Fortune Cookies komen... niet per se uit China!
Nieuws

Fortune Cookies komen… niet per se uit China!

Leuk toch, van die kleine koekjes die je in een individuele verpakking krijgt na je maaltijd in het Chinese restaurant in je buurt. Daar zit dan altijd een of andere filosofische spreuk of voorspelling in. Maar ook al denken we dat Fortune cookies uit China komen, hun oorsprong is eigenlijk enigszins complex en omstreden. Ze komen dus wellicht niet uit China. Maar vanwaar dan wel. Dit zijn enkele mogelijke theorieën.

  1. Er is een Japans-Amerikaanse connectie: Er wordt gesuggereerd dat de vroege versie van de fortune cookie werd geïnspireerd door Japanse koekjes genaamd “tsujiura senbei”. Deze koekjes werden door Japanse immigranten in Californië verkocht en bevatten ook kleine papiertjes met voorspellingen.
  2. Kwam het door Chinese immigranten in Californië: Er zijn aanwijzingen dat Chinese immigranten in de vroege 20e eeuw een vergelijkbaar concept van een gelukskoekje gebruikten, maar het gebruik van papiertjes met voorspellingen kan door Japanse invloeden zijn beïnvloed.
  3. Chinees-Amerikaanse restaurants zorgden voor de boom: In de jaren 1920 en 1930 begonnen Chinese restaurants in de Verenigde Staten een versie van deze koekjes te serveren als een manier om klanten te amuseren na de maaltijd. Vaak werden de voorspellingen een beetje grappig.
  4. Wereldwijd populair: Fortune cookies werden steeds meer geaccepteerd als onderdeel van de Chinese-Amerikaanse culinaire ervaring en verspreidden zich vanuit de VS naar andere delen van de wereld. Ook bij ons kun je ze dus al decennia lang krijgen na je Chinese maaltijd.
  5. Niet alle Chinezen vinden ze even leuk: Fortune cookies zijn soms symbool komen te staan voor de stereotypen en clichés over Chinees eten en cultuur in westerse samenlevingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Velissima

Slechte ervaring in Velissima in Barcelona

Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer

Ik zorg voor de beste muziek voor deze zomer!

Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer

Onveiligheid Barcelona

Toeristen niet meer welkom in Barcelona?

Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer