Fortune Cookies komen... niet per se uit China!
Nieuws

Fortune Cookies komen… niet per se uit China!

Leuk toch, van die kleine koekjes die je in een individuele verpakking krijgt na je maaltijd in het Chinese restaurant in je buurt. Daar zit dan altijd een of andere filosofische spreuk of voorspelling in. Maar ook al denken we dat Fortune cookies uit China komen, hun oorsprong is eigenlijk enigszins complex en omstreden. Ze komen dus wellicht niet uit China. Maar vanwaar dan wel. Dit zijn enkele mogelijke theorieën.

  1. Er is een Japans-Amerikaanse connectie: Er wordt gesuggereerd dat de vroege versie van de fortune cookie werd geïnspireerd door Japanse koekjes genaamd “tsujiura senbei”. Deze koekjes werden door Japanse immigranten in Californië verkocht en bevatten ook kleine papiertjes met voorspellingen.
  2. Kwam het door Chinese immigranten in Californië: Er zijn aanwijzingen dat Chinese immigranten in de vroege 20e eeuw een vergelijkbaar concept van een gelukskoekje gebruikten, maar het gebruik van papiertjes met voorspellingen kan door Japanse invloeden zijn beïnvloed.
  3. Chinees-Amerikaanse restaurants zorgden voor de boom: In de jaren 1920 en 1930 begonnen Chinese restaurants in de Verenigde Staten een versie van deze koekjes te serveren als een manier om klanten te amuseren na de maaltijd. Vaak werden de voorspellingen een beetje grappig.
  4. Wereldwijd populair: Fortune cookies werden steeds meer geaccepteerd als onderdeel van de Chinese-Amerikaanse culinaire ervaring en verspreidden zich vanuit de VS naar andere delen van de wereld. Ook bij ons kun je ze dus al decennia lang krijgen na je Chinese maaltijd.
  5. Niet alle Chinezen vinden ze even leuk: Fortune cookies zijn soms symbool komen te staan voor de stereotypen en clichés over Chinees eten en cultuur in westerse samenlevingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer