Groot respect voor deze crazy horeca ondernemers …

Gisteren stonden ze blinkend met een mooie foto in de krant Het Laatste Nieuws. Vijf (vaak jonge) horeca ondernemers met grote plannen. Vijf mensen die in volle corona-crisis toch een restaurant, café of snackbar gaan openen. Je moet het maar doen. Terwijl je sowieso je zaak nog niet echt mag openen, stampen zij wel een splinternieuw initiatief uit de grond. Omdat het al lang hun droom was om dit te doen, maar ook omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit de juiste periode is om te gaan ondernemen.

Zo belden we in onze ochtendshow op Joe met een jonge kerel van 25 Jonith Herman die op de Gentse Groentemarkt een kroketten-bar wil openen. Chapeluur wordt de naam, en je gaat er maar liefst 25 verschillende kroketten kunnen kopen. De ondernemer vindt het het juiste moment om nu zo’n zaak te starten. De lockdown geeft hem immers de kans om aan een goedkoper tarief een mooi pand te huren, en om rustig in te lopen met take away. Wanneer deze crisis over een aantal maanden voorbij is kan hij dan echt met een fysiek restaurant starten. Nog niet zo dom gezien als je het mij vraagt.

Ik ken zelf ook een paar mensen die geloven dat deze moeilijke periode ook prachtige opportuniteiten kan bieden. Een bevriende ondernemer zei me het volgende: “Het valt niet te vermijden dat straks een aantal horecazaken over kop zullen gaan. Goede mensen uit de horeca zullen straks daardoor hun job verliezen en weer op de arbeidsmarkt komen. Er zullen ook mooie panden leeg komen te staan. En wat zeker is: na de crisis zullen mensen weer absoluut op restaurant willen gaan. Veel zelfs. En de mensen die geen inkomen zijn verloren zullen geld willen uitgeven.” Volgens die maat van me is het nu het moment om te investeren. In elke sector. Maar zeker in de horeca.

Heel veel respect voor alle ondernemers die deze crisis proberen te overleven. Het is niet makkelijk. Gelukkig is er best veel steun geweest van de overheid voor deze sector. En veel restaurants hebben nog take away kunnen doen, en daardoor hopelijk het hoofd boven water kunnen houden. Hopelijk maken zij straks weer een goede doorstart. Maar ook groot respect voor die horeca ondernemers die in deze crisistijden de sprong durven te wagen, en willen investeren. Ze zijn een beetje crazy, maar wel straf dat ze wel durven. Zoals iemand het treffend zei: “in oorlogstijden worden de grootste kapitalen opgebouwd.” Ik hoop het van harte voor hen.