Toen vond ik het stoer: dit is de foutste snoep uit de jaren 80!

Ik herinner het me nog goed. Van vrienden van mijn ouders kregen kleine Sven en zijn broertje Arn eind jaren 70 en begin jaren 80, de in onze ogen allercoolste snoep ooit: chocoladen sigaretten. Mijn papa André was in die tijd een gevierd atleet, en zowel alcohol als tabak waren bij ons thuis uit den boze. Maar mijn pepe Daniël hield wel van een goede sigaar af en toe. En die rookte hij zelfs binnen in huis, waar de kinderen bij waren. Roken was toen nog behoorlijk normaal.

En chocoladen sigaretjes waren toen ook nog “normaal”. Niet dat mijn ouders ze voor ons kochten, maar als we ze kregen van andere mensen werd daar niet moeilijk over gedaan.

Ze zaten in net dezelfde verpakking als echte sigaretten, en wat vonden kinderen het toen cool om “rokertje te spelen” met zo’n smeltende chocolade sigaret tussen de lippen. Jongetjes waren toen ook allemaal “chips” in die tijd. Op hun fietsjes speelden ze toen de populaire Amerikaanse politie op de motor na. En met hun kleine plastic politiehelmpjes en hun sherrif ster probeerden ze wat stoer met die zoete nep-sigaretjes in de mond nep-boetes uit te schrijven en indruk te maken.

Die sigaretten zijn vandaag verboden in Europa. In ons land is dat al sinds 2013. De parlementsleden die een wet tegen de chocolade sigaretten indienden waren duidelijk: “Uit onderzoek in verschillende landen blijkt dat kinderen een nabootsend gedrag vertonen wanneer ze met die snoepsigaretten spelen. De kansen dat het kind als adolescent en volwassene gaat roken verdubbelen hierdoor, ongeacht of de ouders roken of niet” zeiden ze in de krant. Klinkt logisch. Maar in Amerika zijn ze tot op vandaag nog gewoon te koop.

In elk geval: zowel mijn broer en ik zijn geen rokers geworden. Mijn ouders hebben bij mijn weten de chocoladen sigaretten zelf nooit gekocht voor ons. Snoepen mocht wel eens, maar met mate. En mama bakte de beste appeltaart, of maakte heerlijke chocolade mousse. Allemaal veel beter en lekkerder dan die sigaretjes.

Maar het blijft bijzonder en ergens ook wel grappig hoe tijden veranderen. Ik ben zelf echt niet zo voor betuttelingen en dingen verbieden, maar dat het bestaan van de chocoladen sigaretten voor kinderen uitgedoofd is, lijkt me maar normaal en goed ook. De muziek uit de jaren 80 daarentegen, daar houden we tot op vandaag van. Geniet er nog van, vandaag en morgen, in de finale van de 80ies TOP1000 bij Joe.