Vandaag zou de veiligheidsraad weer een boel beslissingen nemen. Eentje daarvan is het al dan niet openen van de horeca vanaf maandag. Ik heb gisteren nog contact gehad met verschillende restaurateurs, en ze zijn geen klein beetje bezorgd, maar zeer bezorgd. En allemaal op een andere manier zo lijkt het wel.
Ik ken er eentje die gewoon smeekt en bidt dat ze maandag weer mogen starten. Zijn restaurant is behoorlijk groot, en het is wel mogelijk om de anderhalve meter regel toe te passen. Die wil dus per se open en hoopt om groen licht. Het heeft voor hem lang genoeg geduurd en hij en z’n team willen erin vliegen.
Een andere chef, een goede vriend van me, ziet het absoluut niet zitten om maandag weer open te moeten. Hij is het dan ook sowieso niet van plan. Z’n restaurant is qua oppervlakte te klein, en de gerechten zijn te complex om straks überhaupt rendabel te zijn, als hij de deuren open moet doen. Alleen als het wel mag, dan vallen de premies die ze de voorbije maanden kregen omdat ze verplicht gesloten waren, weg. En dat zou een financiële ramp zijn voor z’n horecabedrijf.
De grote meerderheid hangt daar zo’n beetje tussenin, en heeft massa’s vragen. De beslissing van de veiligheidsraad valt sowieso laat om er tegen maandag weer op een goede manier aan te kunnen beginnen. Zal het volk wel komen opdagen? Durven mensen wel weer een stukje te gaan eten? Vragen, veel vragen, en veel onzekerheid.
Zoals één chef mij zei: “ik heb, of tenminste had een gezond bedrijf. De marges waren niet groot. Maar ik ben meer dan 15 jaar bezig, en ik heb een beetje spaargeld. Maar dat vliegt heel snel weg. Ik ben super bang, en om eerlijk te zijn, als de zaken nu niet snel goed gaan, dan vrees ik er zelfs voor of ik al mijn personeel in dienst zal kunnen houden. En op langere termijn ben ik zelfs bang dat ook ik het moeilijk krijg. Maar dat er veel faillissementen zullen zijn in de horeca, daar ben ik zeker van.”
Kortom, er is heel veel schrik. Welke maatregelen komen er vandaag om deze sector weer veilig te laten openen? En welke steunmaatregelen komen er voor de horeca? Ik weet zeker dat er veel chefs heel slecht geslapen hebben de voorbije nacht(en). Ik duim heel hard voor hen…
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer