Als je voor de frietjes gaat vanavond, dan zal het niet zo gek veel uitmaken of je voor de typische Belgische mayonaise gaat of voor de ketchup. Als je zondigt, dan kun je maar beter goed zondigen. Maar als je toch een beetje op je gewicht let dan kun je beter voor ketchup gaan, want in mayonaise zit sowieso meer vet. Ik schreef vorige week al op deze blog waarom ketchup behoorlijk gezond is. Goede tomatenketchup en puree bevat namelijk extra veellycopeen. Nog meer dan verse tomaten zelfs, want ketchup is extra geconcentreerd. Lycopeen is de kleurstof die tomaten rood maakt. Maar dat is vooral een zeer belangrijke antioxidant. Die zorgt voor lagere cholesterol, beschermt tegen zonnebrand, houdt ogen en botten gezond en beschermt je tegen schimmelinfecties. Als lycopeen trouwens samen met wat vet wordt gegeten wordt ze makkelijker opgenomen en komen de positieve effecten beter toch hun recht.
De grote moeilijkheid met ketchup is dat er vaak wel behoorlijk veel suiker in zit, en zoals we allemaal wel weten is dat ook niet zo gezond. Veel mensen vroegen me na mijn vorige bericht welke ketchup dan aan te raden is. Welke heeft weinig suiker en is toch echt lekker? Kijk er zijn er verschillende, maar de Ketchup 100 % santé van Quintesens is er zo eentje. Ik kreeg die enkele weken geleden opgestuurd om eens uit te testen en ben er echt door gecharmeerd. Onderzoekers hebben 15 maanden geëxperimenteerd om een ketchup te creëren die boordevol smaak zit en toch zo natuurlijk en gezond mogelijk is. Ze zijn voor tomaten en groenten gegaan met een mooi gezond suikergehalte, met als voordeel dat er 50 procent minder suiker is moeten toegevoegd worden. De ketchup zit boordevol vitamine E, vezels en kalium. En de smaak is echt uitstekend. Voilà, meteen een goed voorbeeld van een lekkere ketchup die ook gezond is. Maar dat is er maar eentje. Je kunt in de (bio-)winkel natuurlijk nog andere prima soorten ketchup vinden met een lager suikergehalte. En dan kun je echt wel knijpen naar hartenlust.
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer