Hoe noemen jullie een baguette? “Frans brood“? Wij deden dat altijd wel hoor. Toen wij vroeger stokbrood gingen halen bij bakkerij Stock in Knesselare, dan noemden we een stokbrood (hoe grappig eigenlijk: stokbrood bij bakker Stock) altijd “een Frans brood”.
En de baguette is dan ook één van de ultieme symbolen van de Franse cultuur. Een baguette wordt gemaakt van tarwe, water, gist en zout (en geen andere ingrediënten). De baguette moet in principe tussen de 55 en 70 centimeter lang zijn, en het standaard gewicht is zo’n 250 gram. En doordat die baguette zo dun en lang is, blijft die ook niet al te lang vers en lekker. Een Fransman gaat zo’n twee keer per dag naar de bakker, en zal een stokbrood na 4 à 5 uur niet meer nuttigen.
De baguette wordt al langer gegeten in Frankrijk, maar de karakteristieke eigenschappen liggen pas sinds 1920 officieel vast in een wet in Frankrijk. Sindsdien is de baguette zo’n beetje het symbool geworden van de Franse culinaire cultuur. Maar is Frans brood eigenlijk wel zo Frans? Neen? In origine wellicht niet.
Het oorspronkelijke recept zou komen van August Zang, een bakker uit Oostenrijk, die het ooit naar Frankrijk bracht. In de jaren 1830 bracht hij voor het eerst een stoomoven naar Parijs, en daarin maakte hij de baguette, die veel langer en dunner was dan het brood dat op dat moment in Frankrijk werd gebakken en verkocht. Frans brood is dus eigenlijk een Oostenrijkse uitvinding. Daarom wordt Frans brood in Frankrijk door bakkers wel eens “Weens brood” genoemd…
Niks zo lekker als een stukje Frans brood, met wat lekkere kaas, wat Camembert of Comté en een goed glaasje Franse wijn. Ik vind het persoonlijk de ultieme picknick. Laat maar komen.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer