
Hard- of zachtgekookt? Hoe kook je je eitjes perfect?
Het is iedereen al wel eens overkomen: je zachtgekookte eitje is te hard of net te zacht gekookt, en dat merk je natuurlijk pas als je het eitje opensnijdt. Er bestaan heel wat meningen over het koken van eieren; de eieren in koud water laten koken, de eieren pas toevoegen als het water kookt, eieren in de koelkast bewaren, niet in de koelkast etc. Ik zet even mijn bevindingen op een rijtje. En er bestaan ook een paar misverstanden die ik graag even wil ontkrachten.
Eieren bewaar je best in de koelkast. Er bestaan hier nogal wat misverstanden over omdat de eieren in de winkel meestal niet de koeling staan. Maar vergis je niet, bij een koude temperatuur kun je je eieren langer vers houden. Een koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast en in het doosje, zo blijven ze het langste goed.
Je eieren, die dus uit de koelkast komen, leggen we meteen in al kokend water. Zo kunnen we beter timen en het kookproces onder controle houden. Het risico is dan wel groter dat het ei sneller barst; een snuifje zout en een geutje azijn aan het water toevoegen beperken dit risico. Om het barsten van een ei tijdens het koken te voorkomen kan je met een eierprikker aan de stompe kant van het ei een gaatje in de schaal prikken. Kijk ook of er geen scheurtjes in de schaal zijn. Indien wel, ga die eitjes dan niet koken, maar gebruik ze dan om te bakken of voor andere bereidingen waarbij je de schaal moet breken.
Breng dus eerst het water aan de kook, leg dan de eieren met een eetlepel 1 voor 1 in de pot. Laat het water zachtjes koken zodat de eieren niet op en neer huppelen in de pot en de eitjes niet tegen elkaar of tegen de pot botsen en zo zouden barsten. De kooktijd voor een zachtgekookt eitje is 4,5 minuten. Voor een hardgekookt eitje is dat 9 minuten.
Opgepast, laat je hardgekookte eieren niet te lang koken anders gaat de dooier groen kleuren, en dat ziet er een pak minder smakelijk uit. De perfecte kooktijd hangt natuurlijk ook wat af van de grootte van het ei en de dikte van de schaal. je kunt dus best altijd de tijd opmeten en de volgende keer, indien nodig, je tijd een beetje aanpassen. Als je steeds dezelfde grootte van eieren koopt en je bewaart ze in de koelkast, dan kan je steeds dezelfde kooktijd toepassen.
Nog een goede tip voor hardgekookte eieren is om die na het koken in koud water te leggen of af te spoelen met koud water (je eieren laten schrikken). Hierdoor pellen ze makkelijker en stopt het garings-proces. Een eitje koken? Eitje toch!
Reacties