Etentjes met vrienden organiseren in volle lockdown? Dat kan!
Nieuws

Etentjes met vrienden organiseren in volle lockdown? Dat kan!

Eerst en vooral wil ik zeggen: het is en blijft super belangrijk om het virus te verslaan. Daar is absoluut geen discussie over. We moeten het met alle mogelijke middelen klein krijgen. En daarom moeten we eerst en vooral ons gezond verstand gebruiken en geen onnodige  risico’s nemen. En het is uiteraard belangrijk om je altijd aan alle regels te proberen houden. Laat dat heel duidelijk zijn. Dit is absoluut geen artikel om illegale lock down feestjes te promoten of je gezondheid in gevaar te brengen. Wel integendeel.

Dit gezegd zijnde blijft het toch belangrijk om, binnen de regels en op een slimme manier, te blijven “leven”. Sociaal contact is en blijft essentieel. Veel mensen voelen zich erg slecht in deze moeilijk tijden. Ze dreigen te vereenzamen. Koppels raken op elkaar uitgekeken, omdat ze gewoon constant op elkaars lip zitten. En dan kan het fijn zijn om eens iemand anders te zien. Wandelen met iemand van je familie, of met een goede vriend of vriendin, met je ouders of een bevriend gezin is dan altijd een goed idee.

Maar eens een “etentje” organiseren kan ook altijd. Wij doen het heeeeeel af en toe eens. En we overtreden daarbij geen enkele reden. Hoe pakken we dat dan precies aan?

  1. We houden ons aan het maximum aantal gasten. Je mag met z’n vieren samenkomen (buiten). Wij zijn met z’n twee. Dus we nodigen dan een koppel vrienden uit. Dat mag. Het is een legale “samenscholing” zeg maar.
  2. We zetten ons altijd buiten. Binnen mag je slechts één iemand ontvangen, en dat is je knuffelcontact. Maar een knuffelcontact, dat heb ik niet. Er wordt hier zelfs met geen  familie of vrienden geknuffeld sinds maart.
  3. We zitten ver van elkaar aan een grote tafel, zo respecteren we zeker de regel dat je ten allen tijde anderhalve meter afstand moet houden. Het is misschien een beetje een raar zicht, maar het is wel veilig.
  4. We zitten dus buiten op het terras. Onder een hoog afdak voor wanneer het regent. Alleen wanneer er slagregen is die van opzij komt, zoals vorige zondag dan lukt zo’n etentje niet.
  5. Van de koude hebben we niet zoveel schrik. Ik zeg altijd: er bestaat geen slecht weer. Er bestaan wel ongeschikte kleren. We houden onze dikke pulls en jassen dus lekker aan buiten. Gezellig.
  6. We hebben onlangs twee handige elektrische terrasverwarmers gekocht. Elk koppel krijgt er eentje in de nek zeg maar. Dat zijn geen hittekanonnen, dat nu ook niet. Maar zo blijft het toch warm genoeg.
  7. We voorzien ook extra dekentjes voor als het echt koud wordt. Gezellig is dat. Zo met z’n vieren ingepakt als wollen cadeaus aan een terrastafel.
  8. Ik heb nu ook van die voetverwarmers gekocht in de AS Adventure hier aan de overkant van onze straat in Lochristi. Maar ook in de Action of online zul je die wel kunnen vinden. Het zijn van die dikke stickers die je in je schoenen moet leggen en waardoor je urenlang warme voeten hebt. Heerlijk hoor.
  9. Voor echte vriesdagen heb ik zo’n stickers zelfs voor onder de kleren aangeschaft. Opgelet. je mag ze niet op je huid kleven, maar aan de buitenkant van je hemd of t-shirt. Zo krijg je ook nog eens een lekker warme rug. Je wordt vanzelf een kacheltje.
  10. We wassen en ontsmetten onze handen veelvuldig. Naast drinkbare alcohol in de vorm van een goede fles wijn staat er ook een fles alcohol op tafel om onze handen regelmatig te ontsmetten.
  11. Het is geestig om eten te laten bezorgen. Dan moet je zelf niet teveel met borden heen en weer sleuren in de keuken. Gisteren hadden we bijvoorbeeld de heerlijke Libanese feestgerechten van Beiruti in Gent laten leveren. Een luxebuffet aan een zeer schappelijke prijs. Er stonden zeker 15 handige doosjes op tafel met koue gerechten en warme bereidingen en voldoende lepels voor beide koppels om zichzelf te bedienen. Voor de veiligheid. Uiteraard.
  12. Het beste is natuurlijk op de middag afspreken. Maar ’s avonds is ook leuk, met extra veel kaarsjes op tafel en de lichten van de tuin aan. Maar we houden ons dan uiteraard ook netjes aan de avondklok. Dus om elf uur gingen onze vrienden op de fiets naar huis.
  13. We spreken op voorhand af: het mag aan tafel in de gesprekken maar heel even over corona gaan. Er zijn zoveel andere veel gezelligere onderwerpen om over te praten. Er is meer in het leven dan klagen over het virus. Toch? Leve het leven.
  14. We genieten met volle teugen en zijn blij dat dit ten minste nog mag. We zijn uiterst voorzichtig, maar zo’n paar uurtjes samen met vrienden genieten van het leven, doet zoveel deugd.
  15. Ook bij het afscheid, na het eten en de alcohol, wordt er niet geknuffeld. Daar schuilt dan het gevaar, dat je aan het einde van zo’n etentje, een beetje in de wind, toch een hand of een zoen zou geven. Maar dat doen we dus niet. We willen het absoluut veilig houden. Maar we zeggen wel elke keer bij het afscheid: als deze covid eenmaal voorbij is gaan we elkaar toch eens goed vastpakken hé.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer