Gewicht verliezen? Eet geen wit eten

Veel van de volgers van deze blog zijn toch wel bezig met hun gewicht. Lekker eten en toch niet verzwaren, dat is zo’n beetje de droom. Niet makkelijk natuurlijk voor Bourgondiërs.

Er bestaan veel trucjes om je gewicht onder controle te houden en het internet staat vol met gekke tips. Eentje daarvan is “eet geen wit eten”. Ik moet eerlijk zijn dat ik dat toch wel een beetje een rare regel vond. Maar de reden is simpel.

‘Wit eten’ zoals wit brood en sandwiches bevatten wit meel met veel snelle koolhydraten en ook al geven die je wel energie, ze zorgen er ook voor dat je makkelijk kilo’s wint. In plaats van deze suikers kun je beter gaan voor brood met veel granen of voor bruine rijst.

Uit een onderzoek aan de Harvard Universiteit bij 74.000 vrouwen bleek dat bij hen die meer dan 2 porties granen per dag aten in plaats van wit brood de kans dat ze met overgewicht te kampen kregen zo’n 49% daalde. Klinkt als een goede tip dus, ten minste wat wit brood betreft.

En over ‘wit eten’ gesproken: ijsjes zullen ook wel niet helpen om af te vallen. Maar… met witloof, uien, prei en knolselder is overigens niks aan de hand. Groenten zijn sowieso goed voor je. In die zin toch een beetje een simpele regel dus.