Heb ik een alcohol probleem? Volgens sommigen wel.
Nieuws

Heb ik een alcohol probleem? Volgens sommigen wel.

Eerst even de feiten. Elke woensdagochtend komt om kwart voor acht komt Rik Torfs langs in onze ochtendshow op Joe. Hij confronteert ons en onze luisteraars dan met een soort van moreel dilemma. Vandaag ging dat over alcohol in het verkeer. Zeer actueel, want gisteren bleek nog dat een kwart van de Belgen toegeeft dat ze de afgelopen maand nog achter het stuur zijn gekropen met een glas teveel op. Zware cijfers. En op geen enkele mogelijke manier goed te praten.

Maar even terug naar het dilemma. Torfs vertelde het verhaal van mensen die uitgenodigd waren op een etentje bij een goede vriend. Toen het aperitief werd ingeschonken vroeg de gastheer wie van de gasten BOB was die avond. En toen de champagne werd geserveerd weigerde de gastheer de BOB in het gezelschap ook een glas uit te schenken. Uit principe. “BOB is BOB en drinkt niks,” zo zei hij, en hij wou het niet op z’n geweten hebben dat een gast bij hem thuis zou vertrekken met de auto nadat hij alcohol had gedronken.

De vraag van Rik Torfs: is dit normaal of is dit toch een beetje te verregaand. In ons land mag je 0,5% promille alcohol in je bloed hebben als je nog rijden gaat (behalve professionele chauffeurs, bij hen is dat maar 0,2%). Een glaasje champagne aan het begin van de maaltijd, en één glaasje wijn later bij de maaltijd kan dus wettelijk gezien geen kwaad. Maar daar ging het de gastheer niet om: wie rijdt hoort niet te drinken, vond hij. En toen kwam de vraag van Rik Torfs: wat vonden de luisteraars daar van.

Meestal kan ik onze luisteraars goed inschatten. Ik dacht dat de grote meerderheid het wel met mijn standpunt eens zou zijn. Ik ben zelf namelijk al jaren redelijk principieel. Rijden en teveel alcohol gaat niet samen. Als ik ga dj’n en in het weekend het land rondrijd dan drink ik nul glazen alcohol. Hoort niet bij werken, vind ik, en ik ben daar een behoorlijk uitzondering. Veel DJ’s vragen expliciet flessen alcohol op hun rider. Doe ik niet. En als ik ergens privé ga eten zijn er drie mogelijkheden: of ikzelf of m’n partner is BOB, of we blijven slapen in de buurt, of we nemen een taxi of boeken een chauffeur.

Maar ik ben niet heilig erdan de paus, dat nu ook niet. Als je 0,5% alcohol in je bloed mag hebben volgens de wet, dan vind ik dat een aperitiefje geen kwaad kan, en een glas wijn nadien ook niet; gemiddeld breek je bij een maaltijd zelfs een glas alcohol af per uur, dus als je flink en lang tafelt zal een tweede glas wijn ook nog wel kunnen. En wat ik al zeker niet ga doen is een gast weigeren om een glas te drinken, ook al is hij of zij BOB. Wanneer ik voel dat iemand echt overdrijft zal ik het wel durven zeggen: zou jij nu nog wel rijden, we hebben een logeerbed als je dat wil. Maar ik ben geen politieagent, geen preventieadviseur, en geen rechter.

Kijk, die mening werd door een heel groot deel van onze luisteraars toch niet gedeeld. Die waren een flink stuk strenger dan mezelf, en dan de wet: alcohol en rijden, daar zou werkelijk nul-tolerantie voor moeten bestaan, zeiden velen onder hen. En sommigen vonden mijn visie een typisch voorbeeld van het probleem dat rond alcohol bestaat in onze maatschappij. “Een glaasje wijn wordt al te vaal geassocieerd met gezelligheid, en dat is complete waanzin,” volgens de kritische luisteraars “want het is een soort van drug, en je verliest er een groot stuk van de controle over jezelf mee. “

Ik denk eerlijk gezegd dat ik geen probleem heb met alcohol. Ik vind een goed glas wijn ontzettend lekker, en ik heb die gezellige drug ook flink in mijn kelder liggen. Ik kan gerust (dagen) zonder, geen probleem. Als ik werk blijf ik er ver van af. Maar ik hou er wel van. Dat lijkt me ook niet verkeerd. En bij een etentje vind ik het zelfs bijna een voorwaarde om echt goed te kunnen genieten. Maar meer dan twee, drie glazen zal ik niet drinken als ik BOB ben. En ik vind ook dat een gastheer niet verantwoordelijk is voor de daden van zijn gasten. Iemand echt dronken laten wegrijden is natuurlijk weer iets anders, maar dat eerste glas, en dat tweede? Dat zal ik mijn gasten absoluut niet onthouden. Is dat een probleem? Ik vraag het me echt af. Wat denk jij?

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer