Hoeveel fooi moet je geven op restaurant?

Nu we weer buiten mogen, en weer op café mogen, en op restaurant, is dit toch een relevante vraag… Hoeveel fooi moet je geven op restaurant? Het antwoord is eigenlijk veel simpeler dan je zou denken: je moet in feite helemaal geen fooi geven. Het mag, maar eigenlijk wordt het niet verwacht. In de horeca worden mensen in principe correct betaald, dus de fooi maakt geen deel uit van hun loon. In Amerika is dat helemaal anders. Daar wordt de service niet aangerekend. Obers moeten dus leven van de tips die je geeft. Daar wordt bij een goede service toch minstens 15 procent fooi verwacht, en eigenlijk zelfs 20 procent.

Toen ik voor het eerst in New York was, ik was nog geen achttien, heb ik het wel eens voorgehad. Dat we op restaurant gingen en ik gewoon netjes de rekening betaalde. Ik was een student, en had ook niet de centen om flinke fooien te leggen. Maar bij het buitengaan werd ons correct doch redelijk dwingend gevraagd “of we misschien niet tevreden waren met de geboden service, omdat we geen tip hadden gegeven.”

Sindsdien doe ik het daar wel altijd. Wat soms aardig oplopen kan. Ik was enkele jaren geleden in New York, en de betere gastronomie is daar bijna onbetaalbaar geworden. Als je dan nog eens een vijfde extra op tafel moet leggen als fooi loopt dat belachelijk hoog op.

Bij ons is het zo dat je een fooi kunt geven wanneer je dankbaar bent, of bijvoorbeeld extra verwend werd. Wanneer de ober echt ontzettend vriendelijk was, het eten uitzonderlijk goed was, of “speciallekes” werden voorzien.

Dan moet je vooral geen onnozel kleine fooi leggen, want dat is ook weer raar. Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai. Wedden dat je dan de volgende keer echt als een koning ontvangen wordt?

Toch hoor ik van veel mensen in de horeca dat er vandaag soms wel wat meer fooi wordt gegeven dan voor de lockdown. Na maanden niet op restaurant te kunnen, willen mensen hun waardering uitdrukken voor de gastvrijheid en de bediening in restaurants, en leggen ze na een goede maaltijd of een leuke avond op café graag een extra fooi.