Welk geluid maken asperges als ze vers zijn?
Nieuws

Welk geluid maken asperges als ze vers zijn?

Ze zijn super gezond, bevatten bijna geen calorieën, en ze zijn zo zo zo lekker. Niet voor niks worden de asperges het witte goud genoemd. Voor mij zijn het nu echt feestmaanden, want de verse asperges liggen weer in de winkel. Ik woon in Rijmenam, dichtbij Mechelen, en daar kan ik gewoon verse asperges bij de boer halen. En dat doe ik van nu tot 21 juni (het officiële einde van het aspergeseizoen) een paar keer per week.

En ook al eet ik in Barcelona heel vaak asperges uit blik of uit een bokaal, omdat die uit de provincie Navarra net zo lekker zijn als die uit België en Nederland en je die het hele jaar door in topkwaliteit maar wel in conserven kunt verkrijgen, toch zweer ik in het seizoen bij kraakverse asperges.

En weet je hoe die klinken? Ze piepen! Als je echt verse asperges in huis haalt moet je ze eens tegen elkaar wrijven. Kwekers noemen dat trouwens knisperen en het heeft met het vochtgehalte van de groente te maken, 95 à 97 procent van de asperge bestaat uit water dat binnenin druk uitoefent. Wanneer ze wat langer blijven liggen en dus niet meer kraakvers zijn verdwijnt het vocht wat en knisperen en piepen ze minder.

Trouwens: de komende dagen deel ik al mijn oude en nieuwe aspergegerechten met jullie. Doe me een lol, maar vooral jezelf, en test ze uit. Eet maar heel veel asperges, ze zijn er maar zo’n korte tijd, zijn zeer goed voor je nieren ook, en je kunt ze op zoveel lekkere manier bereiden. Trouwens, morgen lanceer ik een splinternieuw aspergegerecht samen met de vrienden van WW, het nieuwe Weight Watchers. Weinig punten, veel smaak dus!!!!

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer