Gas of inductie? Voor mij is het duidelijk!
Nieuws

Gas of inductie? Voor mij is het duidelijk!

Uit nieuwe cijfers blijkt dat steeds minder mensen vandaag nog op gas koken, en dat koken op inductievuren steeds populairder wordt. Het is ook wel een dingetje bij chefs: de ene blijft zweren bij gas, de andere chef is al lang overgeschakeld op inductievuur. Het is een beetje de Beatles of de Rolling Stones. Je zit in het ene of in het andere kamp. En ik krijg dan ook vaak de vraag: wat is nu eigenlijk jouw favoriet?

Op gas koken vond ik altijd fantastisch. Ik wou ook echt niet anders. In tegenstelling tot koken op traditionele elektrische vuren heb je bij gas de temperatuur veel meer onder controle. In een mum van tijd kun je je vuur harder of zachter zetten. Dat kookt zo accuraat en à la minute, ideaal.

Maar… er is meer dan één maar. Ik heb het al meermaals voorgehad dat ik m’n gasvuur vergat uit te draaien. Soms ontdekte ik dat pas een uur later, een enkele keer pas de volgende dag. Dus toen we een flat in Barcelona begonnen in te richten in 2013, was het voor mij duidelijk: ik wou echt geen gas. Je wil niet in een oud pand, waar je soms weken niet bent, het risico lopen dat je het gasvuur eens laat branden. Dat leek me een gruwelijke gedachte. Dus daar kozen we, vooral om praktische redenen, voor inductie.

En toen ontdekte ik de voordelen. Inductie is even snel en precies als gas, misschien zelfs sneller en preciezer. Op de koop toe gaat het vuur af wanneer de pan of de pot van het vuur wordt gehaald. Ideaal. En wat nog aangenamer is: na het koken kan je je inductievuur super makkelijk proper vegen. Een doekje erover, of een sponsje, een ontvetter, en je vuur blinkt weer? Bij een gasvuur is dat natuurlijk een heel gedoe. Als dan op de koop toe nog eens blijkt dat gas eigenlijk niet de meest milieuvriendelijke brandstof is, dan weet ik het wel.

In ons huis in Rijmenam hebben we nog steeds een gasvuur. En dat werkt prima. Maar wanneer we ooit onze keuken ooit gaan verbouwen, en dat gaan we na vijftien jaar binnenkort wel eens moeten gaan doen, dan zal ik hier in België, net als in Barcelona, zeker voor inductie gaan. Is even efficiënt, veel properder, milieuvriendelijker, enfin, voor mij is er geen discussie meer. Ik ben overstag.

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer