GELD SPAREN IN NEW YORKSE RESTAURANTS

Gastronomie, en zeker de toprestaurants, zijn behoorlijk duur in New York. Meestal moet je in de toprestaurants ook een menu nemen, en de prijzen daarvan zijn pittig. Eén voordeel op dit moment: de dollar staat laag ten opzichte van de euro. Dus daarom is reizen naar Amerika tegenwoordig relatief betaalbaar. Neemt niet weg dat de betere restaurants zeker met de Europese kunnen wedijveren qua prijskaartje.

Het was mijn goede maat Jens, die met z’n vrouw Lieve een paar jaar in New York woonde, die me echter een goede tip gaf. Ga niet voor de aangepaste wijnen bij het menu. Een etentje in Per Se (de driesterren zaak op Colombus Circle) was bij hen zo eens redelijk uit de hand gelopen. Ga gewoon voor een fles waar je zin in hebt, en die betaalbaar is. Gouden tip zo bleek.

Soms kosten de wine pairings hier meer dan de prijs van een menu. Terwijl je prima flesjes op de kaart kunt vinden aan een fractie van dat bedrag. En eerlijk gezegd, soms ben ik zo’n wijnarrangementen met tien verschillende wijntjes ook snel beu. Je smaakpapillen worden in alle richtingen geduwd, en een goede flesje wijn naar eigen keuze kan soms veel beter werken om wat rust te bewaren. Een flesjes witte wijn of champagne tot aan het hoofdgerecht en dan een glas rood, ik vind het de goede aanpak. Op die manier hebben we hier echt al goed geld uitgespaard.

En ja, hoe raar het ook klinkt, bekijk toch ook eens de Franse wijnen (of andere Europese of wereldwijnen). In Amerika altijd Amerikaanse wijn drinken is uiteraard een goed idee. Maar je gaat er niet per se goedkoper van af komen. Amerikaanse wijnen zijn sowieso prijzig, en in de toprestaurants staan vooral de toppers onder de Amerikaanse wijnen op de kaart, met alle gevolgen van dien, en kun je soms goedkopere (en zeker even lekkere alternatieven vinden uit pakweg Frankrijk. Raar maar waar.