Groot respect voor deze crazy horeca ondernemers ...
Nieuws

Groot respect voor deze crazy horeca ondernemers …

Gisteren stonden ze blinkend met een mooie foto in de krant Het Laatste Nieuws. Vijf (vaak jonge) horeca ondernemers met grote plannen. Vijf mensen die in volle corona-crisis toch een restaurant, café of snackbar gaan openen. Je moet het maar doen. Terwijl je sowieso je zaak nog niet echt mag openen, stampen zij wel een splinternieuw initiatief uit de grond. Omdat het al lang hun droom was om dit te doen, maar ook omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit de juiste periode is om te gaan ondernemen.

Zo belden we in onze ochtendshow op Joe met een jonge kerel van 25 Jonith Herman die op de Gentse Groentemarkt een kroketten-bar wil openen. Chapeluur wordt de naam, en je gaat er maar liefst 25 verschillende kroketten kunnen kopen. De ondernemer vindt het het juiste moment om nu zo’n zaak te starten. De lockdown geeft hem immers de kans om aan een goedkoper tarief een mooi pand te huren, en om rustig in te lopen met take away. Wanneer deze crisis over een aantal maanden voorbij is kan hij dan echt met een fysiek restaurant starten. Nog niet zo dom gezien als je het mij vraagt.

Ik ken zelf ook een paar mensen die geloven dat deze moeilijke periode ook prachtige opportuniteiten kan bieden. Een bevriende ondernemer zei me het volgende: “Het valt niet te vermijden dat straks een aantal horecazaken over kop zullen gaan. Goede mensen uit de horeca zullen straks daardoor hun job verliezen en weer op de arbeidsmarkt komen. Er zullen ook mooie panden leeg komen te staan. En wat zeker is: na de crisis zullen mensen weer absoluut op restaurant willen gaan. Veel zelfs. En de mensen die geen inkomen zijn verloren zullen geld willen uitgeven.” Volgens die maat van me is het nu het moment om te investeren. In elke sector. Maar zeker in de horeca.

Heel veel respect voor alle ondernemers die deze crisis proberen te overleven. Het is niet makkelijk. Gelukkig is er best veel steun geweest van de overheid voor deze sector. En veel restaurants hebben nog take away kunnen doen, en daardoor hopelijk het hoofd boven water kunnen houden. Hopelijk maken zij straks weer een goede doorstart. Maar ook groot respect voor die horeca ondernemers die in deze crisistijden de sprong durven te wagen, en willen investeren. Ze zijn een beetje crazy, maar wel straf dat ze wel durven. Zoals iemand het treffend zei: “in oorlogstijden worden de grootste kapitalen opgebouwd.” Ik hoop het van harte voor hen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer