
GEZONDE KETCHUP? EEN GOED VOORBEELD!
Als je voor de frietjes gaat vanavond, dan zal het niet zo gek veel uitmaken of je voor de typische Belgische mayonaise gaat of voor de ketchup. Als je zondigt, dan kun je maar beter goed zondigen. Maar als je toch een beetje op je gewicht let dan kun je beter voor ketchup gaan, want in mayonaise zit sowieso meer vet. Ik schreef vorige week al op deze blog waarom ketchup behoorlijk gezond is. Goede tomatenketchup en puree bevat namelijk extra veellycopeen. Nog meer dan verse tomaten zelfs, want ketchup is extra geconcentreerd. Lycopeen is de kleurstof die tomaten rood maakt. Maar dat is vooral een zeer belangrijke antioxidant. Die zorgt voor lagere cholesterol, beschermt tegen zonnebrand, houdt ogen en botten gezond en beschermt je tegen schimmelinfecties. Als lycopeen trouwens samen met wat vet wordt gegeten wordt ze makkelijker opgenomen en komen de positieve effecten beter toch hun recht.
De grote moeilijkheid met ketchup is dat er vaak wel behoorlijk veel suiker in zit, en zoals we allemaal wel weten is dat ook niet zo gezond. Veel mensen vroegen me na mijn vorige bericht welke ketchup dan aan te raden is. Welke heeft weinig suiker en is toch echt lekker? Kijk er zijn er verschillende, maar de Ketchup 100 % santé van Quintesens is er zo eentje. Ik kreeg die enkele weken geleden opgestuurd om eens uit te testen en ben er echt door gecharmeerd. Onderzoekers hebben 15 maanden geëxperimenteerd om een ketchup te creëren die boordevol smaak zit en toch zo natuurlijk en gezond mogelijk is. Ze zijn voor tomaten en groenten gegaan met een mooi gezond suikergehalte, met als voordeel dat er 50 procent minder suiker is moeten toegevoegd worden. De ketchup zit boordevol vitamine E, vezels en kalium. En de smaak is echt uitstekend. Voilà, meteen een goed voorbeeld van een lekkere ketchup die ook gezond is. Maar dat is er maar eentje. Je kunt in de (bio-)winkel natuurlijk nog andere prima soorten ketchup vinden met een lager suikergehalte. En dan kun je echt wel knijpen naar hartenlust.
Reacties