Goed weer, goed nieuws, uit Zuid Europa?

Donald Trump heeft het meermaals gezegd: als de zomer komt dan zullen we corona wellicht kunnen verslaan, want het virus houdt niet van warmte en zon. Onze virologen hebben dat, zeker in het begin van de uitbraak, ook meermaals gezegd. Toen noemden ze corona ook nog “een soort van griepje” omdat ze nog niet konden voorspellen wat een lelijk monster het precies was en hoe snel het zich wel ging verspreiden, met welke ernstige gevolgen. Maar soit, ik hoorde zelfs professor van Ranst een paar maand geleden zeggen dat het virus tegen de zomer wellicht (tijdelijk) zou verdwijnen  of op z’n minst onder controle zou zijn.

Wat dat betreft zijn het werkelijk cruciale dagen in het Zuiden van Europa. In Spanje hebben ze eigenlijk tot nu toe geen weer gehad. De hoge drukgebieden zorgden voor een zalige lente in onze contreien, en als gevolg daarvan was het aanmodderen qua weer in het Zuiden. Maar nu is het daar plots ook veel beter weer geworden. In Madrid wordt het de komende dagen bijna dertig graden, en ook uit Italië komen soortgelijke berichten. In Rome bijvoorbeeld zal het de komende acht dagen bij constant 26 a 27 graden zijn. In die zin wordt het spannend om de komende weken de cijfers uit Zuid-Europa in de gaten te houden. Is warm en goed weer echt de vijand van het virus. Laat ons hopen.

Intussen worden de strenge maatregelen beetje bij beetje versoepeld in Spanje. Buitenkomen om te sporten mag weer, op beperkte momenten, en uiteraard met de nodige afstand. Maar het maakte de mensen daar wel gelukkig, want ze waren de hele strenge lockdown ook echt wel kotsbeu. Goed dat ze nu het weer wat zomerse wordt, hun vaak kleine en donkere flats mogen verlaten. En intussen hopen ze net als ons dat het goede weer ook goed nieuws brengt. Want de mensen zijn het beu, de economie kreunt als nooit tevoren. En het is maar afwachten of de toeristische sector de komende maanden toch langzaam aan weer op gang komt, want de Spaanse, en Italiaanse economie hebben die inkomsten echt broodnodig. Ik duim van harte mee, en hou het weerbericht in de gaten. In het Zuiden, en bij ons!