Handig cadeau en mooie korting voor World Verdejo Day #advertentie

Vandaag, vrijdag 9 juni, is een heerlijke feestdag. Het is namelijk World Verdejo Day. Eén van mijn favoriete wijnen ter wereld, en sinds vorig jaar ook een bestseller in het aanbod van Wijn Ornelis. 9 juni is de dag waarop het veelzijdige karakter van deze verdejo (die al meer dan duizend jaar wordt gekweekt) met miljoenen enthousiaste fans over de hele wereld wordt gevierd. En dat wil ik vandaag als grote liefhebber van de Spaanse wijnen uiteraard ook doen op Would Be Chef en Wijn Ornelis.

Verdejo is een oeroude druif met een prachtige, eeuwenlange historie. Er zijn bewijzen dat er al in de elfde eeuw ten zuiden van Valladolid, in de buurt van het plaatsje Rueda, witte wijnen van verdejo werden gemaakt. De druif raakte echter bijna helemaal vergeten toen phylloxera, een kwaadaardige druifluis, ongelooflijk veel wijngaarden verwoestte.

Maar min of meer per ongeluk werd de verdejo herontdekt, en toen bleek deze druif over zalige talenten te beschikken. Die proef je het beste in de wijnen uit D.O. Rueda, de ultieme bakermat van de verdejo. Dankzij het succes van de wijnen uit Rueda wordt verdejo nu trouwens ook in andere wijngebieden verbouwd. En daar vieren ze deze dag graag mee.

Maar in Rueda werken de boeren het langst met verdejo. Logisch dat daar dan ook de meeste expertise zit, en dat proef je. Zo weten de wijnbouwers dat ze de druiven hoog moeten planten. Dat kan daar omdat Rueda op de Spaanse hoogvlakte, Meseta, ligt. In wijngaarden op 700 à 800 meter krijgen de druiven overdag volop zon, maar ’s nachts koelt het er stevig af. De gemiddelde temperatuur in het groeiseizoen blijft redelijk laag waardoor de druiven ondanks de hitte langzaam rijpen, karakteristieke aroma’s ontwikkelen én, heel belangrijk, hun frisse zuren behouden. Zuren zijn gevoelig voor hoge temperaturen, ook tijdens de oogst. Daarom worden de druiven in Rueda ’s nachts geplukt. Niets gaat de wijnboeren te ver om er de allerbeste Rueda Verdejo van te maken. Knap werk!

Rueda Verdejo heeft ook in Vlaanderen heel veel fans omdat de wijn zo lekker, fris en vooral zomers is. Mijn eigen Rueda Verdejo is dan ook mijn favoriete zomerwijn, zowel in Spanje als in België. Het is een opwekkend frisse Rueda Verdejo van de geconcentreerde oogst 2021. Aantrekkelijk van geur met zoete citrus, pruim en verse kruiden. Mooie balans tussen de body en de aangename zuren. Ideaal voor op het terras, bij zeevruchten of in de winter bij gerechten met paddenstoelen in romige saus. 100% Verdejo. 13,5% alc. Nu van genieten tot 2024.

Speciaal voor World Verdejo Day hebben we op Wijn Ornelis dit weekend een fantastische actie. Bestel je kartonnetje Rueda Verdejo van Wijn Ornelis met een mooie korting van 10 procent en krijg er ook nog eens een gratis opener bij. Enkel dit weekend! En… op is op. Bestellen kun je hier.