6 slimme trucs om te feesten en toch niet te verdikken!
Nieuws

6 slimme trucs om te feesten en toch niet te verdikken!

Het zijn weer zalige dagen. Morgen is het kerstavond!!! De komende twee weken gaan we dus weer non-stop feesten. Samen met onze familie en vrienden gaan we lekker eten en drinken, en uitgebreid het leven vieren. Ook voor mij is het een van de mooiste tijden van het jaar!

Maar ik moet ook m’n hele leven al op m’n gewicht letten, dus ik ken heel goed de valkuilen van deze periode. Eigenlijk kun je er nu al bijna zeker van zijn dat we in januari weer gaan puffen en zuchten wanneer we op de weegschaal gaan staan. Die feesten blijven vaak als een jaarring bij een boom rond onze heupen kleven.

Daarom wil ik even enkele tips op een rijtje zetten die mij helpen om de schade toch enigszins te beperken. Doe er gerust je profijt mee. En als je zelf ook nog tips hebt, laat maar komen.

1. GA NIET MET EEN LEGE MAAG NAAR EEN FEEST

Ik heb de fout ook al gemaakt hoor: met een lege maag naar een feest gaan. Dan heb je een hele dag niks gegeten, omdat je gewoon weet dat je die avond flink gaat zondigen, maar dan kom je natuurlijk scheel van de honger aan en vlieg je als een uitgehongerde leeuw meteen op de aperitiefhapjes. Borrelnootjes? Gevaarlijk. Toastjes? Verslavend. Chips? Dodelijk. Het eerste glas alcohol komt dan ook nog eens dubbelhard aan. Gevolg: je verliest alle remmen want je bent wat in de wind en je denkt: deze avond is toch al om zeep, dus laat maar komen al die lekkere caloriebommen. Niet doen. Zorg voor een gezonde bodem op je maag. Ga nooit hongerig naar een feest!

2. WINTERWANDELINGEN ZIJN HEERLIJK

Blijf ook tijdens de feestdagen sporten. Meer nog: schiet niet in januari in gang maar doe het nu. Niks zo leuk als een hele lange wandeling in winterweer. Regenjas aantrekken en gaan. Of ga fitnessen. of zwemmen. Het is zoveel fijner om je benen onder tafel te steken als je daarvoor lekker gesport hebt en al massa’s calorieën verbrand hebt.

3. DRINK HEEL VEEL WATER AAN DE FEESTTAFEL

Drink minstens evenveel water als alcohol. Ideaal. Het doet je minder alcohol drinken, en het is erg gezond voor je, en zeker voor de verbranding van de calorieën. Ik doe het overigens zelf het hele jaar door, maar tijdens de feestdagen let ik er echt extra hard op, en met succes. Water is trouwens erg lekker. Dat klinkt misschien gek, maar het kan zo verfrissend werken om je glas ijswater te drinken naast een hete open haard.

4. MAAK SLIMME KEUZES

Kies welk eetmaal all the way mag gevierd worden. Je weet toch ook welke kant van de familie of welke vriend of vriendin het beste kookt, en welke de beste wijnen openmaakt. Dat is het feestje waarop je volop moet genieten. De echt lekkere, speciale gerechten waar je diep gelukkig van wordt, die moet je gewoon in gedachten aanstippen. En die tante die elke keer weer koetong maakt (terwijl je dat niet zo lekker vindt, ik zeg maar iets, want koetong kan heerlijk zijn) daar eet je gewoon wat minder, en dan zeg je: ik ga wat opletten want ik ben op dieet. Als er enkel chips bij het aperitief worden geserveerd: rustig aan. Maar die heerlijke grijze garnaaltjes, of die aardappeltjes met kaviaar, ja, die verdienen al je aandacht!

5. NODIG ZELF UIT

De allerbeste manier om te zorgen dat je niet te zot doet op een feestavond is zelf koken. Er zijn immers zoveel lekkere dingen die je kunt bereiden, die goed vullen en goed voelen, die lekker proeven en feestelijk zijn, en die toch weinig calorieën bevatten! Niemand heeft het door wanneer je met gezonde groeneten kookt, wanneer je een stukje mooie vis of schaaldieren serveert in plaats van zware roomsauzen. Als het maar feestelijk is en zo ook geserveerd wordt. Daarom vind ik het persoonlijk ook leuk om de regie in eigen handen te houden en gasten uit te nodigen.

6. ALS JE ZONDIGT, MAAK JE DAN VOORAL GEEN ZORGEN

Geluk zit vooral in je hoofd. Als je met de vorige tips wat rekening probeert te houden, dan kun je ook gerust eens stevig zondigen. Waarom niet? In de periodes dat ik het hardst aan het diëten was, gunde ik mezelf altijd een flinke zondedag. Vaak de zondag. Of op een feestje. Dan wist ik dat ik m’n verbrandingsoven weer eens lekker kon heropstarten, om de dag nadien weer zeer goed uit te kijken. Ideaal om een dieet vol te houden en al zeker om de feesten te overleven. Geniet maar goed! Je leeft maar één keer!

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer