Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Nieuws

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Ik ben gek op Spanje, dat weten jullie. Sinds een achttal jaren hebben we een eigen flat in Barcelona, maar ook op de rest van Spanje ben ik sinds jaar en dag helemaal gek. En één van de belangrijkste redenen waarom ik zoveel van Spanje hou, is omdat je er in het hele land, van in de meest eenvoudige keukens tot in de meest gastronomische restaurants, fantastisch lekker kunt eten. De Spanjaard houdt ervan om samen met familie en vrienden urenlang te tafelen, hij wil dan altijd (h)eerlijke (verse) producten op tafel toveren, met daarbij een mooi glas Spaanse wijn. Wanneer we op zondagnamiddag op ons terrasje zitten, klaar om een paar uur later de vlucht naar België terug te nemen, komen de geuren ons tegemoet vanuit de andere flats, waar de moeders en grootmoeders de lekkerste gerechten voor de familie maken. Klik hier en ontdek meer over Spanje!

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Over mijn lievelingsstad Barcelona heb ik het vaak hier, maar vandaag wil ik je ook eens langs enkele andere smakelijke hotspots in Spanje meenemen. Een culinaire reis door een heerlijk land. Neem nu de Spaanse hoofdstad Madrid, die op een andere manier, maar minstens even interessant als Barcelona, een culinaire wereldhoofdstad is. Er is in Madrid een gigantisch culinair aanbod, dat varieert van traditionele plaatselijke keuken tot de meest avant-gardistische. Wereldberoemde toprestaurants waar de Michelin sterren grote indruk maken. Maar voor lekker eten kun je zeker ook terecht in de  gemeentelijke markten die vandaag omgetoverd zijn tot authentieke gastronomische tempels. Je kunt er shoppen, maar ook heerlijk eten. De markten van San Miguel, San Antón, Vallehermoso, Antón Martín en San Fernando zijn gewoon fantastisch.

Maar ook in andere steden kun je heerlijk eten. Valencia bijvoorbeeld is een prachtige stad, en ik herinner me nog goed de rit er naartoe, tijdens de paasvakantie enkele jaren geleden. We hadden toen een cabrio gehuurd en we raakten kilometers lang bijna beneveld maar zeker ook betoverd door de ronduit zalige geur van de sinaasappelbloesems. Sevilla is nog zo’n prachtige historische stad waar de zalige traditie van het eten van tapas diepgeworteld in de culinaire cultuur zit.

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Sommige streken en steden hebben in Spanje hun eigen unieke topproduct dat in het hele land gewaardeerd wordt. Als je in een gastronomisch restaurant witte asperges geserveerd krijgt, dan weet je bijna zeker dat die uit Navarra komen. Zowel de verse asperges, in de lente, als die uit blik of bokaal zijn pure verwennerij. Voor de beste garnalen kijken we dan weer naar Denia. De exquise rode garnaal die je best rauw of kort gebakken eet is misschien wel de beste ter wereld. Het is ook een traditie om de kop van de garnaal leeg te zuigen, omdat die zo lekker is. De garnaal uit Denia heeft een levendige rode kleur en een hele intense smaak, waardoor het de beste grote garnaal in Spanje, en misschien wel in de hele wereld is. Voor het beste zuiglam van Spanje moet je dan weer in Valladolid zijn. Klik hier en ontdek meer over Spanje!

Voor heerlijke hammen, kazen en wijnen, is de provincie Badajoz dan weer the place to be. In de buurt van Zaragoza kun je ook veel typische streekproducten ontdekken: de bernagie, de koningin van de moestuin, de kabeljauw, met een lange traditie in het binnenland en de ternasco, half zo groot als het zuiglam, de Teruel ham, Calanda-perzik, heerlijke olijfolie en de fantastische uien van Fuentes de Ebro.  Voor de beste cider moet je naar Oviedo in Asturië reizen, waar je ookde “fabada”, (de typische bonenschotel) kunt proeven. In Pamplona kun je uitstekende groenten uit La Ribera proeven, zoals kardoen, artisjokken, pochabonen of piquillopepers, maar ook lekkere foie gras. De belangrijkste attractie van Rioja en Logroño is het wijntoerisme, want de wijn wordt beschermd door een van de slechts twee gekwalificeerde oorsprongsbenamingen in Spanje, wat wijnen van uitstekende kwaliteit en met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding garandeert. Niet verwonderlijk dat Logroño in 2012 erkend werd als de eerste Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie.

Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab
Ga je mee op reis door het culinaire paradijs Spanje? #collab

Als je het vaste land even wil verlaten, volg me dan naar de eilanden, die ook stuk voor stuk culinaire paradijsjes zijn. Gran Canaria is een land vol contrasten, een bestemming die de zintuigen prikkelt dankzij de vulkanische oorsprong en heerlijke ingrediënten. Ook in Tenerife kun je een voortreffelijke gastronomie en lokale producten vinden. La Isla Bonita, La Palma is de bakermat van talrijke traditionele en gedifferentieerde voedingsmiddelen en Lanzarote heeft het geschenk van die krachtige Altlántico die het voorziet van verse en smakelijke vis en zeevruchten.

Of je nu naar de steden gaat of naar het platteland, aan de kust blijft of de prachtige bergen intrekt, altijd zul je lekker eten en drinken in Spanje. Ik wil je dan ook aanraden om dit heerlijke land verder te ontdekken via Tasting Spain!

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer