Donald Trump heeft het meermaals gezegd: als de zomer komt dan zullen we corona wellicht kunnen verslaan, want het virus houdt niet van warmte en zon. Onze virologen hebben dat, zeker in het begin van de uitbraak, ook meermaals gezegd. Toen noemden ze corona ook nog “een soort van griepje” omdat ze nog niet konden voorspellen wat een lelijk monster het precies was en hoe snel het zich wel ging verspreiden, met welke ernstige gevolgen. Maar soit, ik hoorde zelfs professor van Ranst een paar maand geleden zeggen dat het virus tegen de zomer wellicht (tijdelijk) zou verdwijnen of op z’n minst onder controle zou zijn.
Wat dat betreft zijn het werkelijk cruciale dagen in het Zuiden van Europa. In Spanje hebben ze eigenlijk tot nu toe geen weer gehad. De hoge drukgebieden zorgden voor een zalige lente in onze contreien, en als gevolg daarvan was het aanmodderen qua weer in het Zuiden. Maar nu is het daar plots ook veel beter weer geworden. In Madrid wordt het de komende dagen bijna dertig graden, en ook uit Italië komen soortgelijke berichten. In Rome bijvoorbeeld zal het de komende acht dagen bij constant 26 a 27 graden zijn. In die zin wordt het spannend om de komende weken de cijfers uit Zuid-Europa in de gaten te houden. Is warm en goed weer echt de vijand van het virus. Laat ons hopen.
Intussen worden de strenge maatregelen beetje bij beetje versoepeld in Spanje. Buitenkomen om te sporten mag weer, op beperkte momenten, en uiteraard met de nodige afstand. Maar het maakte de mensen daar wel gelukkig, want ze waren de hele strenge lockdown ook echt wel kotsbeu. Goed dat ze nu het weer wat zomerse wordt, hun vaak kleine en donkere flats mogen verlaten. En intussen hopen ze net als ons dat het goede weer ook goed nieuws brengt. Want de mensen zijn het beu, de economie kreunt als nooit tevoren. En het is maar afwachten of de toeristische sector de komende maanden toch langzaam aan weer op gang komt, want de Spaanse, en Italiaanse economie hebben die inkomsten echt broodnodig. Ik duim van harte mee, en hou het weerbericht in de gaten. In het Zuiden, en bij ons!
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer