Gênant momentje in de herentoiletten
Nieuws

Gênant momentje in de herentoiletten

Heren. Ik moet jullie even waarschuwen. Het is mij deze week zelf overkomen, en ik schaamde me echt rot. Tijdens een plaat in onze ochtendshow liep ik snel even naar de herentoiletten om vlug een plasje te doen. Grim, onze nieuwslezer stond net op dat moment hetzelfde te doen. Sinds covid zijn we allemaal gewoon om er een urinoir tussen te laten, maar toch. We zeggen, al plassend, een paar dingen tegen elkaar zoals “loopt lekker de show” of zo, en dan gebeurt het… gênant.

Ik was namelijk compleet vergeten dat ik de avond voordien asperges had gegeten. Ze lagen net een dag net in de winkel, en ik wou ze meteen proeven. Tuurlijk. Het zijn mijn favoriete groenten. Ze zijn gezond, ze zijn ontzettend lekker, en het seizoen van de asperges is kort. Je moet ze dus (vaak) eten van zodra ze er zijn. Eén ding had ik even niet aan gedacht. Dat je urine na het eten van asperges echt enorm stinkt. En daar sta je dan, op een halve meter van je collega.

Ik heb overigens geen schuld aan die vieze geur. Het hoort er gewoon bij. Wat je ruikt op dat moment is zwavel. De zwavelverbinding ‘methylmercaptan’. Asperges bevatten immers een bepaald zuur (asparagusine), dat je lichaam moet verwerken. Hierbij ontstaan zwavelverbindingen. Wat je uitplast is dus het teveel aan zwavel. Dit zorgt voor die zeer typische vieze geur! Niks aan de hand, het is zelfs gezond.

Maar ik begon me wel meteen uitvoerig te excuseren. “Sorrrrrrrry Grim,” zei ik, “maar ik heb gisteren asperges gegeten. Vandaar….” Het grappige is, Grim zei dat hij het niet ruiken kon. Dat was vriendelijk van hem, hij wou niet dat ik nog meer gegeneerd was, dacht ik. Zou best kunnen, want Grim is een hoffelijke man. Maar het zou ook kunnen dat hij het oprecht niet heeft geroken. Meer dan de helft van de mensen ruikt die zwavelgeur in urine niet, blijkt uit een onderzoek. En als je je begint te excuseren voor een geur die de andere niet ruikt wordt het pas echt gênant.

Anyway, geniet van je asperges, ze zijn al echt lekker. Maar kijk een klein beetje uit als je de dag nadien op het werk of op café gaat plassen naast een collega, een vriend, of een wildvreemde. Want de helft van de mensen ruikt het natuurlijk wel.

Gerelateerde nieuwsberichten

Leven als God in Frankrijk

Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer

AI0A2882

Catalonië is wereldhoofdstad van de gastronomie, en ik ben fiere ambassadeur! #advertentie

Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer