Gans Europa bakt? Dreigt er een tekort aan meel?

Gisteren had ik in mijn ochtendshow op Joe een Belg aan de lijn die in Firenze woont. Hij vertelde dat de Italianen ondanks alles proberen de moed erin te houden. Ze houden zich zeker aan de strenge maatregelen, en proberen het thuis zo gezellig mogelijk te maken. En wat doen Italianen dan graag? Pasta maken. Brood bakken. Daarom zou er een schaarste aan meel zijn in de Italiaanse winkels. Teveel Italianen tegelijk zijn hun eigen pasta aan het maken. Ok, dat is Italië. Logisch denk je dan.

Maar gisteren kwam er nieuws uit Nederland. De Nederlandse krant het Algemeen Dagblad kwam toen met een soortgelijk bericht: “Meel op bij veel supermarkten: enorme drukte bij de molens” Blijkbaar zijn ook de Nederlanders massaal aan het bakken gegaan. De verkoop van broodmachines is trouwens maal 7 gegaan, ook bij ons in België, en mensen willen nu zeker voldoende voorraad en gaan dus op zoek naar grote verpakkingen meel en bloem. Het is zelfs zo erg dat het meel in de supermarkten niet meer op tijd aangevoerd kan worden, en daarom gaan mensen nu naar de molens overal in Nederland om aan voldoende meel te raken. Daar hebben ze moeten beslissen dat particulieren enkel “kleine verpakkingen” van 5 of 10 kilo kunnen kopen, zodat iedereen  nog bediend kan worden.

Bij ons in België zijn er overigens nog geen dergelijke berichten in de pers opgedoken, maar van Maite die met mij nu de ochtendshow maakt op Joe, en die een fervente bakker is, hoorde ik toch ook dat ze een paar keer terug naar de supermarkt is moeten gaan om bloem te vinden. Dus ook bij ons lijkt het niet zo evident en is de rush op bloem toch ook aan de gang, zo lijkt het wel.

En van vrienden met een broodmachine hoor ik ook dat die nu toch een stuk intenser wordt gebruikt dan vroeger, en ik zie de bakverhalen nu toch ook veel vaker opduiken op de sociale media. Er worden thuis meer broden gebakken, pannenkoeken en cakes. Op zich wel gezellig, dat mensen weer aan het bakken gaan. Maar zakken van tien of twintig kilo bloem kopen, dat is nu toch een beetje overdreven.  We gaan van bloem nu toch niet het nieuwe toiletpapier maken he?