Nieuws

Met deze trucs heb je geen kater op 1 januari!

Joepie! Het is bijna 2024. Nog eens goed knallen en we zitten in een nieuw jaar. Feesten is fijn! Maar pijn na het feesten is helemaal niet fijn. Of je vanavond nu voor een etentje gaat met aangepaste wijnen of pintjes met de maten, of misschien zelfs stevig in de pousse-café vliegt nadien, neem deze tips even in acht, en op 1 januari sta je fris op en kun je het nieuwe jaar zonder houten kop starten. Geniet van het feesten! En hou het op alle mogelijke manieren veilig!

TIP 1 DRINK WATER

Drink veel water! En daarmee bedoel ik niet: drink enkel water. Tuurlijk mag je ook champagne, cava, lekkere wijnen of biertjes nuttigen. Maar alcohol droogt je lichaam uit, en zo ontstaan de zwaarste katers. Een goede tip is dus om op voorhand, maar ook tussendoor voldoende water te drinken. Het zal de grootste kater alvast vermijden. Ik doe dat trouwens ook op restaurant en tijdens etentjes altijd: minstens evenveel water drinken als alcohol, het haalt je tempo van drinken ook wat naar beneden, en het helpt je om een houten kop te vermijden.

TIP 2 EET VOLDOENDE

Op voorhand, voor je naar het feestje gaat, iets eten is een goed idee. Maar hou je ook niet in aan de feestdis. De volkswijsheid dat een bodempje leggen helpt tegen katers blijkt wetenschappelijk wel te kloppen. Met een lege maag drinken heeft vaak meteen een ellendig effect. Dus nooit doen. Je wordt ook gewoon sneller dronken, en dan heb je je drinkgedrag al helemaal niet meer onder controle.

TIP 3 SLAAP GENOEG

Op voorhand slapen is een goed idee, ga vooral niet vermoeid drinken, want dan stijgt het allemaal veel sneller naar je hoofd. Maar ook na het feestje is voldoende slaap essentieel. Zo kun je door de ellende heenslapen, maar heeft je lichaam ook de tijd om te herstellen. Slaap is dan echt noodzakelijk. En zo heb je meteen ook een excuus om die veel te vroege brunch bij de tante over te slaan.

TIP 4: NEEM EEN STEVIG ONTBIJT

Veel mensen voelen zich de ochtend na het feest te ellendig om veel te eten, of te schuldig nadat ze al de hele avond aan de feesttafel hebben gezeten, en slaan het ontbijt daarom maar over, maar dat is absoluut geen goed idee. Ontbijten helpt je immers om je bloedsuikerspiegel te herstellen na het overmatig gebruik van alcohol. Het zal je dus ook echt helpen om je weer beter te voelen. Er zijn zelfs studies die beweren dat een glaasje drinken de dag na teveel drinken effectief zou zijn tegen stevige hoofdpijn. Dus bubbels bij het ontbijt, het zou kunnen werken. Maar eerlijk gezegd: daar pas ik toch ook wel voor.

TIP 5: PROBEER DONKERE DRANK TE VERMIJDEN

Daar is wel wat discussie over, maar verschillende onderzoekers beweren dat donkere drankjes veel venijniger katers opleveren dan eerder licht spul. Dus drink eerder wodka dan whisky. En probeer meer champagne of witte wijn te drinken dan rode wijn, want rode wijn zou de katers ook venijniger maken.

TIP 6: DRINK GEWOON MINDER

Niemand zegt dat je dronken moet zijn om je te amuseren. Ik reed de voorbije dertig jaar bijna elke weekendavond van party naar party, dronk tijdens die nachten geen druppel alcohol, en voelde me perfect gelukkig. Ok, ik was dan aan het werken, DJ’n, en ik moest rijden, dus dan is alcohol sowieso uit den boze. Maar je glaasjes alcohol afwisselen met een watertje, of een light frisdrank, hoeft de sfeer niet minder te maken. Minder of niet drinken is de enige echt effectieve en honderd procent bewezen manier om katers te vermijden.

TIP 7: DRINK WIJN ORNELIS

Sorry, ik kon het niet laten. Deze tip moest ik er gewoon aan toevoegen: probeer mijn wijnen uit, die je kunt kopen via www.wijnornelis.be  Het is wetenschappelijk 100% onbewezen dat de katers van mijn wijnen lichter zouden zijn dan die van andere wijnen, dus dit is een onnozele en valse tip. Sorry. Maar je hebt er wel één voordeel aan: je zult lekkere wijn drinken als je voor mijn flessen gaat. Maar ook dan blijft de regel natuurlijk gelden: drink met mate. Want een anti-kater garantie die kan ik je ook niet geven. Alcohol blijft alcohol. Cheers! En maak er toch een mooi eindejaar van.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer