Hard- of zachtgekookt? Hoe kook je je eitjes perfect?
Nieuws

Hard- of zachtgekookt? Hoe kook je je eitjes perfect?

Het is iedereen al wel eens overkomen: je zachtgekookte eitje is te hard of net te zacht gekookt, en dat merk je natuurlijk pas als je het eitje opensnijdt. Er bestaan heel wat meningen over het koken van eieren; de eieren in koud water laten koken, de eieren pas toevoegen als het water kookt, eieren in de koelkast bewaren, niet in de koelkast etc. Ik zet even mijn bevindingen op een rijtje. En er bestaan ook een paar misverstanden die ik graag even wil ontkrachten.

Eieren bewaar je best in de koelkast. Er bestaan hier nogal wat misverstanden over omdat de eieren in de winkel meestal niet de koeling staan. Maar vergis je niet, bij een koude temperatuur kun je je eieren langer vers houden. Een koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast en in het doosje, zo blijven ze het langste goed.

Je eieren, die dus uit de koelkast komen, leggen we meteen in al kokend water. Zo kunnen we beter timen en het kookproces onder controle houden. Het risico is dan wel groter dat het ei sneller barst; een snuifje zout en een geutje azijn aan het water toevoegen beperken dit risico. Om het barsten van een ei tijdens het koken te voorkomen kan je met een eierprikker aan de stompe kant van het ei een gaatje in de schaal prikken. Kijk ook of er geen scheurtjes in de schaal zijn. Indien wel, ga die eitjes dan niet koken, maar gebruik ze dan om te bakken of voor andere bereidingen waarbij je de schaal moet breken.

Breng dus eerst het water aan de kook, leg dan de eieren met een eetlepel 1 voor 1 in de pot. Laat het water zachtjes koken zodat de eieren niet op en neer huppelen in de pot en de eitjes niet tegen elkaar of tegen de pot botsen en zo zouden barsten. De kooktijd voor een zachtgekookt eitje is 4,5 minuten. Voor een hardgekookt eitje is dat 9 minuten.

Opgepast, laat je hardgekookte eieren niet te lang koken anders gaat de dooier groen kleuren, en dat ziet er een pak minder smakelijk uit. De perfecte kooktijd hangt natuurlijk ook wat af van de grootte van het ei en de dikte van de schaal. je kunt dus best altijd de tijd opmeten en de volgende keer, indien nodig, je tijd een beetje aanpassen. Als je steeds dezelfde grootte van eieren koopt en je bewaart ze in de koelkast, dan kan je steeds dezelfde kooktijd toepassen.

Nog een goede tip voor hardgekookte eieren is om die na het koken in koud water te leggen of af te spoelen met koud water (je eieren laten schrikken). Hierdoor pellen ze makkelijker en stopt het garings-proces. Een eitje koken? Eitje toch!

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer