Goed nieuws! De Belgen winnen Goud!

Ik heb het niet over wielrennen, tennis of golf. Ik schrijf niet over de Antwerp Giants of over de Rode Duivels. Maar er is wel super goed nieuws. We mogen best fier zijn! Eurostat, het statistiekbureau van de Europese unie, heeft vandaag nieuwe cijfers bekend gemaakt over hoeveel groenten en fruit de Europeanen precies aten in 2017. En wat blijkt? Vooral wat het eten van groenten betreft doen de Belgen het uitstekend.

Wanneer men de Europeanen vroeg of zij elke dag een portie groenten aten antwoordde gemiddeld 64 procent positief. Maar wij Belgen doen veel beter want samen met Ierland is België absolute koploper! Maar 84 procent van de landgenoten eten minstens 1 portie groenten per dag. Schitterend nieuws natuurlijk, en we krijgen van Europa dan ook echt een dikke pluim en wel verdiend goud, want groenten zijn supergezond en belangrijk in een evenwichtig dieet.

Italië (80%), Portugal (78%) en Luxemburg (74%) staan trouwens op de derde, vierde en de vijfde plaats! En de slechtste leerlingen van de Europese klas zijn trouwens Letland (44%), Roemenië (41%) en Hongarije (30%)

Er werd ook gevraagd hoe het met onze dagelijkse consumptie van fruit at in 2017. En, kleine domper op de feestvreugde, daar scoren wij Belgen toch een stuk minder. We zitten daar met 64 procent dagelijkse consumptie van fruit knal op het gemiddelde. Daar gaan de medailles naar de Mediterrane landen, niet voor niks de landen waar mensen toch het gezondste dieet van Europa blijken te hebben.

Goud gaat naar Italië (85%), zilver naar Portugal (81%) en het brons is voor Spanje (77%). Ga daar eens naar de markt (zoals ik ook vaak doe in Barcelona) en het smakelijke sappige fruit ligt je daar ook stralend en blinkend toe te lachen, die mensen kunnen daar dan ook niet aan weerstaan. De slechte punten gaan hier trouwens naar Litouwen (37%) en Bulgarije (37%) en ook hier zit Letland op de laatste rij (35%°.