WIL JE AFVALLEN? 10 SLIMME TIPS OM GEZONDER TE WINKELEN!
Nieuws

Wil je afvallen? 10 slimme tips om gezonder te winkelen!

Probeer jij, net als ik, je gewicht wat onder controle te houden, door wat te sporten, en voorzichtiger te zijn met wat je eet? Dan moet je er ook voor zorgen dat je slim gaat shoppen. Wanneer je huis vol snoep en vette snacks ligt, is de kans immers groter dat je het ook gaat oppeuzelen, en dat is uiteraard  geen goed idee als je aan het afvallen bent.

Daarom is het goed om jezelf een beetje te beschermen. Je moet een beetje slim proberen te winkelen, met een plan. Want wanneer je gaat shoppen en je je winkelkarretje  impulsief vult, bestaat de kans dat al het lekkers in de rekken je zodanig weet te verleiden, dat je de kassa passeert met een karrevracht onnodige dikmakers.

Links zie je wat verleidelijke snoep liggen, de diepvriespizza’s zien er echt extra crunchy uit, en die nieuwe variëteit chips moet je toch ook eens uitproberen. Niks verkeerd met eens goed zondigen, snoepen moet ook weleens kunnen. Maar je moet natuurlijk niet overdrijven. En een goed voorbereide shopper is er twee waard, want die shopt de helft gezonder. Daarom: tien wondertips om slim en gezond te shoppen.

1. EET VOOR JE GAAT SHOPPEN

Logisch toch: wanneer je met een lege maag tussen al die rekken gaat rijden, dan is het zoveel lastiger om te weerstaan aan al dat lekkers. Hongerige mensen, zo blijkt uit diverse studies, zijn geneigd om veel meer rotzooi in hun winkelkarretje te droppen dan zij die net een gezond ontbijt genuttigd hebben. Dus: eerst een bodemke leggen, en dan pas naar de winkel.

2. MAAK EEN BOODSCHAPPENLIJSTJE

Wanneer je lukkraak shoppen gaat, dan gaat het fout. Niet alleen ga je veel meer geld uitgeven dan wanneer je met een slim, evenwichtig lijstje op pad gaat. De kans bestaat ook dat je gewoon teveel voedingswaren in je kar dropt die je niet allemaal op zult krijgen, en dat is echt zonde: eten moeten weggooien. Maar vooral: zonder lijstje zullen de dikmakers je veel makkelijker kunnen verleiden.

3. ZET DRIE ONGEZONDE ZONDES OP JE LIJSTJE

Beter op voorhand weten hoe je gaat zondigen dan dat je zegt: mij overkomt het niet. Hou je van chocolade? Op de lijst! Een flesje cava voor vanavond? Opschrijven! Als je je beperkt tot je favoriete zondes en je je daaraan houden kunt, komt het helemaal goed!

4. BEKIJK DE CALORIEËN

Klinkt saai, maar is logisch. De eerste regel om af te vallen is immers: eet niet meer dan je op een dag verbranden gaat. Als je weet dat je voor een zakje chips al bijna een uur wandelen moet om het niet aan je lijf te laten plakken, dan weet je het wel. Bekijk zeker bij producten waar je van denkt “die zullen wel gezond zijn” toch maar even het aantal calorieën. Soms valt dat aantal reuze mee, maar soms ook lelijk tegen, en dan kun je beter voor een gezonder alternatief gaan.

5. ZET EEN HOOFDTELEFOON OP

Dat klinkt heel asociaal, ik weet het. Maar supermarkten zorgen er met hun rustige muzak voor dat je lekker slentert door de gangen, meer tijd spendeert in de supermarkt, en daardoor ben je ook meer geneigd om voor de ongezonde hap te gaan. Zet dus een stevig of rustgevend muziekje op, denk aan je lijstje, en loop gezwind van rek naar rek.

6. BETAAL CASH EN NIET MET DE KAART

Wat heeft de betaalwijze nu te maken met al dan niet gezond shoppen, hoor ik je denken. Wel simpel: uit onderzoek aan de Cornell Universiteit blijkt dat mensen die gaan shoppen met enkel cash in de portemonnee meer geneigd zijn om slimmere, gezondere keuzes te maken. Je basisingesteldheid moet natuurlijk goed zijn, maar je bewust zijn van die 50 of 100 euro in je broekzak helpt je om bewuster te shoppen, dan wanneer je met de kaart betalen gaat.

7. GEBRUIK EEN MANDJE

Mensen die met een karretje gaan shoppen zouden bijna zes keer meer uitgeven dan zij die met een mandje aan de arm gaan shoppen. Logisch, er kan meer in een kar… Maar er is ook een psychologische reden: wanneer je een mand draagt voel je gewoon het gewicht van wat je meegrabbelt.

8. OF PLAATS JE KAR IN DE GROENTENAFDELING

Winkelpersoneel en andere shoppers zullen er mij misschien voor haten, maar ik doe het dus wel wanneer ik met een karretje ga shoppen. Ik parkeer tussen allerlei gezonde groenten en wandel mijn hele lijstje af. Van de groenten naar de zuivel en terug. Van de groenten naar het vlees en terug. Van de groenten naar de tandpasta en terug. Je zult merken dat je veel meer stappen aflegt, en je zult je onderweg ook niet laten verleiden want je kunt niet alles in je armen dragen richting kar.

9. WANDEL OF FIETS NAAR DE SUPERMARKT

Als je maar één keer per week gaat shoppen, dan is dat moeilijker. Maar als je vaker gaat, zorg dan dat je de verplaatsing naar de winkel te voet doet of met de fiets. In Barcelona zag ik alle mensen met zo’n handige shoptrolley naar de markt of de winkel gaan, de auto wordt daar nooit gebruikt, en dus heb ik er mij ook eentje aangeschaft. Dat kunnen we hier toch ook doen? De meeste mensen hebben toch wel een supermarkt binnen de twee kilometer? Dat is twintig minuutjes heen en twintig minuutjes terug. Heb je meteen de nodige kilometers achter de rug. En dan besef je: opgelet met wat ik koop en snoep, want ik heb goed gesport en hoop dat dat niet voor niks is geweest!

10. KIES op voorhand DE JUISTE RECEPTEN

Last but not least: beslis aan het begin van de week wat je de komende dagen gaat eten, en kies dan gewoon voor lichte recepten. Op mijn blog staan veel gezonde recepten. Ook bij veel collega’s foodbloggers kun je heerlijke lichte recepten vinden. Wanneer je het weekmenu op voorhand maakt en zo je boodschappenlijstje samenstelt, ga je veel minder foute rotzooi in je karretje kieperen!

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer