Hoeveel fooi moet je geven op restaurant?
Nieuws

Hoeveel fooi moet je geven op restaurant?

Nu we weer buiten mogen, en weer op café mogen, en op restaurant, is dit toch een relevante vraag… Hoeveel fooi moet je geven op restaurant? Het antwoord is eigenlijk veel simpeler dan je zou denken: je moet in feite helemaal geen fooi geven. Het mag, maar eigenlijk wordt het niet verwacht. In de horeca worden mensen in principe correct betaald, dus de fooi maakt geen deel uit van hun loon. In Amerika is dat helemaal anders. Daar wordt de service niet aangerekend. Obers moeten dus leven van de tips die je geeft. Daar wordt bij een goede service toch minstens 15 procent fooi verwacht, en eigenlijk zelfs 20 procent.

Toen ik voor het eerst in New York was, ik was nog geen achttien, heb ik het wel eens voorgehad. Dat we op restaurant gingen en ik gewoon netjes de rekening betaalde. Ik was een student, en had ook niet de centen om flinke fooien te leggen. Maar bij het buitengaan werd ons correct doch redelijk dwingend gevraagd “of we misschien niet tevreden waren met de geboden service, omdat we geen tip hadden gegeven.”

Sindsdien doe ik het daar wel altijd. Wat soms aardig oplopen kan. Ik was enkele jaren geleden in New York, en de betere gastronomie is daar bijna onbetaalbaar geworden. Als je dan nog eens een vijfde extra op tafel moet leggen als fooi loopt dat belachelijk hoog op.

Bij ons is het zo dat je een fooi kunt geven wanneer je dankbaar bent, of bijvoorbeeld extra verwend werd. Wanneer de ober echt ontzettend vriendelijk was, het eten uitzonderlijk goed was, of “speciallekes” werden voorzien.

Dan moet je vooral geen onnozel kleine fooi leggen, want dat is ook weer raar. Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai. Wedden dat je dan de volgende keer echt als een koning ontvangen wordt?

Toch hoor ik van veel mensen in de horeca dat er vandaag soms wel wat meer fooi wordt gegeven dan voor de lockdown. Na maanden niet op restaurant te kunnen, willen mensen hun waardering uitdrukken voor de gastvrijheid en de bediening in restaurants, en leggen ze na een goede maaltijd of een leuke avond op café graag een extra fooi.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer