Welk geluid maken asperges als ze vers zijn?
Nieuws

Welk geluid maken asperges als ze vers zijn?

Ze zijn super gezond, bevatten bijna geen calorieën, en ze zijn zo zo zo lekker. Niet voor niks worden de asperges het witte goud genoemd. Voor mij zijn het nu echt feestmaanden, want de verse asperges liggen weer in de winkel. Ik woon in Rijmenam, dichtbij Mechelen, en daar kan ik gewoon verse asperges bij de boer halen. En dat doe ik van nu tot 21 juni (het officiële einde van het aspergeseizoen) een paar keer per week.

En ook al eet ik in Barcelona heel vaak asperges uit blik of uit een bokaal, omdat die uit de provincie Navarra net zo lekker zijn als die uit België en Nederland en je die het hele jaar door in topkwaliteit maar wel in conserven kunt verkrijgen, toch zweer ik in het seizoen bij kraakverse asperges.

En weet je hoe die klinken? Ze piepen! Als je echt verse asperges in huis haalt moet je ze eens tegen elkaar wrijven. Kwekers noemen dat trouwens knisperen en het heeft met het vochtgehalte van de groente te maken, 95 à 97 procent van de asperge bestaat uit water dat binnenin druk uitoefent. Wanneer ze wat langer blijven liggen en dus niet meer kraakvers zijn verdwijnt het vocht wat en knisperen en piepen ze minder.

Trouwens: de komende dagen deel ik al mijn oude en nieuwe aspergegerechten met jullie. Doe me een lol, maar vooral jezelf, en test ze uit. Eet maar heel veel asperges, ze zijn er maar zo’n korte tijd, zijn zeer goed voor je nieren ook, en je kunt ze op zoveel lekkere manier bereiden. Trouwens, morgen lanceer ik een splinternieuw aspergegerecht samen met de vrienden van WW, het nieuwe Weight Watchers. Weinig punten, veel smaak dus!!!!

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer