Wanneer je houdt van confituur op je boterham, maar toch het (terechte) gevoel hebt dat daar teveel suiker inzit, dan heb ik een super simpel maar lekker alternatief om toch fruitig beleg op je boterham te smeren. Ongeveer alle fruit kun je namelijk vers eten als broodbeleg. Je prakt je blauwe bessen, je aardbeien of je meloen, je mengt er eventueel een beetje verse honing of een gezondere zoetstof dan suiker onder, en je kunt het vers smeren op de boterham.
Het is trouwens ook een goede oplossing om fruit dat net iets te rijp is te verwerken en dan hoef je niks weg te smijten. Ik ken een vriendin die dat al jarenlang elke ochtend doet. Ze koopt geen confituur meer maar prakt lekker vers fruit. En dat is gewoon ontzettend slim van haar. Want zo eet ze haar portie fruit al in de ochtend. Mijn papa doet trouwens al heel z’n leven iets soortgelijks: hij eet elke ochtend een boterham met plakjes banaan. Zonder suiker!
Je kunt fruit trouwens ook vervangen door groenten. Avocado op je boterham? Dat is bijzonder populair. Maar je kunt er ook tomaatjes opleggen, gehalveerd, met eventueel een klein beetje smeerkaas of verse kaas. Gemengde sla? Worteltjes? Radijsjes? Heerlijk met wat humus of verse kaas. En ook een zelfgemaakte spread van broccoli kan heerlijk zijn op je volkoren boterham. Het proberen waard!
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer