Etentjes met vrienden organiseren in volle lockdown? Dat kan!
Nieuws

Etentjes met vrienden organiseren in volle lockdown? Dat kan!

Eerst en vooral wil ik zeggen: het is en blijft super belangrijk om het virus te verslaan. Daar is absoluut geen discussie over. We moeten het met alle mogelijke middelen klein krijgen. En daarom moeten we eerst en vooral ons gezond verstand gebruiken en geen onnodige  risico’s nemen. En het is uiteraard belangrijk om je altijd aan alle regels te proberen houden. Laat dat heel duidelijk zijn. Dit is absoluut geen artikel om illegale lock down feestjes te promoten of je gezondheid in gevaar te brengen. Wel integendeel.

Dit gezegd zijnde blijft het toch belangrijk om, binnen de regels en op een slimme manier, te blijven “leven”. Sociaal contact is en blijft essentieel. Veel mensen voelen zich erg slecht in deze moeilijk tijden. Ze dreigen te vereenzamen. Koppels raken op elkaar uitgekeken, omdat ze gewoon constant op elkaars lip zitten. En dan kan het fijn zijn om eens iemand anders te zien. Wandelen met iemand van je familie, of met een goede vriend of vriendin, met je ouders of een bevriend gezin is dan altijd een goed idee.

Maar eens een “etentje” organiseren kan ook altijd. Wij doen het heeeeeel af en toe eens. En we overtreden daarbij geen enkele reden. Hoe pakken we dat dan precies aan?

 1. We houden ons aan het maximum aantal gasten. Je mag met z’n vieren samenkomen (buiten). Wij zijn met z’n twee. Dus we nodigen dan een koppel vrienden uit. Dat mag. Het is een legale “samenscholing” zeg maar.
 2. We zetten ons altijd buiten. Binnen mag je slechts één iemand ontvangen, en dat is je knuffelcontact. Maar een knuffelcontact, dat heb ik niet. Er wordt hier zelfs met geen  familie of vrienden geknuffeld sinds maart.
 3. We zitten ver van elkaar aan een grote tafel, zo respecteren we zeker de regel dat je ten allen tijde anderhalve meter afstand moet houden. Het is misschien een beetje een raar zicht, maar het is wel veilig.
 4. We zitten dus buiten op het terras. Onder een hoog afdak voor wanneer het regent. Alleen wanneer er slagregen is die van opzij komt, zoals vorige zondag dan lukt zo’n etentje niet.
 5. Van de koude hebben we niet zoveel schrik. Ik zeg altijd: er bestaat geen slecht weer. Er bestaan wel ongeschikte kleren. We houden onze dikke pulls en jassen dus lekker aan buiten. Gezellig.
 6. We hebben onlangs twee handige elektrische terrasverwarmers gekocht. Elk koppel krijgt er eentje in de nek zeg maar. Dat zijn geen hittekanonnen, dat nu ook niet. Maar zo blijft het toch warm genoeg.
 7. We voorzien ook extra dekentjes voor als het echt koud wordt. Gezellig is dat. Zo met z’n vieren ingepakt als wollen cadeaus aan een terrastafel.
 8. Ik heb nu ook van die voetverwarmers gekocht in de AS Adventure hier aan de overkant van onze straat in Lochristi. Maar ook in de Action of online zul je die wel kunnen vinden. Het zijn van die dikke stickers die je in je schoenen moet leggen en waardoor je urenlang warme voeten hebt. Heerlijk hoor.
 9. Voor echte vriesdagen heb ik zo’n stickers zelfs voor onder de kleren aangeschaft. Opgelet. je mag ze niet op je huid kleven, maar aan de buitenkant van je hemd of t-shirt. Zo krijg je ook nog eens een lekker warme rug. Je wordt vanzelf een kacheltje.
 10. We wassen en ontsmetten onze handen veelvuldig. Naast drinkbare alcohol in de vorm van een goede fles wijn staat er ook een fles alcohol op tafel om onze handen regelmatig te ontsmetten.
 11. Het is geestig om eten te laten bezorgen. Dan moet je zelf niet teveel met borden heen en weer sleuren in de keuken. Gisteren hadden we bijvoorbeeld de heerlijke Libanese feestgerechten van Beiruti in Gent laten leveren. Een luxebuffet aan een zeer schappelijke prijs. Er stonden zeker 15 handige doosjes op tafel met koue gerechten en warme bereidingen en voldoende lepels voor beide koppels om zichzelf te bedienen. Voor de veiligheid. Uiteraard.
 12. Het beste is natuurlijk op de middag afspreken. Maar ‘s avonds is ook leuk, met extra veel kaarsjes op tafel en de lichten van de tuin aan. Maar we houden ons dan uiteraard ook netjes aan de avondklok. Dus om elf uur gingen onze vrienden op de fiets naar huis.
 13. We spreken op voorhand af: het mag aan tafel in de gesprekken maar heel even over corona gaan. Er zijn zoveel andere veel gezelligere onderwerpen om over te praten. Er is meer in het leven dan klagen over het virus. Toch? Leve het leven.
 14. We genieten met volle teugen en zijn blij dat dit ten minste nog mag. We zijn uiterst voorzichtig, maar zo’n paar uurtjes samen met vrienden genieten van het leven, doet zoveel deugd.
 15. Ook bij het afscheid, na het eten en de alcohol, wordt er niet geknuffeld. Daar schuilt dan het gevaar, dat je aan het einde van zo’n etentje, een beetje in de wind, toch een hand of een zoen zou geven. Maar dat doen we dus niet. We willen het absoluut veilig houden. Maar we zeggen wel elke keer bij het afscheid: als deze covid eenmaal voorbij is gaan we elkaar toch eens goed vastpakken hé.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer