Gisteren had ik in mijn ochtendshow op Joe een Belg aan de lijn die in Firenze woont. Hij vertelde dat de Italianen ondanks alles proberen de moed erin te houden. Ze houden zich zeker aan de strenge maatregelen, en proberen het thuis zo gezellig mogelijk te maken. En wat doen Italianen dan graag? Pasta maken. Brood bakken. Daarom zou er een schaarste aan meel zijn in de Italiaanse winkels. Teveel Italianen tegelijk zijn hun eigen pasta aan het maken. Ok, dat is Italië. Logisch denk je dan.
Maar gisteren kwam er nieuws uit Nederland. De Nederlandse krant het Algemeen Dagblad kwam toen met een soortgelijk bericht: “Meel op bij veel supermarkten: enorme drukte bij de molens” Blijkbaar zijn ook de Nederlanders massaal aan het bakken gegaan. De verkoop van broodmachines is trouwens maal 7 gegaan, ook bij ons in België, en mensen willen nu zeker voldoende voorraad en gaan dus op zoek naar grote verpakkingen meel en bloem. Het is zelfs zo erg dat het meel in de supermarkten niet meer op tijd aangevoerd kan worden, en daarom gaan mensen nu naar de molens overal in Nederland om aan voldoende meel te raken. Daar hebben ze moeten beslissen dat particulieren enkel “kleine verpakkingen” van 5 of 10 kilo kunnen kopen, zodat iedereen nog bediend kan worden.
Bij ons in België zijn er overigens nog geen dergelijke berichten in de pers opgedoken, maar van Maite die met mij nu de ochtendshow maakt op Joe, en die een fervente bakker is, hoorde ik toch ook dat ze een paar keer terug naar de supermarkt is moeten gaan om bloem te vinden. Dus ook bij ons lijkt het niet zo evident en is de rush op bloem toch ook aan de gang, zo lijkt het wel.
En van vrienden met een broodmachine hoor ik ook dat die nu toch een stuk intenser wordt gebruikt dan vroeger, en ik zie de bakverhalen nu toch ook veel vaker opduiken op de sociale media. Er worden thuis meer broden gebakken, pannenkoeken en cakes. Op zich wel gezellig, dat mensen weer aan het bakken gaan. Maar zakken van tien of twintig kilo bloem kopen, dat is nu toch een beetje overdreven. We gaan van bloem nu toch niet het nieuwe toiletpapier maken he?
Op Would Be Chef houden we graag vast aan heerlijke tradities. Elke week selecteer ik vijf recepten die perfect zijn om samen met het gezin van te genieten … Lees meer
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het altijd een beetje raar dat Gazpacho Day blijkbaar op 25 november valt. Midden in de winter stilstaan bij een koude zomerse soep voelt voor mij toch een beetje vreemd, bijna als een culinair grapje … Lees meer
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer