Hoe noemen jullie een baguette? “Frans brood“? Wij deden dat altijd wel hoor. Toen wij vroeger stokbrood gingen halen bij bakkerij Stock in Knesselare, dan noemden we een stokbrood (hoe grappig eigenlijk: stokbrood bij bakker Stock) altijd “een Frans brood”.
En de baguette is dan ook één van de ultieme symbolen van de Franse cultuur. Een baguette wordt gemaakt van tarwe, water, gist en zout (en geen andere ingrediënten). De baguette moet in principe tussen de 55 en 70 centimeter lang zijn, en het standaard gewicht is zo’n 250 gram. En doordat die baguette zo dun en lang is, blijft die ook niet al te lang vers en lekker. Een Fransman gaat zo’n twee keer per dag naar de bakker, en zal een stokbrood na 4 à 5 uur niet meer nuttigen.
De baguette wordt al langer gegeten in Frankrijk, maar de karakteristieke eigenschappen liggen pas sinds 1920 officieel vast in een wet in Frankrijk. Sindsdien is de baguette zo’n beetje het symbool geworden van de Franse culinaire cultuur. Maar is Frans brood eigenlijk wel zo Frans? Neen? In origine wellicht niet.
Het oorspronkelijke recept zou komen van August Zang, een bakker uit Oostenrijk, die het ooit naar Frankrijk bracht. In de jaren 1830 bracht hij voor het eerst een stoomoven naar Parijs, en daarin maakte hij de baguette, die veel langer en dunner was dan het brood dat op dat moment in Frankrijk werd gebakken en verkocht. Frans brood is dus eigenlijk een Oostenrijkse uitvinding. Daarom wordt Frans brood in Frankrijk door bakkers wel eens “Weens brood” genoemd…
Niks zo lekker als een stukje Frans brood, met wat lekkere kaas, wat Camembert of Comté en een goed glaasje Franse wijn. Ik vind het persoonlijk de ultieme picknick. Laat maar komen.
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer