Ik heb het niet over wielrennen, tennis of golf. Ik schrijf niet over de Antwerp Giants of over de Rode Duivels. Maar er is wel super goed nieuws. We mogen best fier zijn! Eurostat, het statistiekbureau van de Europese unie, heeft vandaag nieuwe cijfers bekend gemaakt over hoeveel groenten en fruit de Europeanen precies aten in 2017. En wat blijkt? Vooral wat het eten van groenten betreft doen de Belgen het uitstekend.
Wanneer men de Europeanen vroeg of zij elke dag een portie groenten aten antwoordde gemiddeld 64 procent positief. Maar wij Belgen doen veel beter want samen met Ierland is België absolute koploper! Maar 84 procent van de landgenoten eten minstens 1 portie groenten per dag. Schitterend nieuws natuurlijk, en we krijgen van Europa dan ook echt een dikke pluim en wel verdiend goud, want groenten zijn supergezond en belangrijk in een evenwichtig dieet.
Italië (80%), Portugal (78%) en Luxemburg (74%) staan trouwens op de derde, vierde en de vijfde plaats! En de slechtste leerlingen van de Europese klas zijn trouwens Letland (44%), Roemenië (41%) en Hongarije (30%)
Er werd ook gevraagd hoe het met onze dagelijkse consumptie van fruit at in 2017. En, kleine domper op de feestvreugde, daar scoren wij Belgen toch een stuk minder. We zitten daar met 64 procent dagelijkse consumptie van fruit knal op het gemiddelde. Daar gaan de medailles naar de Mediterrane landen, niet voor niks de landen waar mensen toch het gezondste dieet van Europa blijken te hebben.
Goud gaat naar Italië (85%), zilver naar Portugal (81%) en het brons is voor Spanje (77%). Ga daar eens naar de markt (zoals ik ook vaak doe in Barcelona) en het smakelijke sappige fruit ligt je daar ook stralend en blinkend toe te lachen, die mensen kunnen daar dan ook niet aan weerstaan. De slechte punten gaan hier trouwens naar Litouwen (37%) en Bulgarije (37%) en ook hier zit Letland op de laatste rij (35%°.
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer
Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout … Lees meer