Harde verwijten omdat ik naar Barcelona ben gereisd

Yes! Ik ben gisteren aangekomen in Barcelona, eindelijk. Na die lange rotte covid-periode met al die reisbeperkingen eindelijk weer een paar mooie zomerse weken in ons flatje kunnen doorbrengen geeft mij een fantastisch gevoel. Geloof me: het is erg raar om zo lang niet in je eigen huis te kunnen zijn. Ik kon mijn geluk op social media dan ook niet verbergen. En het fijne is: ik kreeg bijzonder veel lieve berichten van mensen die het me ook zo hard gunnen en die me vertelden dat ze uitkijken naar de oude en nieuwe restaurants die ik hier ontdekken ga, naar mijn wandelverhalen, naar mijn liefde voor deze prachtige stad.

Maar het stomme is dat ik ook weer bijzonder giftige reacties van sommige mensen heb gekregen. Dat het een schande is dat ik opnieuw reis. Dat ik gewoon vakantie in eigen land zou moeten nemen. “Alle grenzen zouden nog een jaar dicht moeten blijven, en jij zou het goede voorbeeld moeten geven als BV,” zei iemand. En ik heb verschillende keren te horen gekregen dat ik straks, net als al die andere toeristen, de Delta-variant mee ga brengen naar BelgiĆ«, en dat ik dus verantwoordelijk zal zijn voor een nieuwe lockdown in het najaar.

Waarom toch? Waarom zijn mensen zo lastig op andere mensen die gewoon, op een voorzichtige manier, een beetje proberen te genieten van het leven? Ik heb me altijd super goed aan de regels gehouden, en dat doe ik tot op vandaag. Afstand houden, niet knuffelen, geen handjes, de handen wassen, mondkapjes wanneer je geen afstand kunt houden, reizen met een PCR-test, noem het op. Gewoon omdat ik het virus niet wil krijgen en ook niemand van mijn geliefden ziek wil maken.

Maar dat is blijkbaar niet voldoende voor sommige mensen. En die vinden het dan fijn om mij een slecht gevoel te geven, wat onvriendelijke boodschappen te sturen, en zelfs verwijten. Lieve lieve mensen, kalmeer eens een beetje. Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn. Maar we moeten ook een beetje durven leven. Als reizen mag, dan mag het. Zo simpel is dat. En ik ga er met volle teugen van genieten, met een boek en een glas wijn op ons kleine terrasje, wandelend in de bergen, en ja, ook op restaurant, net zoals we dat in BelgiĆ« ook weer mogen…

Haters gonna hate. Ik ga ze proberen te negeren. Meer nog, ik ga ze blokkeren op mijn sociale media. Ik hoef hun gif niet. Ik hoop alleen dat ze zichzelf een beetje graag zien. Want jaloezie en afgunst zijn, net als covid, verschrikkelijk virussen die we moeten blijven bestrijden.

Daarom: Veel liefs uit Barcelona, voor alle mensen van goede wil.