Gaan de Walen onze horeca redden?

Het blijft bang afwachten voor onze restaurants en cafés. Maanden zijn ze al dicht in de strijd tegen covid, en bij velen staat het water aan de lippen en wordt een faillissement straks bijna onvermijdelijk. Daarom vraagt de horeca om perspectief. Steunmaatregelen die verlengd of versterkt worden. En vooral: een plan. Wanneer kunnen ze, op welke manier, weer open gaan? Voorlopig kan onze overheid dat perspectief nog niet geven.

Maar nu komen er toch steeds steviger signalen uit het Zuiden van ons land. Nadat het overlegcomité, duidelijk onder druk van Wallonië, de kappers de toestemming heeft gegeven om dit weekend weer open te mogen gaan, pleit men in Wallonië nu ook weer voor een (voorzichtige) opening van de restaurants en (eventueel in latere instantie) de cafés.

Volgende week is er weer overleg en wordt er gekeken of er ruimte is voor verdere versoepelingen. Velen onder jullie zullen het nog veel te vroeg vinden, omdat de focus blijft liggen op het openhouden van scholen en bedrijven, maar je weet het maar nooit. Het is geweten dat de Vlaamse liberalen voor de strengere aanpak zijn, en dat is onze minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke ook.

Maar in het verleden kwam de wind wel vaker uit het Zuiden gewaaid. Weet je nog dat een dik jaar geleden de eerste lockdown er kwam nadat Macron er een had afgekondigd in Frankrijk, en onze Waalse landgenoten, die vooral het Franse nieuws volgen, stuurden toen als eerste aan op strenge maatregelen. Zouden de versoepelingen nu ook weer vanuit die richting komen?

Elio Di Rupo heeft in elk geval aangegeven dat hij voor versoepelingen voor de horeca openstaat. In een interview maandag in La Libre Belgique zei hij dat de bevolking nood heeft aan perspectief. We zullen zien of dat er volgende week vrijdag komt. Mag de horeca hopen op goed nieuws binnenkort, of moeten we met z’n allen nog even stevig op de tanden bijten, en nu vooral geen risico’s nemen?