Hoeveel fooi moet je geven op restaurant?
Nieuws

Hoeveel fooi moet je geven op restaurant?

Nu we weer buiten mogen, en weer op café mogen, en op restaurant, is dit toch een relevante vraag… Hoeveel fooi moet je geven op restaurant? Het antwoord is eigenlijk veel simpeler dan je zou denken: je moet in feite helemaal geen fooi geven. Het mag, maar eigenlijk wordt het niet verwacht. In de horeca worden mensen in principe correct betaald, dus de fooi maakt geen deel uit van hun loon. In Amerika is dat helemaal anders. Daar wordt de service niet aangerekend. Obers moeten dus leven van de tips die je geeft. Daar wordt bij een goede service toch minstens 15 procent fooi verwacht, en eigenlijk zelfs 20 procent.

Toen ik voor het eerst in New York was, ik was nog geen achttien, heb ik het wel eens voorgehad. Dat we op restaurant gingen en ik gewoon netjes de rekening betaalde. Ik was een student, en had ook niet de centen om flinke fooien te leggen. Maar bij het buitengaan werd ons correct doch redelijk dwingend gevraagd “of we misschien niet tevreden waren met de geboden service, omdat we geen tip hadden gegeven.”

Sindsdien doe ik het daar wel altijd. Wat soms aardig oplopen kan. Ik was enkele jaren geleden in New York, en de betere gastronomie is daar bijna onbetaalbaar geworden. Als je dan nog eens een vijfde extra op tafel moet leggen als fooi loopt dat belachelijk hoog op.

Bij ons is het zo dat je een fooi kunt geven wanneer je dankbaar bent, of bijvoorbeeld extra verwend werd. Wanneer de ober echt ontzettend vriendelijk was, het eten uitzonderlijk goed was, of “speciallekes” werden voorzien.

Dan moet je vooral geen onnozel kleine fooi leggen, want dat is ook weer raar. Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai. Wedden dat je dan de volgende keer echt als een koning ontvangen wordt?

Toch hoor ik van veel mensen in de horeca dat er vandaag soms wel wat meer fooi wordt gegeven dan voor de lockdown. Na maanden niet op restaurant te kunnen, willen mensen hun waardering uitdrukken voor de gastvrijheid en de bediening in restaurants, en leggen ze na een goede maaltijd of een leuke avond op café graag een extra fooi.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer