Etentjes met vrienden organiseren in volle lockdown? Dat kan!
Nieuws

Etentjes met vrienden organiseren in volle lockdown? Dat kan!

Eerst en vooral wil ik zeggen: het is en blijft super belangrijk om het virus te verslaan. Daar is absoluut geen discussie over. We moeten het met alle mogelijke middelen klein krijgen. En daarom moeten we eerst en vooral ons gezond verstand gebruiken en geen onnodige  risico’s nemen. En het is uiteraard belangrijk om je altijd aan alle regels te proberen houden. Laat dat heel duidelijk zijn. Dit is absoluut geen artikel om illegale lock down feestjes te promoten of je gezondheid in gevaar te brengen. Wel integendeel.

Dit gezegd zijnde blijft het toch belangrijk om, binnen de regels en op een slimme manier, te blijven “leven”. Sociaal contact is en blijft essentieel. Veel mensen voelen zich erg slecht in deze moeilijk tijden. Ze dreigen te vereenzamen. Koppels raken op elkaar uitgekeken, omdat ze gewoon constant op elkaars lip zitten. En dan kan het fijn zijn om eens iemand anders te zien. Wandelen met iemand van je familie, of met een goede vriend of vriendin, met je ouders of een bevriend gezin is dan altijd een goed idee.

Maar eens een “etentje” organiseren kan ook altijd. Wij doen het heeeeeel af en toe eens. En we overtreden daarbij geen enkele reden. Hoe pakken we dat dan precies aan?

 1. We houden ons aan het maximum aantal gasten. Je mag met z’n vieren samenkomen (buiten). Wij zijn met z’n twee. Dus we nodigen dan een koppel vrienden uit. Dat mag. Het is een legale “samenscholing” zeg maar.
 2. We zetten ons altijd buiten. Binnen mag je slechts één iemand ontvangen, en dat is je knuffelcontact. Maar een knuffelcontact, dat heb ik niet. Er wordt hier zelfs met geen  familie of vrienden geknuffeld sinds maart.
 3. We zitten ver van elkaar aan een grote tafel, zo respecteren we zeker de regel dat je ten allen tijde anderhalve meter afstand moet houden. Het is misschien een beetje een raar zicht, maar het is wel veilig.
 4. We zitten dus buiten op het terras. Onder een hoog afdak voor wanneer het regent. Alleen wanneer er slagregen is die van opzij komt, zoals vorige zondag dan lukt zo’n etentje niet.
 5. Van de koude hebben we niet zoveel schrik. Ik zeg altijd: er bestaat geen slecht weer. Er bestaan wel ongeschikte kleren. We houden onze dikke pulls en jassen dus lekker aan buiten. Gezellig.
 6. We hebben onlangs twee handige elektrische terrasverwarmers gekocht. Elk koppel krijgt er eentje in de nek zeg maar. Dat zijn geen hittekanonnen, dat nu ook niet. Maar zo blijft het toch warm genoeg.
 7. We voorzien ook extra dekentjes voor als het echt koud wordt. Gezellig is dat. Zo met z’n vieren ingepakt als wollen cadeaus aan een terrastafel.
 8. Ik heb nu ook van die voetverwarmers gekocht in de AS Adventure hier aan de overkant van onze straat in Lochristi. Maar ook in de Action of online zul je die wel kunnen vinden. Het zijn van die dikke stickers die je in je schoenen moet leggen en waardoor je urenlang warme voeten hebt. Heerlijk hoor.
 9. Voor echte vriesdagen heb ik zo’n stickers zelfs voor onder de kleren aangeschaft. Opgelet. je mag ze niet op je huid kleven, maar aan de buitenkant van je hemd of t-shirt. Zo krijg je ook nog eens een lekker warme rug. Je wordt vanzelf een kacheltje.
 10. We wassen en ontsmetten onze handen veelvuldig. Naast drinkbare alcohol in de vorm van een goede fles wijn staat er ook een fles alcohol op tafel om onze handen regelmatig te ontsmetten.
 11. Het is geestig om eten te laten bezorgen. Dan moet je zelf niet teveel met borden heen en weer sleuren in de keuken. Gisteren hadden we bijvoorbeeld de heerlijke Libanese feestgerechten van Beiruti in Gent laten leveren. Een luxebuffet aan een zeer schappelijke prijs. Er stonden zeker 15 handige doosjes op tafel met koue gerechten en warme bereidingen en voldoende lepels voor beide koppels om zichzelf te bedienen. Voor de veiligheid. Uiteraard.
 12. Het beste is natuurlijk op de middag afspreken. Maar ‘s avonds is ook leuk, met extra veel kaarsjes op tafel en de lichten van de tuin aan. Maar we houden ons dan uiteraard ook netjes aan de avondklok. Dus om elf uur gingen onze vrienden op de fiets naar huis.
 13. We spreken op voorhand af: het mag aan tafel in de gesprekken maar heel even over corona gaan. Er zijn zoveel andere veel gezelligere onderwerpen om over te praten. Er is meer in het leven dan klagen over het virus. Toch? Leve het leven.
 14. We genieten met volle teugen en zijn blij dat dit ten minste nog mag. We zijn uiterst voorzichtig, maar zo’n paar uurtjes samen met vrienden genieten van het leven, doet zoveel deugd.
 15. Ook bij het afscheid, na het eten en de alcohol, wordt er niet geknuffeld. Daar schuilt dan het gevaar, dat je aan het einde van zo’n etentje, een beetje in de wind, toch een hand of een zoen zou geven. Maar dat doen we dus niet. We willen het absoluut veilig houden. Maar we zeggen wel elke keer bij het afscheid: als deze covid eenmaal voorbij is gaan we elkaar toch eens goed vastpakken hé.

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer