Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Nieuws

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Ik ben gek op Spanje, dat weten jullie. Sinds een achttal jaren hebben we een eigen flat in Barcelona, maar ook op de rest van Spanje ben ik sinds jaar en dag helemaal gek. En één van de belangrijkste redenen waarom ik zoveel van Spanje hou, is omdat je er in het hele land, van in de meest eenvoudige keukens tot in de meest gastronomische restaurants, fantastisch lekker kunt eten. De Spanjaard houdt ervan om samen met familie en vrienden urenlang te tafelen, hij wil dan altijd (h)eerlijke (verse) producten op tafel toveren, met daarbij een mooi glas Spaanse wijn. Wanneer we op zondagnamiddag op ons terrasje zitten, klaar om een paar uur later de vlucht naar België terug te nemen, komen de geuren ons tegemoet vanuit de andere flats, waar de moeders en grootmoeders de lekkerste gerechten voor de familie maken. Klik hier en ontdek meer over Spanje!

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Over mijn lievelingsstad Barcelona heb ik het vaak hier, maar vandaag wil ik je ook eens langs enkele andere smakelijke hotspots in Spanje meenemen. Een culinaire reis door een heerlijk land. Neem nu de Spaanse hoofdstad Madrid, die op een andere manier, maar minstens even interessant als Barcelona, een culinaire wereldhoofdstad is. Er is in Madrid een gigantisch culinair aanbod, dat varieert van traditionele plaatselijke keuken tot de meest avant-gardistische. Wereldberoemde toprestaurants waar de Michelin sterren grote indruk maken. Maar voor lekker eten kun je zeker ook terecht in de  gemeentelijke markten die vandaag omgetoverd zijn tot authentieke gastronomische tempels. Je kunt er shoppen, maar ook heerlijk eten. De markten van San Miguel, San Antón, Vallehermoso, Antón Martín en San Fernando zijn gewoon fantastisch.

Maar ook in andere steden kun je heerlijk eten. Valencia bijvoorbeeld is een prachtige stad, en ik herinner me nog goed de rit er naartoe, tijdens de paasvakantie enkele jaren geleden. We hadden toen een cabrio gehuurd en we raakten kilometers lang bijna beneveld maar zeker ook betoverd door de ronduit zalige geur van de sinaasappelbloesems. Sevilla is nog zo’n prachtige historische stad waar de zalige traditie van het eten van tapas diepgeworteld in de culinaire cultuur zit.

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Sommige streken en steden hebben in Spanje hun eigen unieke topproduct dat in het hele land gewaardeerd wordt. Als je in een gastronomisch restaurant witte asperges geserveerd krijgt, dan weet je bijna zeker dat die uit Navarra komen. Zowel de verse asperges, in de lente, als die uit blik of bokaal zijn pure verwennerij. Voor de beste garnalen kijken we dan weer naar Denia. De exquise rode garnaal die je best rauw of kort gebakken eet is misschien wel de beste ter wereld. Het is ook een traditie om de kop van de garnaal leeg te zuigen, omdat die zo lekker is. De garnaal uit Denia heeft een levendige rode kleur en een hele intense smaak, waardoor het de beste grote garnaal in Spanje, en misschien wel in de hele wereld is. Voor het beste zuiglam van Spanje moet je dan weer in Valladolid zijn. Klik hier en ontdek meer over Spanje!

Voor heerlijke hammen, kazen en wijnen, is de provincie Badajoz dan weer the place to be. In de buurt van Zaragoza kun je ook veel typische streekproducten ontdekken: de bernagie, de koningin van de moestuin, de kabeljauw, met een lange traditie in het binnenland en de ternasco, half zo groot als het zuiglam, de Teruel ham, Calanda-perzik, heerlijke olijfolie en de fantastische uien van Fuentes de Ebro.  Voor de beste cider moet je naar Oviedo in Asturië reizen, waar je ookde “fabada”, (de typische bonenschotel) kunt proeven. In Pamplona kun je uitstekende groenten uit La Ribera proeven, zoals kardoen, artisjokken, pochabonen of piquillopepers, maar ook lekkere foie gras. De belangrijkste attractie van Rioja en Logroño is het wijntoerisme, want de wijn wordt beschermd door een van de slechts twee gekwalificeerde oorsprongsbenamingen in Spanje, wat wijnen van uitstekende kwaliteit en met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding garandeert. Niet verwonderlijk dat Logroño in 2012 erkend werd als de eerste Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie.

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Als je het vaste land even wil verlaten, volg me dan naar de eilanden, die ook stuk voor stuk culinaire paradijsjes zijn. Gran Canaria is een land vol contrasten, een bestemming die de zintuigen prikkelt dankzij de vulkanische oorsprong en heerlijke ingrediënten. Ook in Tenerife kun je een voortreffelijke gastronomie en lokale producten vinden. La Isla Bonita, La Palma is de bakermat van talrijke traditionele en gedifferentieerde voedingsmiddelen en Lanzarote heeft het geschenk van die krachtige Altlántico die het voorziet van verse en smakelijke vis en zeevruchten.

Of je nu naar de steden gaat of naar het platteland, aan de kust blijft of de prachtige bergen intrekt, altijd zul je lekker eten en drinken in Spanje. Ik wil je dan ook aanraden om dit heerlijke land verder te ontdekken via Tasting Spain!

Gerelateerde nieuwsberichten

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Boeken Hockney

Zaterdag is er nog eens een boekverkoop bij ons in de tuin!

Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer