Het blijft bang afwachten voor onze restaurants en cafés. Maanden zijn ze al dicht in de strijd tegen covid, en bij velen staat het water aan de lippen en wordt een faillissement straks bijna onvermijdelijk. Daarom vraagt de horeca om perspectief. Steunmaatregelen die verlengd of versterkt worden. En vooral: een plan. Wanneer kunnen ze, op welke manier, weer open gaan? Voorlopig kan onze overheid dat perspectief nog niet geven.
Maar nu komen er toch steeds steviger signalen uit het Zuiden van ons land. Nadat het overlegcomité, duidelijk onder druk van Wallonië, de kappers de toestemming heeft gegeven om dit weekend weer open te mogen gaan, pleit men in Wallonië nu ook weer voor een (voorzichtige) opening van de restaurants en (eventueel in latere instantie) de cafés.
Volgende week is er weer overleg en wordt er gekeken of er ruimte is voor verdere versoepelingen. Velen onder jullie zullen het nog veel te vroeg vinden, omdat de focus blijft liggen op het openhouden van scholen en bedrijven, maar je weet het maar nooit. Het is geweten dat de Vlaamse liberalen voor de strengere aanpak zijn, en dat is onze minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke ook.
Maar in het verleden kwam de wind wel vaker uit het Zuiden gewaaid. Weet je nog dat een dik jaar geleden de eerste lockdown er kwam nadat Macron er een had afgekondigd in Frankrijk, en onze Waalse landgenoten, die vooral het Franse nieuws volgen, stuurden toen als eerste aan op strenge maatregelen. Zouden de versoepelingen nu ook weer vanuit die richting komen?
Elio Di Rupo heeft in elk geval aangegeven dat hij voor versoepelingen voor de horeca openstaat. In een interview maandag in La Libre Belgique zei hij dat de bevolking nood heeft aan perspectief. We zullen zien of dat er volgende week vrijdag komt. Mag de horeca hopen op goed nieuws binnenkort, of moeten we met z’n allen nog even stevig op de tanden bijten, en nu vooral geen risico’s nemen?
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer