“Filet Americain moet je invriezen om hersenschade te voorkomen”

Toch wel een opvallend bericht gisteren. De RIVM (Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) kwam met een belangrijke richtlijn: vries rauwe filet americain in! Zo klonk het op hun officiële site.

“Wanneer  filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, dan wordt een Toxoplasma infectie voorkomen. 

Toxoplasmose kan het gevolg zijn van het eten van rauwe vleesproducten en dan vooral filet americain. Deze infectie geeft bij het merendeel van de geïnfecteerde mensen weinig klachten maar kan bij mensen met een ernstig onderliggend lijden zoals kanker, de ziekte van Crohn, orgaantransplantaties en bij zwangere vrouwen ernstige gevolgen hebben.

Bij deze laatste groep kan toxoplasmose leiden tot miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij het kind. Circa 50% van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van vleesproducten.”

 

Lees hier het volledige artikel.

 

In diverse Nederlandse kranten worden mensen uit de vleessector geïnterviewd. Bijna allemaal vragen ze om niet te paniekerig te gaan doen. Hygiëne wordt in de Nederlandse vleesbedrijven sowieso al goed gecontroleerd. En veel rauw vlees wordt door de producenten al eens ingevroren, bij bijvoorbeeld hamburgers is dat bijna altijd het geval.

Is er iemand van jullie die zijn rauw vlees 48 uur invriest voor consumptie? Laat het me even weten.