Grote bezorgdheid vandaag bij de horeca. Men slaagt er maar niet meer in om de vacatures in deze arbeidsintensieve sector ingevuld te krijgen. Cafés en restaurants zoeken op dit moment meer dan 3500 mensen, dat is zelfs meer dan het dubbele dan voor de coronacrisis. Door de tijdelijke werkloosheid tijdens de covid-periode zijn er ook een heleboel medewerkers afgehaakt die zelf op zoek zijn gegaan naar een nieuwe job. Ze voelen zich vandaag goed in die andere job en willen dan ook niet per se terugkeren naar de horeca. Ik hoor van verschillende restaurateurs en chefs hoe ze vandaag echt met de handen in het haar zitten omdat ze met een gigantisch personeelstekort zitten en daar maar geen structurele oplossing voor vinden.
Vandaag pleit de horeca er voor om, net als bij de fruittelers, te werken met seizoensarbeiders uit het buitenland. Er is in de sector vraag naar extra arbeidsmigratie. Dat kan wellicht een gedeeltelijke en tijdelijke oplossing voor het nijpende probleem zijn. Maar zou het niet veel beter zijn dat de overheid extra inzet op het stimuleren van de (vele) werklozen in ons land om hen aan de slag te laten gaan in de horeca. Zo kunnen laaggeschoolden bijvoorbeeld aan de slag als afwasser. En mits de nodige opleidingen kunnen mensen toch ook klaargestoomd worden om in de bediening of als keukenhulp aan de slag te gaan? Werk aan de winkel dus voor onze overheid om de horeca hierbij stevig te ondersteunen, want de sector heeft echt dringend hulp nodig.
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer