Handig cadeau en mooie korting voor World Verdejo Day #advertentie
Nieuws

Handig cadeau en mooie korting voor World Verdejo Day #advertentie

Vandaag, vrijdag 9 juni, is een heerlijke feestdag. Het is namelijk World Verdejo Day. Eén van mijn favoriete wijnen ter wereld, en sinds vorig jaar ook een bestseller in het aanbod van Wijn Ornelis. 9 juni is de dag waarop het veelzijdige karakter van deze verdejo (die al meer dan duizend jaar wordt gekweekt) met miljoenen enthousiaste fans over de hele wereld wordt gevierd. En dat wil ik vandaag als grote liefhebber van de Spaanse wijnen uiteraard ook doen op Would Be Chef en Wijn Ornelis.

Verdejo is een oeroude druif met een prachtige, eeuwenlange historie. Er zijn bewijzen dat er al in de elfde eeuw ten zuiden van Valladolid, in de buurt van het plaatsje Rueda, witte wijnen van verdejo werden gemaakt. De druif raakte echter bijna helemaal vergeten toen phylloxera, een kwaadaardige druifluis, ongelooflijk veel wijngaarden verwoestte.

Maar min of meer per ongeluk werd de verdejo herontdekt, en toen bleek deze druif over zalige talenten te beschikken. Die proef je het beste in de wijnen uit D.O. Rueda, de ultieme bakermat van de verdejo. Dankzij het succes van de wijnen uit Rueda wordt verdejo nu trouwens ook in andere wijngebieden verbouwd. En daar vieren ze deze dag graag mee.

Maar in Rueda werken de boeren het langst met verdejo. Logisch dat daar dan ook de meeste expertise zit, en dat proef je. Zo weten de wijnbouwers dat ze de druiven hoog moeten planten. Dat kan daar omdat Rueda op de Spaanse hoogvlakte, Meseta, ligt. In wijngaarden op 700 à 800 meter krijgen de druiven overdag volop zon, maar ’s nachts koelt het er stevig af. De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen blijft redelijk laag waardoor de druiven ondanks de hitte langzaam rijpen, karakteristieke aroma’s ontwikkelen én, heel belangrijk, hun frisse zuren behouden. Zuren zijn gevoelig voor hoge temperaturen, ook tijdens de oogst. Daarom worden de druiven in Rueda ’s nachts geplukt. Niets gaat de wijnboeren te ver om er de allerbeste Rueda Verdejo van te maken. Knap werk!

Rueda Verdejo heeft ook in Vlaanderen heel veel fans omdat de wijn zo lekker, fris en vooral zomers is. Mijn eigen Rueda Verdejo is dan ook mijn favoriete zomerwijn, zowel in Spanje als in België. Het is een opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.

Speciaal voor World Verdejo Day hebben we op Wijn Ornelis dit weekend een fantastische actie. Bestel je kartonnetje Rueda Verdejo van Wijn Ornelis met een mooie korting van 10 procent en krijg er ook nog eens een gratis opener bij. Enkel dit weekend! En… op is op. Bestellen kun je hier.

Handig cadeau en mooie korting voor World Verdejo Day #advertentie
Handig cadeau en mooie korting voor World Verdejo Day #advertentie

Gerelateerde nieuwsberichten

Waar komt lasagne vandaan en welke variant is mega lekker?

Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer

IMG_5323 2

Vandaag gaan we lunchen in het tweede beste restaurant ter wereld

Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer

Velissima

Slechte ervaring in Velissima in Barcelona

Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer

Ik zorg voor de beste muziek voor deze zomer!

Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer

Onveiligheid Barcelona

Toeristen niet meer welkom in Barcelona?

Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer