Gênant: de boze ober die achter ons aan kwam gelopen
Nieuws

Gênant: de boze ober die achter ons aan kwam gelopen

Het was een avond in New York, zeker 15 jaar geleden. Misschien wel 20 Jaar. We hadden in een trendy restaurant down town zeer lekker gegeten en met het tafelgezelschap toch 2 of 3 flesjes mooie Amerikaanse wijn gedronken. De rekening kwam en die viel al bij al nog mee, voor New York te zijn. Niet goedkoop, dat nu ook niet. Maar ook niet veel duurder dan in vergelijkbare restaurants in België.

We betaalden, legden zelfs een fooi op tafel, vriendelijk als we waren en maakten aanstalten om naar buiten te wandelen. En het was aan de deur dat de ober achter ons aan kwam lopen en behoorlijk opdringerig vroeg of we het eten misschien niet lekker vonden, of dat we zijn service niet OK vonden. We snapten totaal niet wat hij bedoelde. We hadden een zalige avond beleefd, het eten was top en de service prima. En we hadden zelfs een fooi gegeven. Wat kun je nog meer doen?

Wat bleek, de fooi was volgens hem absoluut niet groot genoeg. Dat zei hij met een minder vriendelijk stem dan eerder op de avond, en met een beledigde blik in de ogen. Het is intussen zo lang geleden dat ik er vandaag geen bedrag meer op kan kleven. Maar laat ons zeggen dat we de rekening hadden afgerond met wat dollars extra. Dat vonden wij mooi. Zo deden we dat in België toen ook. Maar de ober vond het absoluut not done en hij voelde zich beledigd.

Fooien in Amerika, tips worden ze genoemd, moeten minstens 15 tot 20% van de rekening bedragen want ze zijn in feite het loon van de obers. Hun echte loon ligt bijzonder laag, en ze worden betaald van die tips. Dus als je maar een paar dollar legt dan heeft die man of vrouw je tafel in feite bijna gratis bediend. Wij wisten dat toen niet. Maar het is dus echt iets wat je niet kunt maken. En wij hebben dan maar extra tip gegeven, wat het etentje plots wel duur maakte, misschien zelfs te duur voor wat het was.

Sindsdien ben ik ik vaker in Amerika geweest, en ik ben het nooit vergeten. Maar eerlijk: ik vind het vervelend. Bij alle prijzen op de kaart denk je: OK, daar moet ik straks 20 procent bijrekenen. Dat is één vijfde, dat is veel geld. In de echt dure restaurants in pakweg New York, L.A. of Miami kun je zo in sterrenrestaurants soms 100 euro of meer bij moeten betalen. Dat is bijzonder veel geld.

Bij ons zit de service in het bedrag dat je betaalt, en dat maakt het gewoon veel makkelijker. Een fooi geven mag nog altijd, en is een teken van extra waardering omdat het bedienden personeel bijvoorbeeld speciaal voor je tafel gezorgd heeft. Al hoor ik van veel restaurants dat het tippen er bij ons ook een beetje uitgaat, en dat komt vooral omdat er electronisch wordt betaald. En mensen hebben ook veel minder cash op zak. Eén voordeel: een woest ober die achter je aan komt rennen, dat ga je bij ons nooit voorhebben. Gelukkig maar.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer