Foute boel: drie restaurants boeken voor dezelfde avond.
Nieuws

Foute boel: drie restaurants boeken voor dezelfde avond.

Ik heb deze discussie al met een aantal vrienden gehad. En een paar weken geleden had ik ze dus opnieuw met een op zich keitoffe kennis, met wie ik over ongeveer alles overeenkom, over sport, het goede leven, politiek zelfs. Een topkerel die houdt van lekker eten en een goed glas wijn, en die er altijd in slaagt om de beste restaurantjes eruit te pikken, in binnen- en buitenland. Maar hij heeft één gewoonte waar hij zelf nogal laconiek over doet, en zelfs wat mee opschept, maar die ik dus echt, ik herhaal echt niet OK vind. En we hadden er dus een discussietje over.

Het ging over het reserveren van een tafel in een restaurant. Hij heeft, zeker wanneer hij op vakantie is in het buitenland, de in mijn ogen onhebbelijke gewoonte om voor één en dezelfde avond verschillende restaurants te reserveren. Dan reserveert hij bijvoorbeeld een sterrenrestaurant, maar ook een hippe strandtent, en soms nog een gezellige brasserie en in de loop van de namiddag beslist hij dan waar hij precies wil gaan eten.

Zijn strategie: wanneer je last minute moet boeken, raak je nergens binnen. Maar weken op voorhand vastleggen waar hij moet gaan eten vindt hij stom. “Want hoe weet je in godsnaam begin juli waar je op een zaterdag eind juli wil gaan eten in Saint-Tropez?” om zijn eigen woorden te gebruiken. Dus daarom maakt hij dubbele of driedubbele boekingen, elke keer weer.

Een boeking afzeggen blijft meestal wel zonder gevolgen voor de klanten. De restauranteigenaars staan eigenlijk met de rug tegen de muur. Want natuurlijk kan er altijd wel iets dringends tussenkomen. Wanneer iemand van het gezelschap ziek is, dan begrijpen horeca-eigenaars dat meestal wel. Een sterfgeval in de familie is al helemaal een goed excuus. En bijvoorbeeld een gemiste vlucht of zo is ook nog een aanvaardbare reden.

Dat soort smoezen gebruikt mijn copain dan wellicht wanneer hij afbelt, ook al is er werkelijk niks van aan. Hij heeft gewoon op drie paarden gewed en uiteindelijk kiest hij de dag zelf waar hij zin in heeft. Maar wat kan er hem overkomen? In het buitenland kennen ze hem toch niet, dus ach ja, wakker ligt hij er niet van. En OK, in het hoogseizoen kunnen restaurants de vrijgekomen tafeltjes wellicht nog last minute aan de man krijgen.

Maar ik vind het niet netjes. En het getuigt van weinig respect voor de hardwerkende mensen in de horeca voor wie een last minute annulering toch weer voor extra stress zorgen kan. Want kun je de tafel niet meteen gevuld krijgen dan kost dat je gewoon een pak geld.

Ik snap daarom goed dat sommige restaurants op voorhand je creditcardgegevens vragen en bij een no show of een annulering op het allerlaatste moment een bepaald bedrag aanrekenen. Maar dat doen ze niet van harte. Want de klant blijft dan sowieso met een wrang gevoel zitten, zeker wanneer er echt sprake is van overmacht. Wederzijds respect is de essentie in deze discussie vind ik. Maar soit, daar zijn sommige goede vrienden van mij het dus niet mee eens.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer