GEEN TOPDAG VOOR DE BELGISCHE GASTRONOMIE
Nieuws

Geen topdag voor de belgische gastronomie

Eerlijk is eerlijk: de sterrenparade van Michelin gisterenavond was dit jaar echt geen hoogmis voor de Belgische culinaire wereld. Nu Hertog Jan weldra sluit, keken velen, waaronder ikzelf, uit naar de mogelijke komst van een nieuw drie sterrenrestaurant. Ik heb mee gegokt en getipt. En ik zakte ook vol enthousiasme af naar Gent in de hoop die onthulling live mee te kunnen maken. Dat goede nieuws kwam er niet, dus vandaag heeft België maar één restaurant meer met drie sterren. Met La Paix kwam er in Brussel nog een twee sterrenrestaurant bij, maar in Vlaanderen werd er nergens een tweede ster uitgedeeld.

Drie restaurants kregen een eerste ster, Eed in Leuven en Nathan en Franq in Antwerpen. Heerlijk nieuws is dat natuurlijk voor de respectievelijke chefs, en dus een dikke proficiat voor hen. Maar het neemt niet weg dat (ook door het verdwijnen van verschillende sterren) het nettoresultaat voor ons land niet echt fantastisch is. Voor het eerst in 40 jaar hebben we hier nog slechts één drie sterrenrestaurant van de 120 in de wereld. België lijkt niet langer het culinaire paradijsje dat het ooit was. Ik twijfel eerlijk gezegd of dat echt waar is. Maar het neemt niet weg dat er gemor was gisteren.

Waarom? Wel, Chefs zeggen het niet luidop. Ze fluisteren het hooguit. Omdat ze ook wel weten, of vermoeden, dat te kritisch zijn tegenover een bepaalde restaurantgids de inspecteurs en recensenten weleens zou kunnen irriteren, en dus de kansen op goede punten of sterren in de toekomst zou kunnen hypothekeren. Maar ik hoorde links en rechts in het publiek in Gent best wat frustraties, ontgoocheling en boosheid. Is het dan zo slecht gesteld met onze gastronomie dat zelfs Nederland op drie sterrenniveau ons tegenwoordig overtroeft? Nederland? Het land van de kroket uit de muur, de karnemelk en de patat? Dat is toch niet serieus? Terwijl veel critici van de Rode Gids suggereren dat Frankrijk sowieso al jaren bevoordeeld wordt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf bij onze Zuiderburen ook wel eens bedenkingen heb bij sommige erg matige sterren. Gaat het misschien wat makkelijker om sterren te scoren in Parijs dan in pakweg Eghezée? Of is dat maar een flauwe beschuldiging?

De mensen van Michelin waren gisteren in elk geval heel duidelijk toen ze hun nieuwe gids aankondigden, en benadrukten hun objectieve werkwijze meermaals. Overal ter wereld worden exact dezelfde criteria gebezigd, zegt men. Alle inspecteurs staan op de loonlijst. Michelin is een instituut. En of je het nu leuk vindt of niet, veel mensen reizen vandaag nog steeds met de culinaire rode reisgids als leidraad. Ikzelf ook. Ik ben het niet altijd eens met het oordeel van Michelin, maar ik ga dan ook maar één keer naar zo’n toprestaurant, en de inspecteurs komen sowieso vaker terug, en ik ga er toch vanuit dat zij hun vak kennen (in elk geval beter dan een sporadische liefhebber als ikzelf). En meestal snap ik hun oordeel wel. Hoe dan ook: het heeft ook niet veel zin om te boos te zijn, want daar schiet je als chef toch niks mee op. Wil je ooit pronken met je sterren, hoop je op die ultieme erkenning, dan zal je het spelletje wel moeten meespelen. Maar vergeet vooral niet dat koken een plezier moet zijn, en dat je klanten veel belangrijker zijn dan een anonieme inspecteur. Verwen je gasten, en vroeg of laat volgen de prijzen.

Gisteren was dan misschien geen echte hoogdag in culinair België, maar het kan erg snel gaan. Er staan veel toppers te trappelen om nog harder door te breken. Soms moeten we wat geduld hebben. En er wordt nog steeds waanzinnig goed gekookt in ons landje. Uitstel is geen afstel. En zoals Peter Goossens, de terechte Godfather van de Belgische gastronomie zegt: er worden geen cadeaus uitgedeeld, elke dag moet je vechten voor je sterren, zelfs (en zeker) al heb je er al 15 jaar drie.

Gerelateerde nieuwsberichten

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer

D3235_stuntprijzen_social_1080x1080_ornbe_v2

Wijn Ornelis stopt! Maar dat is geen slecht nieuws…

Ik wil je iets belangrijks vertellen. Misschien was het je al opgevallen dat het de laatste tijd wat stiller was in onze wijnwinkel www.wijnornelis.be Daar hadden we ook een bijzondere reden voor … Lees meer