
Hebben we dringend nieuwe migranten nodig?
Grote bezorgdheid vandaag bij de horeca. Men slaagt er maar niet meer in om de vacatures in deze arbeidsintensieve sector ingevuld te krijgen. Cafés en restaurants zoeken op dit moment meer dan 3500 mensen, dat is zelfs meer dan het dubbele dan voor de coronacrisis. Door de tijdelijke werkloosheid tijdens de covid-periode zijn er ook een heleboel medewerkers afgehaakt die zelf op zoek zijn gegaan naar een nieuwe job. Ze voelen zich vandaag goed in die andere job en willen dan ook niet per se terugkeren naar de horeca. Ik hoor van verschillende restaurateurs en chefs hoe ze vandaag echt met de handen in het haar zitten omdat ze met een gigantisch personeelstekort zitten en daar maar geen structurele oplossing voor vinden.
Vandaag pleit de horeca er voor om, net als bij de fruittelers, te werken met seizoensarbeiders uit het buitenland. Er is in de sector vraag naar extra arbeidsmigratie. Dat kan wellicht een gedeeltelijke en tijdelijke oplossing voor het nijpende probleem zijn. Maar zou het niet veel beter zijn dat de overheid extra inzet op het stimuleren van de (vele) werklozen in ons land om hen aan de slag te laten gaan in de horeca. Zo kunnen laaggeschoolden bijvoorbeeld aan de slag als afwasser. En mits de nodige opleidingen kunnen mensen toch ook klaargestoomd worden om in de bediening of als keukenhulp aan de slag te gaan? Werk aan de winkel dus voor onze overheid om de horeca hierbij stevig te ondersteunen, want de sector heeft echt dringend hulp nodig.
Reacties