Hip feestje in de seventies? Dan at je dit! Met 10 regeltjes!
Nieuws

Hip feestje in de seventies? Dan at je dit! Met 10 regeltjes!

Een gezellig en vooral “hip” dinertje met vrienden in de jaren 70? Wat at je toen? Het antwoord is simpel. Je dronk eerst een fel gekleurde cocktail in een long drink glas in de zitkuil, en daarna at je met z’n allen lekker… fondue!

Eigenlijk is de klassieke fondue afkomstig uit Zwitserland, en dateert die zelfs al uit de 19de eeuw. Dat was een klassieke kaasfondue. De ideale manier om de kaas die gemaakt was in de zomer en die wat hard en niet zo lekker meer was tegen de winter te recupereren. Die restjes werden dan gesmolten, en de boeren prikten het eten dat in de winter in voorraad was (aardappeltjes, stukjes vlees, opgelegde groenten) dan in de gesmolten kaas, en zo ging er toch niks verloren en was er voldoende eten tijdens de koude maanden.

Na de tweede wereldoorlog werd de Fondue Bourguignonne plots hip. Het was niet langer in gesmolten kaas, maar in hete olie dat je voortaan je vleesjes bakte. Met een prikstokje. En je verloor natuurlijk vleesjes onderweg, en die gingen dan zwemmen in het vet, en bakten dan veel te hard, weet je nog wel?

Later kwam ook de gourmet, maar de fondue was eerst. Oranje fonduestellen waren het, weet je nog, of van die witte met van die kitscherige bloemetjes op. We hebben het als kind zo ontzettend vaak gedaan. En eerlijk gezegd: er zat toch ook een gevaarlijk kantje aan: die vuurtjes op tafel, en die hete olie… Goed dat dat nooit is fout gegaan bij ons thuis.

En nog een vraag: hoe gezond was het? Maar bijzonder charmant was het wel. En ik word er spontaan weer nostalgisch van. Ik heb zelf nog zo’n ouderwets fonduestel staan in de kast staan, en wie weet moet ik het in deze seventiesweek op Joe toch nog maar eens boven halen?

Wist je trouwens dat er in die tijd regeltjes werden verspreid in allerlei magazines, over hoe je precies aan de fondue beginnen moest, en wat de omgangsregels waren. Beetje grappig hoor, maar ook wel terecht eigenlijk…

DE 10 FONDUEREGELS uit de 70s

  1. Wanneer het rauwe vlees wordt rondgedeeld, begin met een aantal stukjes op je bord te leggen. Stukje per stukje van de schotel prikken zorgt voor chaos rond de tafel.
  2. Doe hetzelfde met de sausjes: lepel ze al op je bord.
  3. Prik een stukje vlees stevig vast op je vorkje en plaats het in de fonduepan.
  4. Prik niet stiekem stukjes vlees van je tafelgenoten.
  5. Wanneer je vlees gebakken is, maak het los, en leg het op je bord.
  6. Snij het stukje vlees in stukjes, zodat het wat afkoelt en je je mond niet gaat verbranden.
  7. Eet met een gewone vork en mes, van je bord, nooit rechtstreeks van de fondueprikker, die is veel te heet, en het is ook niet hygiënisch om van de prikker te eten.
  8. Eet ook voldoende groenten.
  9. Opgelet met het vuur (en later kwam daarbij: opgelet met de elektriciteitskabel).
  10. Laat de pan goed afkoelen na het diner, en hou kinderen en huisdieren weg van de fonduepan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer