Ga jij alleen op restaurant wanneer je gast last minute afbelt?
Nieuws

Ga jij alleen op restaurant wanneer je gast last minute afbelt?

Gisteren ging ik iets eten met een goede maat die ik al lang niet gezien had. We hebben beide drukke agenda’s en corona heeft het afgelopen jaar veel roet in het eten gegooid. Maar nu dachten we: het is nog mooi weer, laat ons vrijdag iets lekkers eten op een mooi terras. Zogezegd, zo gedaan. Ik had er na een drukke werkweek heel veel zin in. Maar zo’n half uurtje voor hij zou arriveren liet hij plots weten dat er thuis iets serieus was gebeurd waardoor hij tot z’n grote spijt zou moeten cancelen.

Ik was best wel wat ontgoocheld. Ik keek er al lang uit naar uit om nog eens bij te kletsen, en zeker in deze rare tijden is een beetje sociaal contact toch super belangrijk. Maar goed, zoiets kan altijd eens gebeuren. Dat heet overmacht. De vraag die ik me wel meteen stelde: zou ik nu alleen op restaurant gaan of gewoon niet? Mijn partner ging bij een vriendin eten in Gent, en last minute een andere maat uitnodigen voor een etentje, dat is op vrijdagavond iets voor zeven ook niet evident.

Maar ik had wel een reservatie gemaakt voor twee. En ik weet hoe moeilijk het is om in Fleur De Lys, zo’n beetje mijn stamrestaurant in Lochristi, aan de overkant van de straat, een tafeltje vast te krijgen op vrijdagavond. Dus ik zat in dubio. Als ik nog heel snel belde, dan konden ze misschien last minute het tafeltje aan andere gasten kwijt. Maar ik had wel niet echt eten voorzien voor mezelf en ik had honger, en zin in iets lekkers. Maar alleen op restaurant gaan, is dat niet een beetje raar? Ik twijfelde.

Na een half uurtje in dubio belde ik dan maar effe naar het restaurant met de mededeling dat mijn gast last minute haf afgebeld, en dat ik me afvroeg wat ze het liefste hadden: dat ze het tafeltje nog zouden verkopen aan andere gasten, of vonden ze het OK dat ik alleen zou komen in plaats van met twee? En Xavier, de chef, gaf het beste antwoord ever: “beide kan Sven, wat jij wil. We raken het tafeltje zeker nog kwijt, maar je bent uiteraard ook alleen welkom.”

Het is dat laatste geworden. Ik ben in onze bibliotheek een goed boek gaan zoeken. Het werd “Onbegonnen werk” met de prachtige gedichten van Herman de Coninck. Het was weer een paar jaar geleden dat ik die pareltjes nog eens las, en zo alleen aan een tafeltje op restaurant, met een goed glas wijn, leek me gezelliger dan dat ik een hele avond op m’n smartphone zou zitten tokkelen. Dus met m’n mondkapje aan en m’n gedichten onder de armen stak ik de straat over.

Eerlijk: het voelt wanneer je dat niet zo vaak doet, wel een beetje raar om alleen te arriveren in een verder bomvol restaurant, op een overvol terras. Ik was ook echt de enige die alleen aan een tafeltje zat. Je hebt toch een beetje het gevoel dat mensen even naar je kijken. Dat ze zich afvragen: “waarom komt die man in feite alleen op restaurant? Uit eten gaan doe je toch gezellig met z’n twee, met je gezin of met vrienden. Maar zo alleen is toch wat raar?”

Misschien beeld ik het me maar in hoor. En ik hoop het oprecht. Want er zijn zoveel alleenstaanden, zoveel mensen zonder partner, die het gevoel van alleen op restaurant gaan ongetwijfeld wel goed  kennen. En het misschien ook niet eens zo erg vinden. In elk geval hoop ik dat restaurateurs gasten die alleen komen evengoed, of zelfs beter ontvangen dan gasten in gezelschap. Doe af en toe een klein praatje met hen als ze daar voor open staan. Xavier in Fleur De Lys deed dat overigens prima.

En ik kan je wel zeggen: ik dineer natuurlijk nog altijd liever in (goed) gezelschap, maar zo met een boek vol goede gedichten valt eigenlijk ook best mee. De vol-au-vent met morilles was heerlijk, de chardonnay uit Portugal smaakte fantastisch, en Herman de Coninck was meer dan aangenaam gezelschap. Wat een zalige gedichten heeft de man toch bijeen geschreven. Ja. Het werd al bij al een gezellige vrijdagavond.

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer