Gas of inductie? Voor mij is het duidelijk!

Uit nieuwe cijfers blijkt dat steeds minder mensen vandaag nog op gas koken, en dat koken op inductievuren steeds populairder wordt. Het is ook wel een dingetje bij chefs: de ene blijft zweren bij gas, de andere chef is al lang overgeschakeld op inductievuur. Het is een beetje de Beatles of de Rolling Stones. Je zit in het ene of in het andere kamp. En ik krijg dan ook vaak de vraag: wat is nu eigenlijk jouw favoriet?

Op gas koken vond ik altijd fantastisch. Ik wou ook echt niet anders. In tegenstelling tot koken op traditionele elektrische vuren heb je bij gas de temperatuur veel meer onder controle. In een mum van tijd kun je je vuur harder of zachter zetten. Dat kookt zo accuraat en à la minute, ideaal.

Maar… er is meer dan één maar. Ik heb het al meermaals voorgehad dat ik m’n gasvuur vergat uit te draaien. Soms ontdekte ik dat pas een uur later, een enkele keer pas de volgende dag. Dus toen we een flat in Barcelona begonnen in te richten in 2013, was het voor mij duidelijk: ik wou echt geen gas. Je wil niet in een oud pand, waar je soms weken niet bent, het risico lopen dat je het gasvuur eens laat branden. Dat leek me een gruwelijke gedachte. Dus daar kozen we, vooral om praktische redenen, voor inductie.

En toen ontdekte ik de voordelen. Inductie is even snel en precies als gas, misschien zelfs sneller en preciezer. Op de koop toe gaat het vuur af wanneer de pan of de pot van het vuur wordt gehaald. Ideaal. En wat nog aangenamer is: na het koken kan je je inductievuur super makkelijk proper vegen. Een doekje erover, of een sponsje, een ontvetter, en je vuur blinkt weer? Bij een gasvuur is dat natuurlijk een heel gedoe. Als dan op de koop toe nog eens blijkt dat gas eigenlijk niet de meest milieuvriendelijke brandstof is, dan weet ik het wel.

In ons huis in Rijmenam hebben we nog steeds een gasvuur. En dat werkt prima. Maar wanneer we ooit onze keuken ooit gaan verbouwen, en dat gaan we na vijftien jaar binnenkort wel eens moeten gaan doen, dan zal ik hier in België, net als in Barcelona, zeker voor inductie gaan. Is even efficiënt, veel properder, milieuvriendelijker, enfin, voor mij is er geen discussie meer. Ik ben overstag.