Gaat de horeca wel weer open? De schrik zit er goed in!
Nieuws

Gaat de horeca wel weer open? De schrik zit er goed in!

Vandaag zou de veiligheidsraad weer een boel beslissingen nemen. Eentje daarvan is het al dan niet openen van de horeca vanaf maandag. Ik heb gisteren nog contact gehad met verschillende restaurateurs, en ze zijn geen klein beetje bezorgd, maar zeer bezorgd. En allemaal op een andere manier zo lijkt het wel.

Ik ken er eentje die gewoon smeekt en bidt dat ze maandag weer mogen starten. Zijn restaurant is behoorlijk groot, en het is wel mogelijk om de anderhalve meter regel toe te passen. Die wil dus per se open en hoopt om groen licht. Het heeft voor hem lang genoeg geduurd en hij en z’n team willen erin vliegen.

Een andere chef, een goede vriend van me, ziet het absoluut niet zitten om maandag weer open te moeten. Hij is het dan ook sowieso niet van plan. Z’n restaurant is qua oppervlakte te klein, en de gerechten zijn te complex om straks überhaupt rendabel te zijn, als hij de deuren open moet doen. Alleen als het wel mag, dan vallen de premies die ze de voorbije maanden kregen omdat ze verplicht gesloten waren, weg. En dat zou een financiële ramp zijn voor z’n horecabedrijf.

De grote meerderheid hangt daar zo’n beetje tussenin, en heeft massa’s vragen. De beslissing van de veiligheidsraad valt sowieso laat om er tegen maandag weer op een goede manier aan te kunnen beginnen. Zal het volk wel komen opdagen? Durven mensen wel weer een stukje te gaan eten? Vragen, veel vragen, en veel onzekerheid.

Zoals één chef mij zei: “ik heb, of tenminste had een gezond bedrijf. De marges waren niet groot. Maar ik ben meer dan 15 jaar bezig, en ik heb een beetje spaargeld. Maar dat vliegt heel snel weg. Ik ben super bang, en om eerlijk te zijn, als de zaken nu niet snel goed gaan, dan vrees ik er zelfs voor of ik al mijn personeel in dienst zal kunnen houden. En op langere termijn ben ik zelfs bang dat ook ik het moeilijk krijg. Maar dat er veel faillissementen zullen zijn in de horeca, daar ben ik zeker van.”

Kortom, er is heel veel schrik. Welke maatregelen komen er vandaag om deze sector weer veilig te laten openen? En welke steunmaatregelen komen er voor de horeca? Ik weet zeker dat er veel chefs heel slecht geslapen hebben de voorbije nacht(en). Ik duim heel hard voor hen…

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer