Hip feestje in de seventies? Dan at je dit! Met 10 regeltjes!
Nieuws

Hip feestje in de seventies? Dan at je dit! Met 10 regeltjes!

Een gezellig en vooral “hip” dinertje met vrienden in de jaren 70? Wat at je toen? Het antwoord is simpel. Je dronk eerst een fel gekleurde cocktail in een long drink glas in de zitkuil, en daarna at je met z’n allen lekker… fondue!

Eigenlijk is de klassieke fondue afkomstig uit Zwitserland, en dateert die zelfs al uit de 19de eeuw. Dat was een klassieke kaasfondue. De ideale manier om de kaas die gemaakt was in de zomer en die wat hard en niet zo lekker meer was tegen de winter te recupereren. Die restjes werden dan gesmolten, en de boeren prikten het eten dat in de winter in voorraad was (aardappeltjes, stukjes vlees, opgelegde groenten) dan in de gesmolten kaas, en zo ging er toch niks verloren en was er voldoende eten tijdens de koude maanden.

Na de tweede wereldoorlog werd de Fondue Bourguignonne plots hip. Het was niet langer in gesmolten kaas, maar in hete olie dat je voortaan je vleesjes bakte. Met een prikstokje. En je verloor natuurlijk vleesjes onderweg, en die gingen dan zwemmen in het vet, en bakten dan veel te hard, weet je nog wel?

Later kwam ook de gourmet, maar de fondue was eerst. Oranje fonduestellen waren het, weet je nog, of van die witte met van die kitscherige bloemetjes op. We hebben het als kind zo ontzettend vaak gedaan. En eerlijk gezegd: er zat toch ook een gevaarlijk kantje aan: die vuurtjes op tafel, en die hete olie… Goed dat dat nooit is fout gegaan bij ons thuis.

En nog een vraag: hoe gezond was het? Maar bijzonder charmant was het wel. En ik word er spontaan weer nostalgisch van. Ik heb zelf nog zo’n ouderwets fonduestel staan in de kast staan, en wie weet moet ik het in deze seventiesweek op Joe toch nog maar eens boven halen?

Wist je trouwens dat er in die tijd regeltjes werden verspreid in allerlei magazines, over hoe je precies aan de fondue beginnen moest, en wat de omgangsregels waren. Beetje grappig hoor, maar ook wel terecht eigenlijk…

DE 10 FONDUEREGELS uit de 70s

  1. Wanneer het rauwe vlees wordt rondgedeeld, begin met een aantal stukjes op je bord te leggen. Stukje per stukje van de schotel prikken zorgt voor chaos rond de tafel.
  2. Doe hetzelfde met de sausjes: lepel ze al op je bord.
  3. Prik een stukje vlees stevig vast op je vorkje en plaats het in de fonduepan.
  4. Prik niet stiekem stukjes vlees van je tafelgenoten.
  5. Wanneer je vlees gebakken is, maak het los, en leg het op je bord.
  6. Snij het stukje vlees in stukjes, zodat het wat afkoelt en je je mond niet gaat verbranden.
  7. Eet met een gewone vork en mes, van je bord, nooit rechtstreeks van de fondueprikker, die is veel te heet, en het is ook niet hygiënisch om van de prikker te eten.
  8. Eet ook voldoende groenten.
  9. Opgelet met het vuur (en later kwam daarbij: opgelet met de elektriciteitskabel).
  10. Laat de pan goed afkoelen na het diner, en hou kinderen en huisdieren weg van de fonduepan.

Gerelateerde nieuwsberichten

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer

Hoeveel calorieën kun je nu echt verbranden met wandelen?

Hoeveel calorieën kun je verbranden met wandelen?

In mijn boek “Waarom Wandelen” dat hier nog altijd te koop is, schrijf ik het uitgebreid: wandelen is goed. Erg goed. En gezond. Want wandelen helpt uiteraard fantastisch om veel calorieën en dus ook vet te verbranden, daar is geen discussie over … Lees meer

Tot wanneer mag je cappuccino drinken zonder dat Italianen je raar bekijken?

Tot hoe laat mag je cappuccino drinken zonder Italianen boos te maken?

Van mij mag je cappuccino drinken op elk uur van de dag. Ik ben niet van de koffie-politie en mensen drinken wat ze willen wanneer ze dat willen. Maar Italianen zijn daar een stukje strenger in … Lees meer

Een nieuwe herfstweek: een nieuw weekmenu

Het is herfstvakantie. Enfin, voor mij. Even een weekje zonder ochtendshow. Even een weekje langer uitslapen. Even een weekje Barcelona. Kortom: even genieten … Lees meer

Wat zijn de gezondste noten?

Dinsdag 22 oktober is wereld notendag. Nu ik weer volop aan het afvallen ben eet ik graag wat noten tussendoor. Een handjevol kan mij al voldoende energie en kracht geven en dat is ook logisch, want noten zijn over het algemeen zeer gezond en bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen … Lees meer

Ik heb tips nodig voor mijn nieuwe moestuin!

Het is eindelijk zo ver. Nadat we een dikke vier jaar in Lochristi wonen zijn we eindelijk onze tuin in orde aan het brengen. Nu, we hadden altijd al een mooie oude tuin met veel prachtige grote bomen … Lees meer

Waar komt gin en tonic vandaan? En zijn er alternatieven voor tonic?

19 oktober is internationale ‘Gin & Tonic Day’. De super populaire combinatie van gin en tonic komt oorspronkelijk uit Brits-Indië. In de tijd van het koloniale rijk dronken de Britse soldaten en kolonisten tonic-water, dat kinine bevatte, om malaria te voorkomen … Lees meer