Gouden tip: duurzame vis kopen met je ecocheques! #advertentie

Mag ik eens een gouden tip geven. Nogal wat mensen hebben ecocheques, maar weten soms niet goed wat te kopen hiermee. Ze verloren laten gaan, wat al te vaak gebeurt, is echt heel jammer. Het is een soort van loon dat je van je werkgever hebt gekregen, en waarmee je duurzame aankopen kunt doen.

En ja, je kunt ook vis kopen met die cheques. En dat is al het geval sinds maart 2021. Tenminste, wanneer je kiest voor vis met het MSC-label. Maar waar staat dat label precies voor?

MSC is een non-profitorganisatie, geïnitieerd door het Wereld Natuur Fonds en Unilever, en zelfstandig uitgegroeid naar een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma om overbevissing tegen te gaan en de biodiversiteit te beschermen. Om voor het MSC-keurmerk in aanmerking te komen moet een visserij voldoen aan de MSC-standaard voor duurzaam gevangen vis. Je kunt er door het keurmerk van MSC met andere woorden zeker van zijn dat de vis of de schaal- en schelpdieren die je in de winkel koopt helemaal “wild” en duurzaam gevangen zijn. Op die manier help je mee om overbevissing tegen te gaan. Vandaar dat deze vis ook te koop is met je ecocheques.

Als je trouwens denkt dat vis met het MSC-label duurder is, denk dan nog maar eens opnieuw. Duurzamer hoeft echt niet duurder te zijn, en om dat aan te tonen heeft MSC een aantal hele mooie, originele nieuwe recepten laten ontwikkelen die je via deze link gratis kunt downloaden.

Je zult er de heerlijke “Vislasagne met bloemkool, spinazie en kwark” van ambassadeur Dagný Rós terugvinden, maar ook de “Romige mosselen” van de Finse chef Jesper Björkell en de “Krokante haring op een brioche broodje met snelle pickles” van de Nederlandse Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen.