Gaat de horeca wel weer open? De schrik zit er goed in!
Nieuws

Gaat de horeca wel weer open? De schrik zit er goed in!

Vandaag zou de veiligheidsraad weer een boel beslissingen nemen. Eentje daarvan is het al dan niet openen van de horeca vanaf maandag. Ik heb gisteren nog contact gehad met verschillende restaurateurs, en ze zijn geen klein beetje bezorgd, maar zeer bezorgd. En allemaal op een andere manier zo lijkt het wel.

Ik ken er eentje die gewoon smeekt en bidt dat ze maandag weer mogen starten. Zijn restaurant is behoorlijk groot, en het is wel mogelijk om de anderhalve meter regel toe te passen. Die wil dus per se open en hoopt om groen licht. Het heeft voor hem lang genoeg geduurd en hij en z’n team willen erin vliegen.

Een andere chef, een goede vriend van me, ziet het absoluut niet zitten om maandag weer open te moeten. Hij is het dan ook sowieso niet van plan. Z’n restaurant is qua oppervlakte te klein, en de gerechten zijn te complex om straks überhaupt rendabel te zijn, als hij de deuren open moet doen. Alleen als het wel mag, dan vallen de premies die ze de voorbije maanden kregen omdat ze verplicht gesloten waren, weg. En dat zou een financiële ramp zijn voor z’n horecabedrijf.

De grote meerderheid hangt daar zo’n beetje tussenin, en heeft massa’s vragen. De beslissing van de veiligheidsraad valt sowieso laat om er tegen maandag weer op een goede manier aan te kunnen beginnen. Zal het volk wel komen opdagen? Durven mensen wel weer een stukje te gaan eten? Vragen, veel vragen, en veel onzekerheid.

Zoals één chef mij zei: “ik heb, of tenminste had een gezond bedrijf. De marges waren niet groot. Maar ik ben meer dan 15 jaar bezig, en ik heb een beetje spaargeld. Maar dat vliegt heel snel weg. Ik ben super bang, en om eerlijk te zijn, als de zaken nu niet snel goed gaan, dan vrees ik er zelfs voor of ik al mijn personeel in dienst zal kunnen houden. En op langere termijn ben ik zelfs bang dat ook ik het moeilijk krijg. Maar dat er veel faillissementen zullen zijn in de horeca, daar ben ik zeker van.”

Kortom, er is heel veel schrik. Welke maatregelen komen er vandaag om deze sector weer veilig te laten openen? En welke steunmaatregelen komen er voor de horeca? Ik weet zeker dat er veel chefs heel slecht geslapen hebben de voorbije nacht(en). Ik duim heel hard voor hen…

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer