Hoeveel fooi moet je geven op restaurant?
Nieuws

Hoeveel fooi moet je geven op restaurant?

Nu we weer buiten mogen, en weer op café mogen, en op restaurant, is dit toch een relevante vraag… Hoeveel fooi moet je geven op restaurant? Het antwoord is eigenlijk veel simpeler dan je zou denken: je moet in feite helemaal geen fooi geven. Het mag, maar eigenlijk wordt het niet verwacht. In de horeca worden mensen in principe correct betaald, dus de fooi maakt geen deel uit van hun loon. In Amerika is dat helemaal anders. Daar wordt de service niet aangerekend. Obers moeten dus leven van de tips die je geeft. Daar wordt bij een goede service toch minstens 15 procent fooi verwacht, en eigenlijk zelfs 20 procent.

Toen ik voor het eerst in New York was, ik was nog geen achttien, heb ik het wel eens voorgehad. Dat we op restaurant gingen en ik gewoon netjes de rekening betaalde. Ik was een student, en had ook niet de centen om flinke fooien te leggen. Maar bij het buitengaan werd ons correct doch redelijk dwingend gevraagd “of we misschien niet tevreden waren met de geboden service, omdat we geen tip hadden gegeven.”

Sindsdien doe ik het daar wel altijd. Wat soms aardig oplopen kan. Ik was enkele jaren geleden in New York, en de betere gastronomie is daar bijna onbetaalbaar geworden. Als je dan nog eens een vijfde extra op tafel moet leggen als fooi loopt dat belachelijk hoog op.

Bij ons is het zo dat je een fooi kunt geven wanneer je dankbaar bent, of bijvoorbeeld extra verwend werd. Wanneer de ober echt ontzettend vriendelijk was, het eten uitzonderlijk goed was, of “speciallekes” werden voorzien.

Dan moet je vooral geen onnozel kleine fooi leggen, want dat is ook weer raar. Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai. Wedden dat je dan de volgende keer echt als een koning ontvangen wordt?

Toch hoor ik van veel mensen in de horeca dat er vandaag soms wel wat meer fooi wordt gegeven dan voor de lockdown. Na maanden niet op restaurant te kunnen, willen mensen hun waardering uitdrukken voor de gastvrijheid en de bediening in restaurants, en leggen ze na een goede maaltijd of een leuke avond op café graag een extra fooi.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer