Ik en groene vingers, het is een recent huwelijk. Ik heb, zoals ik al schreef, een serre geërfd van de vorige eigenaar van ons huis. Die staat vol plantjes en groenten en kruiden. En vooral die laatste doen het supergoed. Ik zorg er goed voor, geef ze veel water, en knip ze geregeld bij. Niks zo zalig als koken met je eigen verse kruiden uit de eigen serre.
Ons gras is een ander verhaal. In Rijmenam hadden wij geen gras. Niks. We woonden in het bos en hadden een soort van makkelijke bodembedekkers. Maar nu hebben we wel gras. Veel gras. Voor en ook achter ons huis. Gras groeit, en wij hadden nog geen grasmachine. Er komen twee robotjes die samen de wildgroei kort gaan wieken. Maar die zijn er nog niet.
In afwachting van de komst van die twee vrolijke vrienden, hebben we dan maar willens nillens mee gedaan aan “Maai Mei Niet” en de boel de boel gelaten. Dat is goed voor de natuurlijke diversiteit, en dus ook voor de bloemetjes en de bijtjes. Zegt men. En dat blijkt ook. Onze tuin is een paradijs voor fauna en flora. Niet te doen hoeveel mooie grote vlinders er rondfladderen.
Maar de keerzijde van de medaille ervaren we nu ook. Onze tuin is ook een paradijs voor insecten, zo blijkt. En sinds enkele dagen is een leger vliegende mieren neergestreken. En die rotzaken slagen er in om door de kieren in onze oude ramen en deuren ook ons huis binnen te dringen. Ik schrok me rot toen ik vrijdagochtend in onze gang kwam om naar het werk te vertrekken. Tientallen van die rotzakken lagen op de vloer en op de vensterbanken.
Het zal wel het nadeel, of noem het “een nevenverschijnsel” zijn van wonen in een grote (en op dit moment wilde) tuin zeker? In Barcelona, in de stad, hebben wij nooit last van insecten. Geen vlieg, geen mugje, geen mier kruipt of vliegt daar ons flatje binnen. Maar is dat goed nieuws? Of zegt dat vooral dat er daar midden in de stad nauwelijks natuurlijke diversiteit aanwezig is? Wellicht wel he.
In elk geval: met het niet (laten) maaien van ons gras de voorbije maanden, heb ik waarschijnlijk de deur wijd opengezet voor een legertje opdringerige gasten met vleugels en pootjes. Als er iemand een slim trucje kent om die rotzakken toch buiten te houden, of op een natuurlijke manier toch te verdelgen, laat maar komen!!!
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer