Gas of inductie? Voor mij is het duidelijk!
Nieuws

Gas of inductie? Voor mij is het duidelijk!

Uit nieuwe cijfers blijkt dat steeds minder mensen vandaag nog op gas koken, en dat koken op inductievuren steeds populairder wordt. Het is ook wel een dingetje bij chefs: de ene blijft zweren bij gas, de andere chef is al lang overgeschakeld op inductievuur. Het is een beetje de Beatles of de Rolling Stones. Je zit in het ene of in het andere kamp. En ik krijg dan ook vaak de vraag: wat is nu eigenlijk jouw favoriet?

Op gas koken vond ik altijd fantastisch. Ik wou ook echt niet anders. In tegenstelling tot koken op traditionele elektrische vuren heb je bij gas de temperatuur veel meer onder controle. In een mum van tijd kun je je vuur harder of zachter zetten. Dat kookt zo accuraat en à la minute, ideaal.

Maar… er is meer dan één maar. Ik heb het al meermaals voorgehad dat ik m’n gasvuur vergat uit te draaien. Soms ontdekte ik dat pas een uur later, een enkele keer pas de volgende dag. Dus toen we een flat in Barcelona begonnen in te richten in 2013, was het voor mij duidelijk: ik wou echt geen gas. Je wil niet in een oud pand, waar je soms weken niet bent, het risico lopen dat je het gasvuur eens laat branden. Dat leek me een gruwelijke gedachte. Dus daar kozen we, vooral om praktische redenen, voor inductie.

En toen ontdekte ik de voordelen. Inductie is even snel en precies als gas, misschien zelfs sneller en preciezer. Op de koop toe gaat het vuur af wanneer de pan of de pot van het vuur wordt gehaald. Ideaal. En wat nog aangenamer is: na het koken kan je je inductievuur super makkelijk proper vegen. Een doekje erover, of een sponsje, een ontvetter, en je vuur blinkt weer? Bij een gasvuur is dat natuurlijk een heel gedoe. Als dan op de koop toe nog eens blijkt dat gas eigenlijk niet de meest milieuvriendelijke brandstof is, dan weet ik het wel.

In ons huis in Rijmenam hebben we nog steeds een gasvuur. En dat werkt prima. Maar wanneer we ooit onze keuken ooit gaan verbouwen, en dat gaan we na vijftien jaar binnenkort wel eens moeten gaan doen, dan zal ik hier in België, net als in Barcelona, zeker voor inductie gaan. Is even efficiënt, veel properder, milieuvriendelijker, enfin, voor mij is er geen discussie meer. Ik ben overstag.

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2942

Publiciteit: Win een citytrip naar Barcelona met Caractère

Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer