Gaat de horeca (binnen) dan toch vroeger open?

Bij het vorige overlegcomité kwam er veel goed nieuws voor de horeca. Niet alleen is het zo dat de terrassen van de restaurants en cafés nu alweer een tijdje open zijn, maar op 9 juni gaat ook de horeca binnen weer open “indien 8 op 10 kwetsbare mensen gevaccineerd zijn. En er is ook een richtdrempel van 500 bezette COVID-bedden op intensieve zorg”.

Het bijzondere is dat de verdere versoepeling van de horeca in Nederland ook gepland is voor diezelfde dag: 9 juni. Maar in Nederland, net zoals bij ons trouwens, evolueren de covid-cijfers behoorlijk positief en wordt er nu blijkbaar overwogen om de horeca enkele dagen vroeger volledig te heropenen, namelijk op 5 juni. De geruchten zijn er volop, en ze worden door de regering niet ontkend . Als de cijfers zo blijven dalen komt er misschien vroeger groen licht.

In Spanje, om maar iets te zeggen, is dat nu al enkele weken het geval: tot 12 uur ’s nachts kun je daar voor een hapje en een drankje met vrienden naar de horeca, ook binnen. Terwijl het daar sowieso al beter weer is. Iets wat je van onze lente niet echt kunt zeggen. Wat een pech heeft de horeca zeg, met zo’n rot voorjaar. En wij als klanten natuurlijk ook. Terrassen doen is fijn, maar als je stoel bijna wegspoelt en de parasol bijna wegwaait is dat toch een tikje minder gezellig.

Zou onze overheid overwegen om de horeca, net als in Nederland, een half weekje vroeger te openen. Maximum 500 mensen op intensieve zorgen, dat lijkt sneller haalbaar, en als ik de cijfers mag geloven gaat het tegenwoordig zeer snel met de vaccinaties. Als je drempelwaarden niet haalt dan is uitstel verstaanbaar, maar als je ze sneller haalt dan verwacht, durf je dan ook sneller versoepelen? We leven in hoop. Misschien gaat de horeca wel sneller open binnen dan dat de zomer mèt volle zon en fijne temperaturen eraan komt?