Gaat de horeca wel weer open? De schrik zit er goed in!
Nieuws

Gaat de horeca wel weer open? De schrik zit er goed in!

Vandaag zou de veiligheidsraad weer een boel beslissingen nemen. Eentje daarvan is het al dan niet openen van de horeca vanaf maandag. Ik heb gisteren nog contact gehad met verschillende restaurateurs, en ze zijn geen klein beetje bezorgd, maar zeer bezorgd. En allemaal op een andere manier zo lijkt het wel.

Ik ken er eentje die gewoon smeekt en bidt dat ze maandag weer mogen starten. Zijn restaurant is behoorlijk groot, en het is wel mogelijk om de anderhalve meter regel toe te passen. Die wil dus per se open en hoopt om groen licht. Het heeft voor hem lang genoeg geduurd en hij en z’n team willen erin vliegen.

Een andere chef, een goede vriend van me, ziet het absoluut niet zitten om maandag weer open te moeten. Hij is het dan ook sowieso niet van plan. Z’n restaurant is qua oppervlakte te klein, en de gerechten zijn te complex om straks überhaupt rendabel te zijn, als hij de deuren open moet doen. Alleen als het wel mag, dan vallen de premies die ze de voorbije maanden kregen omdat ze verplicht gesloten waren, weg. En dat zou een financiële ramp zijn voor z’n horecabedrijf.

De grote meerderheid hangt daar zo’n beetje tussenin, en heeft massa’s vragen. De beslissing van de veiligheidsraad valt sowieso laat om er tegen maandag weer op een goede manier aan te kunnen beginnen. Zal het volk wel komen opdagen? Durven mensen wel weer een stukje te gaan eten? Vragen, veel vragen, en veel onzekerheid.

Zoals één chef mij zei: “ik heb, of tenminste had een gezond bedrijf. De marges waren niet groot. Maar ik ben meer dan 15 jaar bezig, en ik heb een beetje spaargeld. Maar dat vliegt heel snel weg. Ik ben super bang, en om eerlijk te zijn, als de zaken nu niet snel goed gaan, dan vrees ik er zelfs voor of ik al mijn personeel in dienst zal kunnen houden. En op langere termijn ben ik zelfs bang dat ook ik het moeilijk krijg. Maar dat er veel faillissementen zullen zijn in de horeca, daar ben ik zeker van.”

Kortom, er is heel veel schrik. Welke maatregelen komen er vandaag om deze sector weer veilig te laten openen? En welke steunmaatregelen komen er voor de horeca? Ik weet zeker dat er veel chefs heel slecht geslapen hebben de voorbije nacht(en). Ik duim heel hard voor hen…

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer