Gisteren had ik in mijn ochtendshow op Joe een Belg aan de lijn die in Firenze woont. Hij vertelde dat de Italianen ondanks alles proberen de moed erin te houden. Ze houden zich zeker aan de strenge maatregelen, en proberen het thuis zo gezellig mogelijk te maken. En wat doen Italianen dan graag? Pasta maken. Brood bakken. Daarom zou er een schaarste aan meel zijn in de Italiaanse winkels. Teveel Italianen tegelijk zijn hun eigen pasta aan het maken. Ok, dat is Italië. Logisch denk je dan.
Maar gisteren kwam er nieuws uit Nederland. De Nederlandse krant het Algemeen Dagblad kwam toen met een soortgelijk bericht: “Meel op bij veel supermarkten: enorme drukte bij de molens” Blijkbaar zijn ook de Nederlanders massaal aan het bakken gegaan. De verkoop van broodmachines is trouwens maal 7 gegaan, ook bij ons in België, en mensen willen nu zeker voldoende voorraad en gaan dus op zoek naar grote verpakkingen meel en bloem. Het is zelfs zo erg dat het meel in de supermarkten niet meer op tijd aangevoerd kan worden, en daarom gaan mensen nu naar de molens overal in Nederland om aan voldoende meel te raken. Daar hebben ze moeten beslissen dat particulieren enkel “kleine verpakkingen” van 5 of 10 kilo kunnen kopen, zodat iedereen nog bediend kan worden.
Bij ons in België zijn er overigens nog geen dergelijke berichten in de pers opgedoken, maar van Maite die met mij nu de ochtendshow maakt op Joe, en die een fervente bakker is, hoorde ik toch ook dat ze een paar keer terug naar de supermarkt is moeten gaan om bloem te vinden. Dus ook bij ons lijkt het niet zo evident en is de rush op bloem toch ook aan de gang, zo lijkt het wel.
En van vrienden met een broodmachine hoor ik ook dat die nu toch een stuk intenser wordt gebruikt dan vroeger, en ik zie de bakverhalen nu toch ook veel vaker opduiken op de sociale media. Er worden thuis meer broden gebakken, pannenkoeken en cakes. Op zich wel gezellig, dat mensen weer aan het bakken gaan. Maar zakken van tien of twintig kilo bloem kopen, dat is nu toch een beetje overdreven. We gaan van bloem nu toch niet het nieuwe toiletpapier maken he?
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer