Voor wie wat af wil vallen: een gezond alternatief voor confituur

Wanneer je houdt van confituur op je boterham, maar toch het (terechte) gevoel hebt dat daar teveel suiker inzit, dan heb ik een super simpel maar lekker alternatief om toch fruitig beleg op je boterham te smeren. Ongeveer alle fruit kun je namelijk vers eten als broodbeleg. Je prakt je blauwe bessen, je aardbeien of je meloen, je mengt er eventueel een beetje verse honing of een gezondere zoetstof dan suiker onder, en je kunt het vers smeren op de boterham.

Het is trouwens ook een goede oplossing om fruit dat net iets te rijp is te verwerken en dan hoef je niks weg te smijten. Ik ken een vriendin die dat al jarenlang elke ochtend doet. Ze koopt geen confituur meer maar prakt lekker vers fruit. En dat is gewoon ontzettend slim van haar. Want zo eet ze haar portie fruit al in de ochtend. Mijn papa doet trouwens al heel z’n leven iets soortgelijks: hij eet elke ochtend een boterham met plakjes banaan. Zonder suiker!

Je kunt fruit trouwens ook vervangen door groenten. Avocado op je boterham? Dat is bijzonder populair. Maar je kunt er ook tomaatjes opleggen, gehalveerd, met eventueel een klein beetje smeerkaas of verse kaas. Gemengde sla? Worteltjes? Radijsjes? Heerlijk met wat humus of verse kaas. En ook een zelfgemaakte spread van broccoli kan heerlijk zijn op je volkoren boterham. Het proberen waard!