Ik ben zeker geen hipster. Zal ik ook nooit worden, daarvoor is het wel te laat. Maar ik wil, zeker wanneer het over (gezond) eten gaat, wel graag de vinger aan de pols blijven houden. En dan kunnen we er niet omheen natuurlijk. Zeer veel (jonge) mensen zijn vandaag bezig met lekker en gezond eten. En dat start altijd met een gezond ontbijt. En dan is “granola” voor velen het codewoord. Ze ontbijten gezond, want ze eten granola. Erg lekker! Maar is het ook echt gezond? Dat wou ik wel eens weten.
Eerlijk: dat is echt niet zo duidelijk. Granola wordt namelijk gemaakt met havermout (een goede bron van voedingsvezels, dat wel), noten, zaden en fruit. Granola is echter wel geroosterd, en daardoor gaan er wel wat voedingswaarden verloren. En granola is ook gezoet. Vaak met honing of met agavesiroop. Dus je suikers heb je sowieso ook wel binnen.
Voedingsdeskundigen zullen je allemaal hetzelfde zeggen: bekijk gewoon de ingrediëntenlijst. Calorieën zijn calorieën, of ze nu van vezelrijke voeding, van havermout, van zaden en noten, of van brood komen. Dus: ja, er bestaat wel degelijk gezondere en ongezonde granola, zoals er ook gezond en ongezonder brood bestaat. Je moet er gewoon het goede, evenwichtige product uitzoeken. En dan kan het zeker een goed ontbijt zijn.
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer