Hoe noemen jullie een baguette? “Frans brood“? Wij deden dat altijd wel hoor. Toen wij vroeger stokbrood gingen halen bij bakkerij Stock in Knesselare, dan noemden we een stokbrood (hoe grappig eigenlijk: stokbrood bij bakker Stock) altijd “een Frans brood”.
En de baguette is dan ook één van de ultieme symbolen van de Franse cultuur. Een baguette wordt gemaakt van tarwe, water, gist en zout (en geen andere ingrediënten). De baguette moet in principe tussen de 55 en 70 centimeter lang zijn, en het standaard gewicht is zo’n 250 gram. En doordat die baguette zo dun en lang is, blijft die ook niet al te lang vers en lekker. Een Fransman gaat zo’n twee keer per dag naar de bakker, en zal een stokbrood na 4 à 5 uur niet meer nuttigen.
De baguette wordt al langer gegeten in Frankrijk, maar de karakteristieke eigenschappen liggen pas sinds 1920 officieel vast in een wet in Frankrijk. Sindsdien is de baguette zo’n beetje het symbool geworden van de Franse culinaire cultuur. Maar is Frans brood eigenlijk wel zo Frans? Neen? In origine wellicht niet.
Het oorspronkelijke recept zou komen van August Zang, een bakker uit Oostenrijk, die het ooit naar Frankrijk bracht. In de jaren 1830 bracht hij voor het eerst een stoomoven naar Parijs, en daarin maakte hij de baguette, die veel langer en dunner was dan het brood dat op dat moment in Frankrijk werd gebakken en verkocht. Frans brood is dus eigenlijk een Oostenrijkse uitvinding. Daarom wordt Frans brood in Frankrijk door bakkers wel eens “Weens brood” genoemd…
Niks zo lekker als een stukje Frans brood, met wat lekkere kaas, wat Camembert of Comté en een goed glaasje Franse wijn. Ik vind het persoonlijk de ultieme picknick. Laat maar komen.
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer