Getest en goedgkeurd: Foodbag Classic Feestmenu

Ik ken de mensen en de producten van Foodbag al een tijdje. Ergens vorig jaar heb ik al eens een weekje hun recepten en producten uitgetest, en ik vond dat toen bijzonder boeiend, makkelijk, en lekker. Het concept van Foodbag is behoorlijk uniek. Zeker omdat Foodbag zich profileert als een kwalitatief merk met veel respect voor producten van eigen bodem. Ze zijn ook de enige leverancier met een eigen kookatelier in België waar alle gerechten ontwikkeld en getest worden.

Foodbag heeft drie formules. “Easy Dinner,” een box met gerechten die kids ook graag lusten, snel klaar te maken. De “Sanabox” van Sandra Bekkari (die je ook kent van haar dagelijkse kookprogramma op VTM) volledig volgens haar Sanamethode. En de “Original” met een combinatie van exotische & herkenbare gerechten. En hebben ze dus voor de eindejaarsperiode onder de naam “Feestmenu Classic” een luxe-box uitgebracht. En ik kreeg de vraag of ik die ook eens wou uitproberen.

Daar hadden we uiteraard wel zin in. Een mens weigert niet makkelijk een feestje. Dus we spraken een datum af waarop de box geleverd kon worden, en dat was vorige maandag. Waren wij even vergeten dat we vorige week de drukste week ever hadden, en dus eigenlijk geen tijd om een avondje kerstmis te spelen.

Maar soit, toen buurvrouw Joke een berichtje stuurde dat er “een levering van Foodbag” voor ons was gekomen, dachten we: “oh nee, die waren we even uit het oog verloren.” Een feestmaal voor 4 personen met alles erop en eraan koken, wanneer zou ik dat er nog tussen wringen? Maar soms zijn dat soort momenten net de leukste, dus maakten we onze agenda vrij, en vroegen onze buren Joke en Maarten of ze geen zin hadden om al eens een beetje “kerst” te komen vieren op een onverwachte woensdagavond in november. Aangezien we over enkele maanden verhuizen uit Rijmenam, naar Lochristi, moeten we elk moment samen grijpen, om te klinken op het leven, op de kerst en op het nieuwe jaar, ook al was het nog maar half november.

Ik moet zeggen: het werd een fantastische avond. Eerlijk is eerlijk: het menu was werkelijk een feestmaal. Klassiek ja, maar tegelijk ook erg verrassend, met een paar leuke culinaire gimmicks, echt ideaal. Alle producten zijn top, daar is geen twijfel over. Als je bij de bisque zelfs je eigen saffraanboter bereiden mag dan denk je toch wel even: wow. Saffraan is een topproduct, dat perfect past bij de feestdagen. Er worden op mooi papier gedrukte recepten bijgeleverd, met prachtige foto’s. En op stevig karton krijg je zelfs naamkaartjes voor op tafel en menuutjes. We hebben echt genoten.

Geen kritiek? Misschien één kleine opmerking: in het recept van de amandeltaartjes (die trouwens) heerlijk zijn, stond duidelijk dat er wellicht wat teveel deeg zou zijn, zodat je nog een lekker extra taartje maken kunt. Maar ja, ik heb de bijgeleverde vormpjes natuurlijk veel te hoog gevuld. Eigenzinnig als ik soms ben. Dus dat zorgde voor wat deeg op de bodem van de oven. Maar dat is geen ramp, en mijn eigen schuld. Ik heb de bijhorende crème met oranjebloesem trouwens ook niet meer klaargemaakt. Het was een avond door de week, het was al heel laat, en woensdagochtend stond de wekker natuurlijk weer om 4 uur. Maar toen ik de crème de dag nadien maakte proefde ik wel hoe lekker het was.

Er bestaat ook een vegetarisch menu (dat overigens perfect te combineren is met het klassieke menu) maar wij gingen voor dit viergangendiner. Conclusie: het Feestmenu was heerlijk. Ik kan het iedereen aanraden. Een leuke en feestelijke manier om lekker te koken en te eten zonder dat je je zorgen moet maken of alle ingrediënten wel aanwezig zijn in de winkel.

Classic feestmenu

Aperoplankje:

Gemarineerde worteltjes en labneh met groene kruiden, bloemkoolkrokantjes met verse tapenade van tomaat en basilicum, worstenbroodjes met vulling van boudin blanc.

Voorgerecht:

Bisque met gerookte Omegabaars, gebakken zeekraal en croutons met saffraan.

Hoofdgerecht:

Duo van eendenfilet en gekonfijte eendenbout, kroketjes, boschampignons met dragon en salade met gekneusde sjalot, rode kool en physalis.

Dessert:

Amandeltaartje met peer en crème met oranjebloesem.

 

Het Classic feestmenu kost € 109 voor 4 personen, € 149 voor 6 personen, € 179 voor 8 personen en € 239 euro voor 12 personen. Het Veggie feestmenu kost : € 99 voor 4 personen, € 129 voor 6 personen, € 149 voor 8 personen en € 189 voor 12 personen. In die prijs zitten alle ingrediënten, een overzichtelijk receptenboekje, een praktische tijdsplanning, stijlvolle menu- en naamkaartjes en handige tips van onze menuplanners vervat.

De Foodbag-koeriers leveren jouw feestmenu op maandag 23 of maandag 30 december. Je kan uiteraard ook voor beide data bestellen als je dat wenst. Maak je keuze uit de tijdsvakken 13u tot 18 of 17u tot 22u voor de levering. Een week op voorhand ontvang je een e-mail met een richtuur van aankomst. De dag van de levering ontvang je een sms’je van de koerier met het exacte leveruur. Ophaling en levering op zondag zijn tijdens de feestdagen helaas niet mogelijk.

De producten in het feestmenu zijn kraakvers. Om de kwaliteit en smaak te garanderen, consumeer je ze best binnen de 5 à 6 dagen. Voor vlees- en visproducten volg je de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Deze producten worden trouwens vacuüm verpakt, wat de houdbaarheid ten goede komt. Stel alvast de temperatuur van je koelkast in op 3-4°C, zo blijven je ingrediënten langer houdbaar.

Meer informatie kun je hier terugvinden: www.foodbag.be