Een gezellig en vooral “hip” dinertje met vrienden in de jaren 70? Wat at je toen? Het antwoord is simpel. Je dronk eerst een fel gekleurde cocktail in een long drink glas in de zitkuil, en daarna at je met z’n allen lekker… fondue!
Eigenlijk is de klassieke fondue afkomstig uit Zwitserland, en dateert die zelfs al uit de 19de eeuw. Dat was een klassieke kaasfondue. De ideale manier om de kaas die gemaakt was in de zomer en die wat hard en niet zo lekker meer was tegen de winter te recupereren. Die restjes werden dan gesmolten, en de boeren prikten het eten dat in de winter in voorraad was (aardappeltjes, stukjes vlees, opgelegde groenten) dan in de gesmolten kaas, en zo ging er toch niks verloren en was er voldoende eten tijdens de koude maanden.
Na de tweede wereldoorlog werd de Fondue Bourguignonne plots hip. Het was niet langer in gesmolten kaas, maar in hete olie dat je voortaan je vleesjes bakte. Met een prikstokje. En je verloor natuurlijk vleesjes onderweg, en die gingen dan zwemmen in het vet, en bakten dan veel te hard, weet je nog wel?
Later kwam ook de gourmet, maar de fondue was eerst. Oranje fonduestellen waren het, weet je nog, of van die witte met van die kitscherige bloemetjes op. We hebben het als kind zo ontzettend vaak gedaan. En eerlijk gezegd: er zat toch ook een gevaarlijk kantje aan: die vuurtjes op tafel, en die hete olie… Goed dat dat nooit is fout gegaan bij ons thuis.
En nog een vraag: hoe gezond was het? Maar bijzonder charmant was het wel. En ik word er spontaan weer nostalgisch van. Ik heb zelf nog zo’n ouderwets fonduestel staan in de kast staan, en wie weet moet ik het in deze seventiesweek op Joe toch nog maar eens boven halen?
Wist je trouwens dat er in die tijd regeltjes werden verspreid in allerlei magazines, over hoe je precies aan de fondue beginnen moest, en wat de omgangsregels waren. Beetje grappig hoor, maar ook wel terecht eigenlijk…
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer