Welk geluid maken asperges als ze vers zijn?

Ze zijn super gezond, bevatten bijna geen calorieën, en ze zijn zo zo zo lekker. Niet voor niks worden de asperges het witte goud genoemd. Voor mij zijn het nu echt feestmaanden, want de verse asperges liggen weer in de winkel. Ik woon in Rijmenam, dichtbij Mechelen, en daar kan ik gewoon verse asperges bij de boer halen. En dat doe ik van nu tot 21 juni (het officiële einde van het aspergeseizoen) een paar keer per week.

En ook al eet ik in Barcelona heel vaak asperges uit blik of uit een bokaal, omdat die uit de provincie Navarra net zo lekker zijn als die uit België en Nederland en je die het hele jaar door in topkwaliteit maar wel in conserven kunt verkrijgen, toch zweer ik in het seizoen bij kraakverse asperges.

En weet je hoe die klinken? Ze piepen! Als je echt verse asperges in huis haalt moet je ze eens tegen elkaar wrijven. Kwekers noemen dat trouwens knisperen en het heeft met het vochtgehalte van de groente te maken, 95 à 97 procent van de asperge bestaat uit water dat binnenin druk uitoefent. Wanneer ze wat langer blijven liggen en dus niet meer kraakvers zijn verdwijnt het vocht wat en knisperen en piepen ze minder.

Trouwens: de komende dagen deel ik al mijn oude en nieuwe aspergegerechten met jullie. Doe me een lol, maar vooral jezelf, en test ze uit. Eet maar heel veel asperges, ze zijn er maar zo’n korte tijd, zijn zeer goed voor je nieren ook, en je kunt ze op zoveel lekkere manier bereiden. Trouwens, morgen lanceer ik een splinternieuw aspergegerecht samen met de vrienden van WW, het nieuwe Weight Watchers. Weinig punten, veel smaak dus!!!!