Fortune Cookies komen... niet per se uit China!
Nieuws

Fortune Cookies komen… niet per se uit China!

Leuk toch, van die kleine koekjes die je in een individuele verpakking krijgt na je maaltijd in het Chinese restaurant in je buurt. Daar zit dan altijd een of andere filosofische spreuk of voorspelling in. Maar ook al denken we dat Fortune cookies uit China komen, hun oorsprong is eigenlijk enigszins complex en omstreden. Ze komen dus wellicht niet uit China. Maar vanwaar dan wel. Dit zijn enkele mogelijke theorieën.

  1. Er is een Japans-Amerikaanse connectie: Er wordt gesuggereerd dat de vroege versie van de fortune cookie werd geïnspireerd door Japanse koekjes genaamd “tsujiura senbei”. Deze koekjes werden door Japanse immigranten in Californië verkocht en bevatten ook kleine papiertjes met voorspellingen.
  2. Kwam het door Chinese immigranten in Californië: Er zijn aanwijzingen dat Chinese immigranten in de vroege 20e eeuw een vergelijkbaar concept van een gelukskoekje gebruikten, maar het gebruik van papiertjes met voorspellingen kan door Japanse invloeden zijn beïnvloed.
  3. Chinees-Amerikaanse restaurants zorgden voor de boom: In de jaren 1920 en 1930 begonnen Chinese restaurants in de Verenigde Staten een versie van deze koekjes te serveren als een manier om klanten te amuseren na de maaltijd. Vaak werden de voorspellingen een beetje grappig.
  4. Wereldwijd populair: Fortune cookies werden steeds meer geaccepteerd als onderdeel van de Chinese-Amerikaanse culinaire ervaring en verspreidden zich vanuit de VS naar andere delen van de wereld. Ook bij ons kun je ze dus al decennia lang krijgen na je Chinese maaltijd.
  5. Niet alle Chinezen vinden ze even leuk: Fortune cookies zijn soms symbool komen te staan voor de stereotypen en clichés over Chinees eten en cultuur in westerse samenlevingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Een beetje stout is plezant

Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer

Dit mag mijn laatste avondmaal zijn

Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer

Candy Day

4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer

Mensen verklaren me gek dat ik zo vroeg opsta op vakantie

Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer

Steeds meer warme bakkers zijn vrouw. Waarom?

Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer

Ik heb lichte paniek veroorzaakt bij onze bloemist

Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer

Gin Tonic? Ik hou meer van deze variant…

Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer