitgekeken, omdat ze gewoon constant op elkaars lip zitten. En dan kan het fijn zijn om eens iemand anders te zien. Wandelen met iemand van je familie, of met een goede vriend of vriendin, met je ouders of een bevriend gezin is dan altijd een goed idee.

Maar eens een “etentje” organiseren kan ook altijd. Wij doen het heeeeeel af en toe eens. En we overtreden daarbij geen enkele reden. Hoe pakken we dat dan precies aan?

  1. We houden ons aan het maximum aantal gasten. Je mag met z’n vieren samenkomen (buiten). Wij zijn met z’n twee. Dus we nodigen dan een koppel vrienden uit. Dat mag. Het is een legale “samenscholing” zeg maar.
  2. We zetten ons altijd buiten. Binnen mag je slechts één iemand ontvangen, en dat is je knuffelcontact. Maar een knuffelcontact, dat heb ik niet. Er wordt hier zelfs met geen  familie of vrienden geknuffeld sinds maart.
  3. We zitten ver van elkaar aan een grote tafel, zo respecteren we zeker de regel dat je ten allen tijde anderhalve meter afstand moet houden. Het is misschien een beetje een raar zicht, maar het is wel veilig.
  4. We zitten dus buiten op het terras. Onder een hoog afdak voor wanneer het regent. Alleen wanneer er slagregen is die van opzij komt, zoals vorige zondag dan lukt zo’n etentje niet.
  5. Van de koude hebben we niet zoveel schrik. Ik zeg altijd: er bestaat geen slecht weer. Er bestaan wel ongeschikte kleren. We houden onze dikke pulls en jassen dus lekker aan buiten. Gezellig.
  6. We hebben onlangs twee handige elektrische terrasverwarmers gekocht. Elk koppel krijgt er eentje in de nek zeg maar. Dat zijn geen hittekanonnen, dat nu ook niet. Maar zo blijft het toch warm genoeg.
  7. We voorzien ook extra dekentjes voor als het echt koud wordt. Gezellig is dat. Zo met z’n vieren ingepakt als wollen cadeaus aan een terrastafel.
  8. Ik heb nu ook van die voetverwarmers gekocht in de AS Adventure hier aan de overkant van onze straat in Lochristi. Maar ook in de Action of online zul je die wel kunnen vinden. Het zijn van die dikke stickers die je in je schoenen moet leggen en waardoor je urenlang warme voeten hebt. Heerlijk hoor.
  9. Voor echte vriesdagen heb ik zo’n stickers zelfs voor onder de kleren aangeschaft. Opgelet. je mag ze niet op je huid kleven, maar aan de buitenkant van je hemd of t-shirt. Zo krijg je ook nog eens een lekker warme rug. Je wordt vanzelf een kacheltje.
  10. We wassen en ontsmetten onze handen veelvuldig. Naast drinkbare alcohol in de vorm van een goede fles wijn staat er ook een fles alcohol op tafel om onze handen regelmatig te ontsmetten.
  11. Het is geestig om eten te laten bezorgen. Dan moet je zelf niet teveel met borden heen en weer sleuren in de keuken. Gisteren hadden we bijvoorbeeld de heerlijke Libanese feestgerechten van Beiruti in Gent laten leveren. Een luxebuffet aan een zeer schappelijke prijs. Er stonden zeker 15 handige doosjes op tafel met koue gerechten en warme bereidingen en voldoende lepels voor beide koppels om zichzelf te bedienen. Voor de veiligheid. Uiteraard.
  12. Het beste is natuurlijk op de middag afspreken. Maar ’s avonds is ook leuk, met extra veel kaarsjes op tafel en de lichten van de tuin aan. Maar we houden ons dan uiteraard ook netjes aan de avondklok. Dus om elf uur gingen onze vrienden op de fiets naar huis.
  13. We spreken op voorhand af: het mag aan tafel in de gesprekken maar heel even over corona gaan. Er zijn zoveel andere veel gezelligere onderwerpen om over te praten. Er is meer in het leven dan klagen over het virus. Toch? Leve het leven.
  14. We genieten met volle teugen en zijn blij dat dit ten minste nog mag. We zijn uiterst voorzichtig, maar zo’n paar uurtjes samen met vrienden genieten van het leven, doet zoveel deugd.
  15. Ook bij het afscheid, na het eten en de alcohol, wordt er niet geknuffeld. Daar schuilt dan het gevaar, dat je aan het einde van zo’n etentje, een beetje in de wind, toch een hand of een zoen zou geven. Maar dat doen we dus niet. We willen het absoluut veilig houden. Maar we zeggen wel elke keer bij het afscheid: als deze covid eenmaal voorbij is gaan we elkaar toch eens goed vastpakken hé.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer