Hard- of zachtgekookt? Hoe kook je je eitjes perfect?
Nieuws

Hard- of zachtgekookt? Hoe kook je je eitjes perfect?

Het is iedereen al wel eens overkomen: je zachtgekookte eitje is te hard of net te zacht gekookt, en dat merk je natuurlijk pas als je het eitje opensnijdt. Er bestaan heel wat meningen over het koken van eieren; de eieren in koud water laten koken, de eieren pas toevoegen als het water kookt, eieren in de koelkast bewaren, niet in de koelkast etc. Ik zet even mijn bevindingen op een rijtje. En er bestaan ook een paar misverstanden die ik graag even wil ontkrachten.

Eieren bewaar je best in de koelkast. Er bestaan hier nogal wat misverstanden over omdat de eieren in de winkel meestal niet de koeling staan. Maar vergis je niet, bij een koude temperatuur kun je je eieren langer vers houden. Een koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast en in het doosje, zo blijven ze het langste goed.

Je eieren, die dus uit de koelkast komen, leggen we meteen in al kokend water. Zo kunnen we beter timen en het kookproces onder controle houden. Het risico is dan wel groter dat het ei sneller barst; een snuifje zout en een geutje azijn aan het water toevoegen beperken dit risico. Om het barsten van een ei tijdens het koken te voorkomen kan je met een eierprikker aan de stompe kant van het ei een gaatje in de schaal prikken. Kijk ook of er geen scheurtjes in de schaal zijn. Indien wel, ga die eitjes dan niet koken, maar gebruik ze dan om te bakken of voor andere bereidingen waarbij je de schaal moet breken.

Breng dus eerst het water aan de kook, leg dan de eieren met een eetlepel 1 voor 1 in de pot. Laat het water zachtjes koken zodat de eieren niet op en neer huppelen in de pot en de eitjes niet tegen elkaar of tegen de pot botsen en zo zouden barsten. De kooktijd voor een zachtgekookt eitje is 4,5 minuten. Voor een hardgekookt eitje is dat 9 minuten.

Opgepast, laat je hardgekookte eieren niet te lang koken anders gaat de dooier groen kleuren, en dat ziet er een pak minder smakelijk uit. De perfecte kooktijd hangt natuurlijk ook wat af van de grootte van het ei en de dikte van de schaal. je kunt dus best altijd de tijd opmeten en de volgende keer, indien nodig, je tijd een beetje aanpassen. Als je steeds dezelfde grootte van eieren koopt en je bewaart ze in de koelkast, dan kan je steeds dezelfde kooktijd toepassen.

Nog een goede tip voor hardgekookte eieren is om die na het koken in koud water te leggen of af te spoelen met koud water (je eieren laten schrikken). Hierdoor pellen ze makkelijker en stopt het garings-proces. Een eitje koken? Eitje toch!

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer