"Gezonde granola": bestaat dat of niet?
Nieuws

“Gezonde granola”: bestaat dat of niet?

Ik ben zeker geen hipster. Zal ik ook nooit worden, daarvoor is het wel te laat. Maar ik wil, zeker wanneer het over (gezond) eten gaat, wel graag de vinger aan de pols blijven houden. En dan kunnen we er niet omheen natuurlijk. Zeer veel (jonge) mensen zijn vandaag bezig met lekker en gezond eten. En dat start altijd met een gezond ontbijt. En dan is “granola” voor velen het codewoord. Ze ontbijten gezond, want ze eten granola. Erg lekker! Maar is het ook echt gezond? Dat wou ik wel eens weten.

Eerlijk: dat is echt niet zo duidelijk. Granola wordt namelijk gemaakt met havermout (een goede bron van voedingsvezels, dat wel), noten, zaden en fruit. Granola is echter wel geroosterd, en daardoor gaan er wel wat voedingswaarden verloren. En granola is ook gezoet. Vaak met honing of met agavesiroop. Dus je suikers heb je sowieso ook wel binnen.

Voedingsdeskundigen zullen je allemaal hetzelfde zeggen: bekijk gewoon de ingrediëntenlijst. Calorieën zijn calorieën, of ze nu van vezelrijke voeding, van havermout, van zaden en noten, of van brood komen. Dus: ja, er bestaat wel degelijk gezondere en ongezonde granola, zoals er ook gezond en ongezonder brood bestaat. Je moet er gewoon het goede, evenwichtige product uitzoeken. En dan kan het zeker een goed ontbijt zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer