Geen opening van onze horeca op 1 mei!

Zonde zeg. Ik vrees dat ik, net als velen onder jullie, een heleboel restaurantboekingen begin mei geannuleerd zal zien worden. Ik heb intussen veel vrienden in de horeca aan de lijn gehad, en ze zijn allemaal duidelijk en pijnlijk eerlijk: de horeca gaat wellicht niet open op 1 mei. Ook al heeft onze regering dat wel degelijk beloofd, de kans is volgens hen bijna nihil. De minister van volksgezondheid heeft daar ook al op gehint de voorbije dagen.

Tot mijn grote verwondering lijken de meeste restauranteigenaars er vandaag zelf geen zin meer in te hebben. Sommigen draaien goede omzetten met hun take away. Anderen zijn nu gewoon heel bezorgd. Ze willen sowieso niet meemaken wat de kappers vandaag al overkomt: eventjes mogen openen en een paar weken later weer moeten sluiten. Dat is voor de contactberoepen al een zware dobber, maar voor restaurateurs die hun voorraden moeten inslaan, is dat helemaal onmogelijk. Nog eens een massa eten moeten weggooien is echt geen optie voor hen.

Misschien gebeuren er nog wonderen. Misschien helpt de fameuze “Paaspauze” nog wel, en zeker in combinatie met het vooruitgaan van de vaccinaties, en is er eind april, of begin mei, wel iets mogelijk voor onze restaurateurs. Maar op dit moment gelooft de horeca er zelf al niet meer echt in. Eerlijk? Ik ga toch nog maar eens wat nieuwe take away’s uitproberen de komende weken…