"Gezonde granola": bestaat dat of niet?
Nieuws

“Gezonde granola”: bestaat dat of niet?

Ik ben zeker geen hipster. Zal ik ook nooit worden, daarvoor is het wel te laat. Maar ik wil, zeker wanneer het over (gezond) eten gaat, wel graag de vinger aan de pols blijven houden. En dan kunnen we er niet omheen natuurlijk. Zeer veel (jonge) mensen zijn vandaag bezig met lekker en gezond eten. En dat start altijd met een gezond ontbijt. En dan is “granola” voor velen het codewoord. Ze ontbijten gezond, want ze eten granola. Erg lekker! Maar is het ook echt gezond? Dat wou ik wel eens weten.

Eerlijk: dat is echt niet zo duidelijk. Granola wordt namelijk gemaakt met havermout (een goede bron van voedingsvezels, dat wel), noten, zaden en fruit. Granola is echter wel geroosterd, en daardoor gaan er wel wat voedingswaarden verloren. En granola is ook gezoet. Vaak met honing of met agavesiroop. Dus je suikers heb je sowieso ook wel binnen.

Voedingsdeskundigen zullen je allemaal hetzelfde zeggen: bekijk gewoon de ingrediëntenlijst. Calorieën zijn calorieën, of ze nu van vezelrijke voeding, van havermout, van zaden en noten, of van brood komen. Dus: ja, er bestaat wel degelijk gezondere en ongezonde granola, zoals er ook gezond en ongezonder brood bestaat. Je moet er gewoon het goede, evenwichtige product uitzoeken. En dan kan het zeker een goed ontbijt zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer