
Strikvraag… Komt Frans brood uit Frankrijk of niet?
Hoe noemen jullie een baguette? “Frans brood“? Wij deden dat altijd wel hoor. Toen wij vroeger stokbrood gingen halen bij bakkerij Stock in Knesselare, dan noemden we een stokbrood (hoe grappig eigenlijk: stokbrood bij bakker Stock) altijd “een Frans brood”.
En de baguette is dan ook één van de ultieme symbolen van de Franse cultuur. Een baguette wordt gemaakt van tarwe, water, gist en zout (en geen andere ingrediënten). De baguette moet in principe tussen de 55 en 70 centimeter lang zijn, en het standaard gewicht is zo’n 250 gram. En doordat die baguette zo dun en lang is, blijft die ook niet al te lang vers en lekker. Een Fransman gaat zo’n twee keer per dag naar de bakker, en zal een stokbrood na 4 à 5 uur niet meer nuttigen.
De baguette wordt al langer gegeten in Frankrijk, maar de karakteristieke eigenschappen liggen pas sinds 1920 officieel vast in een wet in Frankrijk. Sindsdien is de baguette zo’n beetje het symbool geworden van de Franse culinaire cultuur. Maar is Frans brood eigenlijk wel zo Frans? Neen? In origine wellicht niet.
Het oorspronkelijke recept zou komen van August Zang, een bakker uit Oostenrijk, die het ooit naar Frankrijk bracht. In de jaren 1830 bracht hij voor het eerst een stoomoven naar Parijs, en daarin maakte hij de baguette, die veel langer en dunner was dan het brood dat op dat moment in Frankrijk werd gebakken en verkocht. Frans brood is dus eigenlijk een Oostenrijkse uitvinding. Daarom wordt Frans brood in Frankrijk door bakkers wel eens “Weens brood” genoemd…
Niks zo lekker als een stukje Frans brood, met wat lekkere kaas, wat Camembert of Comté en een goed glaasje Franse wijn. Ik vind het persoonlijk de ultieme picknick. Laat maar komen.
Reacties