Vandaag, vrijdag 9 juni, is een heerlijke feestdag. Het is namelijk World Verdejo Day. Eén van mijn favoriete wijnen ter wereld, en sinds vorig jaar ook een bestseller in het aanbod van Wijn Ornelis. 9 juni is de dag waarop het veelzijdige karakter van deze verdejo (die al meer dan duizend jaar wordt gekweekt) met miljoenen enthousiaste fans over de hele wereld wordt gevierd. En dat wil ik vandaag als grote liefhebber van de Spaanse wijnen uiteraard ook doen op Would Be Chef en Wijn Ornelis.
Verdejo is een oeroude druif met een prachtige, eeuwenlange historie. Er zijn bewijzen dat er al in de elfde eeuw ten zuiden van Valladolid, in de buurt van het plaatsje Rueda, witte wijnen van verdejo werden gemaakt. De druif raakte echter bijna helemaal vergeten toen phylloxera, een kwaadaardige druifluis, ongelooflijk veel wijngaarden verwoestte.
Maar min of meer per ongeluk werd de verdejo herontdekt, en toen bleek deze druif over zalige talenten te beschikken. Die proef je het beste in de wijnen uit D.O. Rueda, de ultieme bakermat van de verdejo. Dankzij het succes van de wijnen uit Rueda wordt verdejo nu trouwens ook in andere wijngebieden verbouwd. En daar vieren ze deze dag graag mee.
Maar in Rueda werken de boeren het langst met verdejo. Logisch dat daar dan ook de meeste expertise zit, en dat proef je. Zo weten de wijnbouwers dat ze de druiven hoog moeten planten. Dat kan daar omdat Rueda op de Spaanse hoogvlakte, Meseta, ligt. In wijngaarden op 700 à 800 meter krijgen de druiven overdag volop zon, maar ’s nachts koelt het er stevig af. De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen blijft redelijk laag waardoor de druiven ondanks de hitte langzaam rijpen, karakteristieke aroma’s ontwikkelen én, heel belangrijk, hun frisse zuren behouden. Zuren zijn gevoelig voor hoge temperaturen, ook tijdens de oogst. Daarom worden de druiven in Rueda ’s nachts geplukt. Niets gaat de wijnboeren te ver om er de allerbeste Rueda Verdejo van te maken. Knap werk!
Rueda Verdejo heeft ook in Vlaanderen heel veel fans omdat de wijn zo lekker, fris en vooral zomers is. Mijn eigen Rueda Verdejo is dan ook mijn favoriete zomerwijn, zowel in Spanje als in België. Het is een opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.
Speciaal voor World Verdejo Day hebben we op Wijn Ornelis dit weekend een fantastische actie. Bestel je kartonnetje Rueda Verdejo van Wijn Ornelis met een mooie korting van 10 procent en krijg er ook nog eens een gratis opener bij. Enkel dit weekend! En… op is op. Bestellen kun je hier.
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer