Mag ik eens een gouden tip geven. Nogal wat mensen hebben ecocheques, maar weten soms niet goed wat te kopen hiermee. Ze verloren laten gaan, wat al te vaak gebeurt, is echt heel jammer. Het is een soort van loon dat je van je werkgever hebt gekregen, en waarmee je duurzame aankopen kunt doen.
En ja, je kunt ook vis kopen met die cheques. En dat is al het geval sinds maart 2021. Tenminste, wanneer je kiest voor vis met het MSC-label. Maar waar staat dat label precies voor?
MSC is een non-profitorganisatie, geïnitieerd door het Wereld Natuur Fonds en Unilever, en zelfstandig uitgegroeid naar een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma om overbevissing tegen te gaan en de biodiversiteit te beschermen. Om voor het MSC-keurmerk in aanmerking te komen moet een visserij voldoen aan de MSC-standaard voor duurzaam gevangen vis. Je kunt er door het keurmerk van MSC met andere woorden zeker van zijn dat de vis of de schaal- en schelpdieren die je in de winkel koopt helemaal “wild” en duurzaam gevangen zijn. Op die manier help je mee om overbevissing tegen te gaan. Vandaar dat deze vis ook te koop is met je ecocheques.
Als je trouwens denkt dat vis met het MSC-label duurder is, denk dan nog maar eens opnieuw. Duurzamer hoeft echt niet duurder te zijn, en om dat aan te tonen heeft MSC een aantal hele mooie, originele nieuwe recepten laten ontwikkelen die je via deze link gratis kunt downloaden.
Je zult er de heerlijke “Vislasagne met bloemkool, spinazie en kwark” van ambassadeur Dagný Rós terugvinden, maar ook de “Romige mosselen” van de Finse chef Jesper Björkell en de “Krokante haring op een brioche broodje met snelle pickles” van de Nederlandse Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen.
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer