Mag ik eens een gouden tip geven. Nogal wat mensen hebben ecocheques, maar weten soms niet goed wat te kopen hiermee. Ze verloren laten gaan, wat al te vaak gebeurt, is echt heel jammer. Het is een soort van loon dat je van je werkgever hebt gekregen, en waarmee je duurzame aankopen kunt doen.
En ja, je kunt ook vis kopen met die cheques. En dat is al het geval sinds maart 2021. Tenminste, wanneer je kiest voor vis met het MSC-label. Maar waar staat dat label precies voor?
MSC is een non-profitorganisatie, geïnitieerd door het Wereld Natuur Fonds en Unilever, en zelfstandig uitgegroeid naar een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma om overbevissing tegen te gaan en de biodiversiteit te beschermen. Om voor het MSC-keurmerk in aanmerking te komen moet een visserij voldoen aan de MSC-standaard voor duurzaam gevangen vis. Je kunt er door het keurmerk van MSC met andere woorden zeker van zijn dat de vis of de schaal- en schelpdieren die je in de winkel koopt helemaal “wild” en duurzaam gevangen zijn. Op die manier help je mee om overbevissing tegen te gaan. Vandaar dat deze vis ook te koop is met je ecocheques.
Als je trouwens denkt dat vis met het MSC-label duurder is, denk dan nog maar eens opnieuw. Duurzamer hoeft echt niet duurder te zijn, en om dat aan te tonen heeft MSC een aantal hele mooie, originele nieuwe recepten laten ontwikkelen die je via deze link gratis kunt downloaden.
Je zult er de heerlijke “Vislasagne met bloemkool, spinazie en kwark” van ambassadeur Dagný Rós terugvinden, maar ook de “Romige mosselen” van de Finse chef Jesper Björkell en de “Krokante haring op een brioche broodje met snelle pickles” van de Nederlandse Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen.
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer