Gas of inductie? Voor mij is het duidelijk!
Nieuws

Gas of inductie? Voor mij is het duidelijk!

Uit nieuwe cijfers blijkt dat steeds minder mensen vandaag nog op gas koken, en dat koken op inductievuren steeds populairder wordt. Het is ook wel een dingetje bij chefs: de ene blijft zweren bij gas, de andere chef is al lang overgeschakeld op inductievuur. Het is een beetje de Beatles of de Rolling Stones. Je zit in het ene of in het andere kamp. En ik krijg dan ook vaak de vraag: wat is nu eigenlijk jouw favoriet?

Op gas koken vond ik altijd fantastisch. Ik wou ook echt niet anders. In tegenstelling tot koken op traditionele elektrische vuren heb je bij gas de temperatuur veel meer onder controle. In een mum van tijd kun je je vuur harder of zachter zetten. Dat kookt zo accuraat en à la minute, ideaal.

Maar… er is meer dan één maar. Ik heb het al meermaals voorgehad dat ik m’n gasvuur vergat uit te draaien. Soms ontdekte ik dat pas een uur later, een enkele keer pas de volgende dag. Dus toen we een flat in Barcelona begonnen in te richten in 2013, was het voor mij duidelijk: ik wou echt geen gas. Je wil niet in een oud pand, waar je soms weken niet bent, het risico lopen dat je het gasvuur eens laat branden. Dat leek me een gruwelijke gedachte. Dus daar kozen we, vooral om praktische redenen, voor inductie.

En toen ontdekte ik de voordelen. Inductie is even snel en precies als gas, misschien zelfs sneller en preciezer. Op de koop toe gaat het vuur af wanneer de pan of de pot van het vuur wordt gehaald. Ideaal. En wat nog aangenamer is: na het koken kan je je inductievuur super makkelijk proper vegen. Een doekje erover, of een sponsje, een ontvetter, en je vuur blinkt weer? Bij een gasvuur is dat natuurlijk een heel gedoe. Als dan op de koop toe nog eens blijkt dat gas eigenlijk niet de meest milieuvriendelijke brandstof is, dan weet ik het wel.

In ons huis in Rijmenam hebben we nog steeds een gasvuur. En dat werkt prima. Maar wanneer we ooit onze keuken ooit gaan verbouwen, en dat gaan we na vijftien jaar binnenkort wel eens moeten gaan doen, dan zal ik hier in België, net als in Barcelona, zeker voor inductie gaan. Is even efficiënt, veel properder, milieuvriendelijker, enfin, voor mij is er geen discussie meer. Ik ben overstag.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer