Handig cadeau en mooie korting voor World Verdejo Day #advertentie
Nieuws

Handig cadeau en mooie korting voor World Verdejo Day #advertentie

Vandaag, vrijdag 9 juni, is een heerlijke feestdag. Het is namelijk World Verdejo Day. Eén van mijn favoriete wijnen ter wereld, en sinds vorig jaar ook een bestseller in het aanbod van Wijn Ornelis. 9 juni is de dag waarop het veelzijdige karakter van deze verdejo (die al meer dan duizend jaar wordt gekweekt) met miljoenen enthousiaste fans over de hele wereld wordt gevierd. En dat wil ik vandaag als grote liefhebber van de Spaanse wijnen uiteraard ook doen op Would Be Chef en Wijn Ornelis.

Verdejo is een oeroude druif met een prachtige, eeuwenlange historie. Er zijn bewijzen dat er al in de elfde eeuw ten zuiden van Valladolid, in de buurt van het plaatsje Rueda, witte wijnen van verdejo werden gemaakt. De druif raakte echter bijna helemaal vergeten toen phylloxera, een kwaadaardige druifluis, ongelooflijk veel wijngaarden verwoestte.

Maar min of meer per ongeluk werd de verdejo herontdekt, en toen bleek deze druif over zalige talenten te beschikken. Die proef je het beste in de wijnen uit D.O. Rueda, de ultieme bakermat van de verdejo. Dankzij het succes van de wijnen uit Rueda wordt verdejo nu trouwens ook in andere wijngebieden verbouwd. En daar vieren ze deze dag graag mee.

Maar in Rueda werken de boeren het langst met verdejo. Logisch dat daar dan ook de meeste expertise zit, en dat proef je. Zo weten de wijnbouwers dat ze de druiven hoog moeten planten. Dat kan daar omdat Rueda op de Spaanse hoogvlakte, Meseta, ligt. In wijngaarden op 700 à 800 meter krijgen de druiven overdag volop zon, maar ’s nachts koelt het er stevig af. De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen blijft redelijk laag waardoor de druiven ondanks de hitte langzaam rijpen, karakteristieke aroma’s ontwikkelen én, heel belangrijk, hun frisse zuren behouden. Zuren zijn gevoelig voor hoge temperaturen, ook tijdens de oogst. Daarom worden de druiven in Rueda ’s nachts geplukt. Niets gaat de wijnboeren te ver om er de allerbeste Rueda Verdejo van te maken. Knap werk!

Rueda Verdejo heeft ook in Vlaanderen heel veel fans omdat de wijn zo lekker, fris en vooral zomers is. Mijn eigen Rueda Verdejo is dan ook mijn favoriete zomerwijn, zowel in Spanje als in België. Het is een opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.

Speciaal voor World Verdejo Day hebben we op Wijn Ornelis dit weekend een fantastische actie. Bestel je kartonnetje Rueda Verdejo van Wijn Ornelis met een mooie korting van 10 procent en krijg er ook nog eens een gratis opener bij. Enkel dit weekend! En… op is op. Bestellen kun je hier.

Handig cadeau en mooie korting voor World Verdejo Day #advertentie
Handig cadeau en mooie korting voor World Verdejo Day #advertentie

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer