Strikvraag... Komt Frans brood uit Frankrijk of niet?
Nieuws

Strikvraag… Komt Frans brood uit Frankrijk of niet?

Hoe noemen jullie een baguette? “Frans brood“? Wij deden dat altijd wel hoor. Toen wij vroeger stokbrood gingen halen bij bakkerij Stock in Knesselare, dan noemden we een stokbrood (hoe grappig eigenlijk: stokbrood bij bakker Stock) altijd “een Frans brood”.

En de baguette is dan ook één van de ultieme symbolen van de Franse cultuur. Een baguette wordt gemaakt van tarwe, water, gist en zout (en geen andere ingrediënten). De baguette moet  in principe tussen de 55 en 70 centimeter lang zijn, en het standaard gewicht is zo’n 250 gram. En doordat die baguette zo dun en lang is, blijft die ook niet al te lang vers en lekker. Een Fransman gaat zo’n twee keer per dag naar de bakker, en zal een stokbrood na 4 à 5 uur niet meer nuttigen.

De baguette wordt al langer gegeten in Frankrijk, maar de karakteristieke eigenschappen liggen pas sinds 1920 officieel vast in een wet in Frankrijk. Sindsdien is de baguette zo’n beetje het symbool geworden van de Franse culinaire cultuur. Maar is Frans brood eigenlijk wel zo Frans? Neen? In origine wellicht niet.

Het oorspronkelijke recept zou komen van August Zang, een bakker uit Oostenrijk, die het ooit naar Frankrijk bracht. In de jaren 1830 bracht hij voor het eerst een stoomoven naar Parijs, en daarin maakte hij de baguette, die veel langer en dunner was dan het brood dat op dat moment in Frankrijk werd gebakken en verkocht. Frans brood is dus eigenlijk een Oostenrijkse uitvinding. Daarom wordt Frans brood in Frankrijk door bakkers wel eens “Weens brood” genoemd…

Niks zo lekker als een stukje Frans brood, met wat lekkere kaas, wat Camembert of Comté en een goed glaasje Franse wijn. Ik vind het persoonlijk de ultieme picknick. Laat maar komen.

Strikvraag... Komt Frans brood uit Frankrijk of niet?

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer