Fortune Cookies komen... niet per se uit China!
Nieuws

Fortune Cookies komen… niet per se uit China!

Leuk toch, van die kleine koekjes die je in een individuele verpakking krijgt na je maaltijd in het Chinese restaurant in je buurt. Daar zit dan altijd een of andere filosofische spreuk of voorspelling in. Maar ook al denken we dat Fortune cookies uit China komen, hun oorsprong is eigenlijk enigszins complex en omstreden. Ze komen dus wellicht niet uit China. Maar vanwaar dan wel. Dit zijn enkele mogelijke theorieën.

  1. Er is een Japans-Amerikaanse connectie: Er wordt gesuggereerd dat de vroege versie van de fortune cookie werd geïnspireerd door Japanse koekjes genaamd “tsujiura senbei”. Deze koekjes werden door Japanse immigranten in Californië verkocht en bevatten ook kleine papiertjes met voorspellingen.
  2. Kwam het door Chinese immigranten in Californië: Er zijn aanwijzingen dat Chinese immigranten in de vroege 20e eeuw een vergelijkbaar concept van een gelukskoekje gebruikten, maar het gebruik van papiertjes met voorspellingen kan door Japanse invloeden zijn beïnvloed.
  3. Chinees-Amerikaanse restaurants zorgden voor de boom: In de jaren 1920 en 1930 begonnen Chinese restaurants in de Verenigde Staten een versie van deze koekjes te serveren als een manier om klanten te amuseren na de maaltijd. Vaak werden de voorspellingen een beetje grappig.
  4. Wereldwijd populair: Fortune cookies werden steeds meer geaccepteerd als onderdeel van de Chinese-Amerikaanse culinaire ervaring en verspreidden zich vanuit de VS naar andere delen van de wereld. Ook bij ons kun je ze dus al decennia lang krijgen na je Chinese maaltijd.
  5. Niet alle Chinezen vinden ze even leuk: Fortune cookies zijn soms symbool komen te staan voor de stereotypen en clichés over Chinees eten en cultuur in westerse samenlevingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Leven als God in Frankrijk

Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer

AI0A2882

Catalonië is wereldhoofdstad van de gastronomie, en ik ben fiere ambassadeur! #advertentie

Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer