Gaat de horeca wel weer open? De schrik zit er goed in!

Vandaag zou de veiligheidsraad weer een boel beslissingen nemen. Eentje daarvan is het al dan niet openen van de horeca vanaf maandag. Ik heb gisteren nog contact gehad met verschillende restaurateurs, en ze zijn geen klein beetje bezorgd, maar zeer bezorgd. En allemaal op een andere manier zo lijkt het wel.

Ik ken er eentje die gewoon smeekt en bidt dat ze maandag weer mogen starten. Zijn restaurant is behoorlijk groot, en het is wel mogelijk om de anderhalve meter regel toe te passen. Die wil dus per se open en hoopt om groen licht. Het heeft voor hem lang genoeg geduurd en hij en z’n team willen erin vliegen.

Een andere chef, een goede vriend van me, ziet het absoluut niet zitten om maandag weer open te moeten. Hij is het dan ook sowieso niet van plan. Z’n restaurant is qua oppervlakte te klein, en de gerechten zijn te complex om straks überhaupt rendabel te zijn, als hij de deuren open moet doen. Alleen als het wel mag, dan vallen de premies die ze de voorbije maanden kregen omdat ze verplicht gesloten waren, weg. En dat zou een financiële ramp zijn voor z’n horecabedrijf.

De grote meerderheid hangt daar zo’n beetje tussenin, en heeft massa’s vragen. De beslissing van de veiligheidsraad valt sowieso laat om er tegen maandag weer op een goede manier aan te kunnen beginnen. Zal het volk wel komen opdagen? Durven mensen wel weer een stukje te gaan eten? Vragen, veel vragen, en veel onzekerheid.

Zoals één chef mij zei: “ik heb, of tenminste had een gezond bedrijf. De marges waren niet groot. Maar ik ben meer dan 15 jaar bezig, en ik heb een beetje spaargeld. Maar dat vliegt heel snel weg. Ik ben super bang, en om eerlijk te zijn, als de zaken nu niet snel goed gaan, dan vrees ik er zelfs voor of ik al mijn personeel in dienst zal kunnen houden. En op langere termijn ben ik zelfs bang dat ook ik het moeilijk krijg. Maar dat er veel faillissementen zullen zijn in de horeca, daar ben ik zeker van.”

Kortom, er is heel veel schrik. Welke maatregelen komen er vandaag om deze sector weer veilig te laten openen? En welke steunmaatregelen komen er voor de horeca? Ik weet zeker dat er veel chefs heel slecht geslapen hebben de voorbije nacht(en). Ik duim heel hard voor hen…